Αυτήν τη χρονιά, μαζί με την ενηλικίωση του αγαπημένου Athens Technopolis Jazz Festival έρχεται και μία επιπλέον μέρα από τη διοργάνωση του φεστιβάλ: The Greek Showcase Day!

Η Τεχνόπολη ανοίγει διάπλατα τις πύλες της και την αγκαλιά της στην ελληνική jazz μουσική και μας παρουσιάζει μερικά εξαιρετικά δείγματα αυτής σε μία μοναδικά φεστιβαλική ατμόσφαιρα την πρώτη μέρα, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Which means…

Η κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης θα υποδεχτεί στις 21.00 τους «Greek Jazz Virtuosos» Athens Big Band feat. Dimitris Tsakas & Vassilis Xenopoulos, στις 22.00 τους Mihalis Kalkanis Live, ένα promising ensemble που αποτελεί τη νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ, κάτι το οποίο εγκαινιάστηκε εφέτος για πρώτη φορά και στις 23.00 τους John Balikos Trio που κέρδισαν στον εφετινό διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Λίγο νωρίτερα, το φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με μια ακόμη έκπληξη: το Festival’s Pick! Με στόχο να έρθουν ακόμα περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες σε επαφή με το μεγάλο μουσικόφιλο κοινό του φεστιβάλ, στα side events του εντάσσονται πλέον και δύο ακόμα μουσικά σχήματα που θα καταλάβουν τους ιδιαίτερους και αγαπημένους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου: Παρατηρητήριο και Αποθήκη. Ο λόγος για τους Drums & Voice Jazztronica Duo, ένα πρωτότυπο ντούο με Nu Jazz κατευθύνσεις, και τον Alex Dante Plays F. Chopin’s «Nocturnes» σε ένα solo project με μοναδικά ογκώδες ηχητικό πεδίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 18th Athens Technopolis Jazz Festival έρχεται από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να μας χαρίσει 7 μέρες υπέροχης jazz εμπειρίας. Την εορταστική ατμόσφαιρα θα συμπληρώνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και ακόμα περισσότερες εκπλήξεις που θα σας αποκαλύψουμε πολύ σύντομα!

Ladies and Gentlemen, are you ready? #JazzBeThere

Ραντεβού στην – πιο jazz από ποτέ – Τεχνόπολη! #KatheMeraTexnopoli

Δευτέρα 4 Ιουνίου | Αναλυτικό πρόγραμμα

Festival’s Picks: Drums & Voice Jazztronica Duo

Αγγελική Τουμπανάκη (φωνή, FXS, loops, κρουστά), Ηλίας Δουμάνης (ντραμς, φωνή, FXS, loops, Custom Design Programming)

Το σχήμα αυτό, ένα πρωτότυπο ντούο με Nu Jazz κατευθύνσεις, αποτελούν η βοκαλίστα Αγγελική Τουμπανάκη και ο ντράμερ Ηλίας Δουμάνης. Η ανάγκη των δυο μουσικών να ερευνήσουν και να πειραματιστούν πάνω στα όρια του φυσικού ήχου τους αλλά και του ανασχεδιασμού του μέσω ηλεκτρονικών οργάνων και προγραμματισμού, οδήγησε σε μια νέα δημιουργική παρουσίαση κλασικών στυλ της jazz μέσα από ένα καθαρά σύγχρονο μουσικό πλαίσιο. Εδώ, το ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό drum set, οι ψηφιακοί κρουστοί ήχοι, τα εφέ, τα samples και οι λούπες γίνονται δημιουργικά εργαλεία στη διάθεση των δυο μουσικών που επεκτείνουν έτσι την εκφραστική παλέτα των φυσικών τους οργάνων, της φωνής και των ντραμς.

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη

Ώρα: 20.00



Alex Dante Plays F. Chopin’s «Nocturnes»

Αλέξανδρος Δανδουλάκης (ηλεκτρική κιθάρα, effects)

Τα πιανιστικά «Νυχτερινά» του Σοπέν μετασχηματίζονται και γίνονται κιθαριστικά – αλλά μέσα από μια διαδρομή που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της μοντέρνας τζαζικής κιθαριστικής εξέλιξης, από τον Wes Montgomery και τον Joe Pass ως τον Pat Metheny και τον Kurt Rosenwinkel. Ο Αλέξανδρος Δανδουλάκης (Alex Dante), δημιουργικός μουσικός ανοιχτού στυλιστικού φάσματος, με ηλεκτρική κιθάρα και ποικίλα εφφέ, με χρήση δύο ενισχυτικών μονάδων ώστε να δημιουργείται πλήρης εικόνα stereo, δημιουργεί σε αυτό το solo project του ένα ογκώδες ηχητικό πεδίο και μέσα από τις συγκεκριμένες «νυχτερινές» μουσικές συνθέσεις του Σοπέν δημιουργεί ερωτήματα για την ύπαρξη ή μη διακριτών μουσικών στυλ.

Χώρος διεξαγωγής: Παρατηρητήριο

Ώρα: 20.15

Κεντρική Σκηνή:

21.00 «Greek Jazz Virtuosos» | Athens Big Band feat. Dimitris Tsakas & Vassilis Xenopoulos
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάμι Αμίρης

H Athens Big Band δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια με πρωτοβουλία του αείμνηστου πιανίστα και μαέστρου Γιάννη Τερεζάκη και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα ορχηστρικά jazz σύνολα, με ισχυρή παρουσία στα μουσικά δρώμενα όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά όλης της χώρας.


Βασίλης Ξενόπουλος

Τα μέλη της ξεχωρίζουν για την υψηλή δεξιοτεχνία και αυτοσχεδιαστική τους άνεση, ενώ είναι άρτια εκπαιδευμένα στην ερμηνεία ποικίλων ρευμάτων και στυλ της jazz που απαρτίζουν τα κομμάτια του πλούσιου ρεπερτορίου της. Διάσημοι ξένοι μαέστροι και συνθέτες (William Russo, Don Owens κ.ά.) την έχουν διευθύνει, ενώ έχουν συνεργαστεί μαζί της σπουδαίοι καλλιτέχνες της διεθνούς jazz σκηνής (Bobby Shew, Veronica Mortensen, Rex Richardson, Chico Freeman, Nils Landgren, Ralph Peterson Jr., κ.α.) όπως, φυσικά, πολλοί ξεχωριστοί jazzmen της εγχώριας σκηνής. Εδώ η Big Band θα έχει ως φιλοξενούμενους σολίστ τους διακεκριμένους σαξοφωνίστες Δημήτρη Τσάκα και Βασίλη Ξενόπουλο σε δικές τους συνθέσεις και jazz standards.

22.00 Mihalis Kalkanis Live (Ελλάδα, ανερχόμενο σχήμα)

Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα), Μανώλης Γιαννήκιος (ντραμς), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο), Ορέστης Μπενέκας (πιάνο, πλήκτρα)

Η μουσική του πηγάζει από στιγμιότυπα της πραγματικής ζωής που, στη συνέχεια και με την ανάλογη επεξεργασία, γίνονται καλλιτεχνικά κομψοτεχνήματα και παίρνουν τον δικό τους δρόμο. Field recordings που σμίγουν με ηλεκτρονικούς ήχους, ηχορυθμίες της παράδοσης που βγαίνουν από αυτοσχεδιαστικές διαδικασίες, νότες και ήχοι του κόσμου μετασχηματισμένοι μέσα από καθαρή jazz τεχνοτροπία και άλλα πολλά που έχουν αποτυπωθεί στους μέχρι τώρα δίσκους και ηχογραφήσεις του (Scarborough Tales του 2010, A Parking Lot Performance του 2012, World Echoes in Athens του 2015). Ο Μιχάλης Καλκάνης προέρχεται από μουσική οικογένεια με μακρά μικρασιατική και βορειοελλαδίτικη παράδοση, όμως οι δικές του μουσικές, όσο και αν αντλούν από τα βάθη αυτών, τείνουν να έχουν ξεκάθαρες urban αναφορές, πράγμα που τον κάνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργικούς μουσικούς της νέας γενιάς.

23.00 John Balikos Trio (Ελλάδα)



Γιάννης Μπαλίκος (σύνθεση), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Θάνος Χατζηαναγνώστου (ντραμς)

Ο Γιάννης Μπαλίκος είναι ένας πολυπράγμων συνθέτης, εγκατεστημένος εδώ και χρόνια στην Πάρο, όπου συνθέτει και διδάσκει μουσική. Έχει ασχοληθεί με την rock, jazz και τη συμφωνική και κλασικής κατεύθυνσης μουσική. Έχει γράψει μουσικές για θέατρο και σινεμά και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους δικούς μας αλλά και ξένους καλλιτέχνες. Σε ό,τι αφορά την jazz, με το John Balikos Trio έχει δημιουργήσει εδώ και έξι-επτά χρόνια έναν μικρό θρύλο, εκδίδοντας μέχρι στιγμής δυο άλμπουμ (John Balikos Trio, το 2012 και Rings Around the Moon, το 2016) με πανέμορφη μουσική σε αφηγηματική και λυρική European jazz κατεύθυνση, μέσα από την οποία αναδύεται η ομορφιά της ζωής και ένας πολύ πλούσιος συναισθηματικός κόσμος. Ο Γιάννης Μπαλίκος, έχοντας στερηθεί τη δυνατότητα να ερμηνεύει ο ίδιος τη μουσική του λόγω ενός ατυχήματος, μεταλαμπαδεύει όλη τη δύναμη και την ομορφιά της στους φίλους και συνεργάτες του.

Ημερομηνία:

4 Ιουνίου

Τοποθεσία:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Eισιτήρια:
Ελεύθερη είσοδος

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.technopolis-athens.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης