Η Εσπεράντζα Σπάλντινγκ, μπασίστρια, τραγουδίστρια, αλλά και συνθέτρια της τζαζ με έντονο ενδιαφέρον στον μουσικό πειραματισμό και πολλά βραβεία Grammy τώρα δοκιμάζεται ως επιμελήτρια Μουσείου.

Ο τίτλος του τελευταίου της άλμπουμ «D + Evolution» είναι και το θέμα νέας έκθεσης στο Cooper Hewitt, Μουσείο Σχεδίου του Ινστιτούτου Smithsonian, στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η έκθεση «Esperanza Spalding Selects» είναι η 15η της σειράς «Select», στο πλαίσιο της οποίας σχεδιαστές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και δημόσια πρόσωπα προσκαλούνται να εξετάσουν και να ερμηνεύσουν τη συλλογή του Μουσείου που αριθμεί περισσότερα από 210.000 εκθέματα.

Η μουσικός Εσπεράντζα Σπάλντινγκ δημιούργησε συγκλονιστικές αντιπαραθέσεις με τα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου για να δείξει πώς εξελίσσονται τα υλικά σε διαφορετικές μορφές, καθώς οι νέοι σχεδιαστές τα προσαρμόζουν στους δικούς τους χώρους δημιουργίας και στις δικές τους πολιτιστικές λειτουργίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Εσπεράντζα σκέφτεται τολμηρά και βαθιά για τον σχεδιασμό, τη μουσική και τον πολιτισμό» δήλωσε η Κάρολαϊν Μπάουμαν διευθύντρια του Cooper Hewitt. «Ως μουσικός και συνθέτρια που δεσμεύτηκε να εξερευνήσει άγνωστα δημιουργικά εδάφη, προσέγγισε τη συλλογή μας στο πνεύμα της έρευνας ενός διανοούμενου και των ανοιχτών οριζόντων ενός καλλιτέχνη» υπογράμμισε.

Η Σπάλντινγκ επέλεξε 50 σχέδια, εκτυπώσεις, υφάσματα, κοσμήματα και έπιπλα, καθώς και έργα της Smithsonian Design Library, αλλά και μουσικά κομμάτια που έγραψε μαζί με τον πιανίστα και συνθέτη Τζενοβέζε αποκλειστικά για την έκθεση και βασίζονται στη συλλογή της Βιβλιοθήκης Σχεδίου του Smithsonian «Love Songs of the Nile» (1933).

Η 32χρονη Σπάλντινγκ μεγάλωσε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και ήταν ένα παιδί θαύμα στη μουσική, παίζοντας βιολί στην Ομάδα Μουσικής Δωματίου του Όρεγκον, σε ηλικία πέντε ετών. Αργότερα τόσο ως αυτοδίδακτη όσο και με μαθήματα άρχισε να παίζει διάφορα όργανα, όπως κιθάρα και μπάσο. Χάρη στις μουσικές ικανότητές της κέρδισε τις υποτροφίες της στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ και στο Κολλέγιο Μουσικής του Berklee. Έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία Γκράμι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης