Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Δημήτρης Παγωμένος είναι ένας  πρωτοεμφανιζόμενος τραγουδοποιός από το Ηράκλειο Κρήτης. Μολις κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλεια του με τίτλο «Περιπλάνηση». Ο δίσκος κινείται στα μονοπάτια της έντεχνης ελληνικής μουσικής με αρκετές δόσεις από ροκ αλλά και παραδοσιακό ήχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιλαμβάνει 10 τραγούδια και ένα ορχηστρικό μέρος, διασκευή του παραδοσιακού κομματιού «Πατρούνινο» από τη Μακεδονία. Τη μουσική σε όλα υπογράφει ο ίδιος καθώς και τους στίχους στο τραγούδι «Καταιγίδα σαν Χάδι». Στα υπόλοιπα 9 τραγουδια τους στίχους υπογράφουν η Κλειώ Βλαχάκη και ο Θανάσης Τουτουντζής. Στην ερμηνεία των τραγουδιών, εκτός από τον ίδιο έχουμε και την συμμετοχή της Νίκης Ξυλούρη στο τραγούδι «Θάλασσα μείνε θάλασσα» και της Βαγγελιώς Φασουλάκη στο «Μύγες στον παράδεισο». Η ηχογράφηση και μίξη έγινε στο στούντιο Mad Hat Music στο Ηράκλειο με παραγωγό τον Νίκο Βογιατζάκη ενώ το mastering έγινε από τον Πάνο Μπόθο.

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης μίλησε στο zougla.gr για τον δίσκο του «Περιπλάνηση» και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για τη μουσική του διαδρομή.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το τραγούδι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενασχόληση μου γενικά με τη μουσική θα έλεγα ότι ξεκίνησε εντελώς τυχαία. Κατά τη στρατιωτική μου θητεία βρήκα μια κιθάρα κάποιου και ξεκίνησα να τη γρατζουνάω αναγνωριστικά. Αυτό γινόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση οπότε μάλλον εθίστηκα από τότε.

Πώς προέκυψε ο δίσκος σας με τίτλο «Περιπλάνηση»

Υπήρχαν αρκετά τραγούδια γραμμένα από καιρό, σε συνεργασία με δύο πολύ καλούς σχεδόν παιδικούς φίλους, που μου έδιναν πάντα τους στίχους που έγραφαν. Αυτοί είναι η Κλειώ Βλαχάκη και ο Θανάσης Τουτουντζής. Κάποια στιγμή λοιπόν έπρεπε να αποφασίσω αν θα ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπέρα, όχι μόνο φτιάχνοντας τον δίσκο με αυτά τα τραγούδια αλλά και υποστηρίζοντας τον στη συνέχεια δίνοντας τα στον κόσμο και μέσα από ζωντανές εμφανίσεις. Τελικά μάλλον το ήθελα και έτσι έγινε.

Πείτε μας δυο λόγια για τον δίσκο. Υπήρξαν δυσκολίες;

Μας πήρε περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρώσουμε τον δίσκο. Η παραγωγή έγινε στη Mad Hat Music στο Ηράκλειο με παραγωγό τον Νίκο Βογιατζάκη. Ο δίσκος περιέχει 10 τραγούδια και ένα ορχηστρικό μέρος που γίνεται μια διασκευή ενός παραδοσιακού κομματιού από τη Μακεδονία με τίτλο «Πατρούνινο». Οι στίχοι έχουν ως εξής: πέντε τραγούδια Κλειώ Βλαχάκη , τέσσερα Θανάσης Τουτουντζής και ένα εμού του ιδίου. Υπάρχουν δύο γυναικείες φιλικές συμμετοχές, η μια της Βαγγελιώς Φασουλάκη στο τραγούδι «Μύγες στον Παράδεισο» και η άλλη της Νίκης Ξυλούρη στο «Θάλασσα μείνε θάλασσα» που το τραγουδάμε μαζί. Είχα τη στήριξη αρκετών μουσικών, φίλων και μη, οι οποίοι με χαρά θέλησαν να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στη δουλειά αυτή. Δυσκολίες φυσικά και υπήρξαν, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό όταν αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Όλες όμως ξεπεράστηκαν με επιτυχία και ο δίσκος ολοκληρώθηκε.

Το όνομα «Περιπλάνηση» πώς προέκυψε; Σημαίνει κάτι συγκεκριμένο;

Εκτός από το ότι υπάρχει μέσα ομότιτλο τραγούδι, η λέξη «περιπλάνηση» περιγράφει με απλότητα όλο αυτό που σημαίνει για μένα αυτός ο δίσκος. Μια περιπλάνηση στο μέσα και στο έξω μου, στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους και τον εαυτό μου, στο παρελθόν, στο μέλλον αλλά και στον κόσμο της μουσικής όπως τον αντιλαμβάνομαι στο παρόν του δίσκου αυτού.

Υπογράφετε τη μουσική του δίσκου σας. Έχετε κάνει μουσικές σπουδές;

Όχι δεν έχω κάνει μουσικές σπουδές, γίνονται όλα εντελώς εμπειρικά. Δυστυχώς δεν είχα ποτέ την υπομονή να το κάνω, παρότι το προσπάθησα λίγο στο παρελθόν, και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές το έχω σαν μικρό παράπονο απ’ τον εαυτό μου.

Ο ανταγωνισμός στον χώρο σας είναι τεράστιος. Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει, κατά την άποψή σας;

Είναι παρά πολύ δύσκολο το να φανείς ξεχωριστός στην εποχή μας με τόσες πολλές και αξιόλογες προτάσεις που υπάρχουν γύρω μας, παρ’ όλα αυτά δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο ανταγωνισμός στο κομμάτι της μουσικής. Προσωπικά δεν νιώθω να ανταγωνίζομαι κάποιον γράφοντας ή παίζοντας μουσική. Νιώθω απλά να προσθέτω κι εγώ μια σταγόνα μέσα στην απεραντοσύνη της. Μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει για πολλούς λόγους στον χώρο μας. Το σημαντικότερο για μένα είναι ο λόγος που θα ξεχωρίσει να είναι ο εαυτός του ή κομμάτι του εαυτού του και όχι κάτι κατασκευασμένο. Πάντα θαύμαζα τέτοιου είδους καλλιτέχνες ακόμα και αν η δουλειά τους δεν ήταν κοντά στα γούστα μου.

Δημιουργικά έχετε επηρεαστεί από άλλους καλλιτέχνες;

Σίγουρα έχω επιρροές γενικότερα από τα ακούσματα μου, τα οποία νομίζω είναι εύκολο να τα αντιληφθεί κάποιος στο περίπου ακούγοντας τον δίσκο.

Μπορώ να σας αναφέρω μερικά όμως για να δώσουμε ένα στίγμα σε αυτούς που δεν έχουν ακούσει ακόμα κάτι. Από τον ελληνικό χώρο πέρα από τους κλασικούς μεγάλους και αναλλοίωτους στον χρόνο, όπως είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης και πολλούς άλλους που μαζί με την παραδοσιακή κληρονομιά μάς έχουν χαρίσει ανεκτίμητο μουσικό και πολιτιστικό πλούτο, θαυμάζω επίσης αρκετούς από τους σύγχρονους καλλιτέχνες που τολμούν ή τόλμησαν στην κάπως ιδιαίτερη αισθητική, είτε σε στίχο είτε σε μουσική. Μερικοί απ’ αυτούς είναι οι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Αγγελάκας, Σωκράτης Μάλαμας, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Παπάζογλου, Ορφέας Περίδης και διάφοροι άλλοι. Εκτός των συνόρων μας, χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω, ενδεικτικά κάποιοι αγαπημένοι είναι:

Radiohead, Portishead, Mandrugada, Pink Floyd, Bob Dylan, Leonard Choen, David Bowie, Frank Sinatra, Joan Baez….σταματάω εδώ γιατί θα βγει πολύ μεγάλη η λίστα. Στα παραπάνω θέλω να προσθέσω όμως ακόμα αρκετή δόση blues αλλά και κλασικής μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια η δισκογραφία στην Ελλάδα φθίνει και έχει μεταφερθεί στο youtube. Tι αντίκτυπο έχει αυτό για τους δημιουργούς και για τους ερνηνευτές;

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτή η στροφή στο διαδικτυακό τρόπο διάδοσης έχει ορίσει εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Το βασικότερο ως προς τη δισκογραφία είναι δυστυχώς ότι σχεδόν δεν υπάρχει δισκογραφία. Υπάρχουν μόνο τραγούδια που βρίσκονται σκορπισμένα στο YouTube έχοντας χάσει την επαφή με τα υπόλοιπα αδερφάκια τους και τις ρίζες από τον δίσκο που προέρχονται.

Από την άλλη, ένα θετικό σε όλο αυτό είναι η δυνατότητα που δίνεται στον καλλιτέχνη να διαδώσει γρήγορα τη δουλειά του μόνος του σε αρκετό κόσμο, ανάλογα με την ιντερνετική δυναμική του. Τώρα οικονομικά, απο τη μια ζημιώνονται μη έχοντας σχεδόν καθόλου δυνατότητα πώλησης δίσκων, από την άλλη ίσως επωφελούνται στο κομμάτι της δωρεάν προβολής με ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα.

Γενικά μπορούμε να συζητάμε ώρες αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά του, αλήθεια όμως δεν μπορώ να προσδιορίσω αν αυτό που συμβαίνει σε γενικές γραμμές έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο τελικά.

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά στρέφονται σε μουσικά talent shows της τηλεόρασης αναζητώντας μία ευκαιρία να γίνουν γνωστά; Εσείς θα πηγαίνατε σε ένα talent show;

Δεν έχω πολύ άποψη επί του θέματος. Δεν τα παρακολουθώ καθόλου αυτά, νομίζω ότι είναι περισσότερο τηλεπαιχνίδια που απλά έχουν σαν αντικείμενο ενασχόλησης το τραγούδι. Είναι και αυτός ένας τρόπος γρήγορης και μαζικής προβολής σίγουρα, ο οποίος όμως δεν με εκφράζει. Όχι δεν θα πήγαινα σε κάτι τέτοιο σίγουρα.

Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο σε ό,τι αφορά τη μουσική και τη μουσική βιομηχανία;

Το όνειρο μου νομίζω είναι να βρίσκουν τρόπο τα τραγούδια μου να τρυπώνουν στις καρδιές των ανθρώπων. Όταν βλέπω ότι η δουλειά μου βρίσκει ανταπόκριση τότε αυτό με κάνει να σχεδιάζω και να ονειρεύομαι περισσότερο.

Αυτό το διάστημα, σας βρίσκουμε να εμφανίζεστε κάπου;

Θα γίνουν κάποιες εμφανίσεις αυτόν τον καιρό στην Κρήτη, όπως και η παρουσίαση του δίσκου που θα γίνει στο Ηράκλειο στις 17 Νοεμβρίου στο «Νυν και Αεί». Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να γνωριστούμε και με το κοινό της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στα άμεσα σχέδια είναι ζωντανές εμφανίσεις για την προώθηση αυτής της δουλειάς και …σιγά σιγά να δημιουργούμε υλικό για την επόμενη.

Ακούστε το τραγούδι:

Ακούστε το τραγούδι:


Ακούστε το τραγούδι:

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην παραγωγή του δίσκου είναι οι:

Νίκος Βογιατζάκης – ηλεκτρικές & ακουστικές κιθάρες, μπαγλαμά , τζουρά
Σοφία Ευκλείδου – βιολοντσέλο
Αλέξανδρος Κανακάκης – Κλαρίνο, φλογέρα, γκάιντα
Στέφανος Κουρουπάκης – κοντραμπάσο , ηλεκτρικό μπάσο
Πέτρος Κούρτης – κρουστά
Γιώργης Μανωλάκης – κρητικό λαούτο
Νίκος Παγωμένος – τύμπανα, κρουστά
Γιώργος Παπαϊωάννου – βιολί
Μάνος Σκαλιδάκης – βιολί
Μιχάλης Σπυριδάκης – βιολί
Μανώλης Ταμπακάκης – τζουρά
Άρης Τερζάκης – ηλεκτρικό μπάσο
Nick Vailer – ακουστική κιθάρα

Τίτλοι τραγουδιών

Οι μάχες που δεν έδωσα
Έρημο βράδυ
Θάλασσα μείνε θάλασσα
Μύγες στον παράδεισο
Φόβος
Μαύρος αετός
Πατρούνινο
Περιπλάνηση
Συνάντηση
Καταιγίδα σαν χάδι
Τα τείχη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης