Η γιορτή της μουσικής άρχισε σήμερα με το λάλημα του κόκορα και πολύ κοντά στα πουλερικά του Ρουνζίς, στα νότια προάστια του Παρισιού, η πρώτη συναυλία της ημέρας δόθηκε το ξημέρωμα στη μεγαλύτερη αγορά φρέσκων προϊόντων παγκοσμίως.

Το βρετανικό συγκρότημα «The Cavern Beatles» έδωσε υπαίθρια συναυλία από τις 06.30 έως 07.30 στο κέντρο του τομέα των προϊόντων κρέατος του Ρουνζίς στην έξοδο του περιπτέρου των πουλερικών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Είναι ένας φόρος τιμής στους Μπιτλς». Τα μέλη του συγκροτήματος ντυμένα όπως τα Σκαθάρια ερμήνευσαν τραγούδια των διάσημων μουσικών από το Λίβερπουλ όσο το δυνατό πιο κοντά στο πρωτότυπο. Το κοινό σήμερα ήταν οι χονδρέμποροι, οι αγοραστές και οι εργαζόμενοι στο Ρουνζίς, που δουλεύουν όλη τη νύχτα και μπόρεσαν να διακόψουν για να ακούσουν στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο συναλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 36η Γιορτή της Μουσικής τιμάται μέσα στη ζέστη – η θερμότερη ημέρα από το 2005 στη χώρα, με τον υδράργυρο να φθάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου – με δεκάδες χιλιάδες δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση που αποτράπηκε τη Δευτέρα στη λεωφόρο των Ηλύσιων Πεδίων, 48.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, μαζί με στρατιώτες που μετέχουν στην επιχείρηση «Sentinelle» έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. «Η ασφάλεια των συναυλιών που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα ήταν ο λόγος της ιδιαίτερης προετοιμασίας στην οποία προχώρησαν οι θεσμοί που εγγυώνται την ασφάλεια εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε είδος μουσικής, ροκ, ποπ, ραπ, τζαζ, κλασική, χορωδιακή, dj set… Εφέτος θα υπάρχει μουσική για όλες τις προτιμήσεις στους δρόμους της Γαλλίας, είτε στο πλαίσιο συναυλιών από ερασιτέχνες μουσικούς στο πεζοδρόμιο είτε θεάματα επί σκηνής με αστέρες.

Ο θεσμός θεωρείται δημοφιλής, όπως αποδεικνύει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το ινστιτούτο Ipsos για το «πώς αντιλαμβάνονται οι Γάλλοι τη γιορτή της μουσικής». Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Για τον Τζακ Λανγκ που δημιούργησε τη γιορτή το 1982, αυτή «η διοργάνωση, όχι όπως οι άλλες, έχει εξελιχθεί σε ένα τελετουργικό». «Χτυπάω ξύλο, ουδέποτε υπήρξε επεισόδιο, ούτε περιστατικό βίας. Υπάρχει αλληλοσεβασμός στον κόσμο, που του αρέσει η συνάντηση αυτή», δηλώνει ο πρώην υπουργός.

Όπως πέρυσι, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζεται στη χώρα μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015, ορισμένα καθιερωμένα θεάματα δεν θα πραγματοποιηθούν, κυρίως οι συναυλίες στο Παρίσι, στις πλατείες Ντανφέρ-Ροσερό και της Βαστίλης.

Ωστόσο, οι Παριζιάνοι θα μπορούν να συναντηθούν σε πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως στο Μέγαρο Ματινιόν όπου διάφοροι καλλιτέχνες θα παίξουν στον περίβολό του, ανάμεσά τους ο βετεράνος ρόκερ Λιτλ Μπομπ.

Στο Παλέ Ρουαγιάλ, το υπουργείο Πολιτισμού θα υποδεχτεί ερασιτέχνες μουσικούς και γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Νιγηριανός Τόμι Άλεν, μορφή του afrobeat.

Παγκοσμίως, στους ρυθμούς της μουσικής θα χορέψουν 862 πόλεις, κυρίως στην Κίνα όπου ο θεσμός γιορτάζεται ήδη εδώ και δέκα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης