Περισσότεροι από 200 μαθητές, από σχολεία της χώρας, έχουν επισκεφθεί από την αρχή του 2017, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου του Δήμου Ζαγορίου, όπου φιλοξενούνται χρηστικά εργαλεία των παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων και άλλα εκθέματα.

Η συλλογή είναι έργο του δημιουργού του Μουσείου, γλύπτη και τ. Σχολικού Συμβούλου, Μιχάλη Οικονομίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδιά μαθαίνουν το πώς και με ποια εργαλεία ασκούνταν τα επαγγέλματα τις περασμένες δεκαετίες στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα. Περιλαμβάνει πάνω από 1000 αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Άλλωστε, μεταξύ των στόχων του μουσείου είναι και παροχή Παιδείας, Εκπαίδευσης και Αγωγής στους νέους που αγνοούν τα παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα και εργαλεία, τη χρηστική αξία, την πολύμορφη σπουδαιότητα των χεριών, την καθαριότητα, στερεότητα, λειτουργικότητα και ομορφιά των παραγόμενων έργων-προϊόντων, αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου λειτουργεί από το 1993 στο παλιό σχολείο του χωριού με πολλά εκθέματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των άλλων στις αίθουσες του κτιρίου που φιλοξενεί τις συλλογές, εκτίθενται, με τη μορφή οργανωμένων εργαστηρίων, εργαλεία του σιδηρουργού-σιδερά, χαλκουργού, κουδουνά, ξυλοκόπου, βαρελά, γανωτή-καλαντζή, σοβατζή, κτίστη-μάστορα, πεταλωτή-καλιγωτή, σαμαρά, αρτοποιού –φούρναρη, γεωργού, καντηλανάφτη, οργανοπαίχτη, αμπελουργού, ξυλογλύπτη, ράφτη, κουρέα, τενεχτσή, τσαγκάρη, μελισσοκόμου, μαραγκού, φωτογράφου, γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, φωτογράφου κ.α, καθώς και ενότητες όπως ο αθλητισμός, ο πόλεμος, θέατρο σκιών, θέατρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης