Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Είναι πολύ σημαντική για μένα η διάδοση της τέχνης του flamenco γιατί διδάσκει αξίες ζωής που έχουμε ξεχασμένες. Μας βοηθάει να θυμηθούμε τις δυνάμεις μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Το πάθος του ενεργοποιεί τα θέλω μας και η αλήθεια του μας διδάσκει να απεχθανόμαστε την υποκρισία και να την πολεμάμε. Αξίες ζωής που μας είναι απαραίτητες ειδικότερα στην εποχή μας, στην κοινωνία μας» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr η ταλαντούχα καλλιτέχνις, Ισαβέλλα Γαλαίου με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φλαμένκο που θα πραγματοποιήσει στο Χυτήριο τον Φεβρουάριο 2018.Η δύναμη της τέχνης του flamenco με δυνάμωσε ως άνθρωπο, με δίδαξε την αγάπη

Η Ισαβέλλα Γαλαίου ιδρύτρια της Compania Flamenca Sentimientos που αποτελεί τον σημαντικότερο φορέα εκπαίδευσης και διάδοσης της αυθεντικής μορφής της τέχνης του flamenco στην Ελλάδα, έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη σχολή της και στην κομπανία, χορεύει και διδάσκει σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεχίζει ακούραστα τη μελέτη της τέχνης που έχει κερδίσει την ψυχή της…το Flamenco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πείτε μας δυο λόγια για το Διεθνές Φεστιβάλ Φλαμένκο που θα πραγματοποιήσετε στο Χυτήριο τον Φεβρουάριο καθώς και για τη συνεργασία σας με τον Antonio Canales.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φλαμένκο που θα γίνει 1- 4 Φεβρουαρίου στο θέατρο Χυτήριο, είναι μια τεράστια προσπάθεια που κάνουμε στο πλαίσιο της διάδοσης της τέχνης του flamenco. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στην Ελλάδα τους πιο καταξιωμένους Ισπανούς καλλιτέχνες αλλά και τους καλλιτέχνες άλλων χωρών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην τέχνη, όπως κι εμείς εδώ στην Ελλάδα. Θα παρακολουθήσετε παραστάσεις χορού, ρεσιτάλ κιθάρας, ρεσιτάλ τραγουδιού, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές ταινιών και σεμινάρια, μπαζάρ, και άλλες πολλές δράσεις με θέμα αυτήν την πανέμορφη τέχνη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Antonio Canales, με τον οποίο έχω την τιμή να συνεργάζομαι, εκτός από επίτιμος καθηγητής στη σχολή μου, είναι και ο νονός του φεστιβάλ μας! Με ενέπνευσε και με παρότρυνε να μπω στη διαδικασία της τόσο σημαντικής αλλά και δύσκολης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, με συμβουλεύει και στηρίζει την κάθε μου προσπάθεια. Είναι ο μέντοράς μου και ειλικρινά μου δίνει μεγάλη δύναμη το γεγονός ότι πιστεύει σε μένα 100%.

Tι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τέχνη του flamenco;

Η μαγική του δύναμη με ώθησε! Η ρυθμικότητα του, η εκφραστικότητα, η αμεσότητα…η αλήθεια του! Στο flamenco απαιτείται να είσαι ο εαυτός σου, να αποδίδεις από ψυχής και να χρησιμοποιείς τη χορευτική τεχνική σου κατάρτιση ως μέσο επικοινωνίας με το κοινό. Κάθε ήχος που προέρχεται από τα πόδια σου, κάθε σου κίνηση κάθε σου βλέμμα, πρέπει να περιγράφει την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία σου… δεν μιμείσαι, δεν αντιγράφεις… είσαι εσύ!

Η τέχνη του flamenco γεννήθηκε από τους τσιγγάνους και διδάσκει την ελευθερία. Για να νιώθεις ελεύθερος χρειάζεται να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Μόνο έτσι μπορείς να εκτεθείς στη σκηνή και να συνομιλήσεις μέσω της τέχνης με τους θεατές…να τους παρουσιάσεις τη δική σου οπτική γωνία και τη δική σου φιλοσοφία για τη ζωή. Αυτό ακριβώς είχα κι εγώ ανάγκη όταν ξεκίνησα στα 19 μου…να ξεπεράσω τα τεχνικά όρια των άλλων ειδών χορού με τους οποίους είχα ασχοληθεί και να ξεπεράσω και τα όρια που μου έβαζε ο εαυτός μου. Η δύναμη της τέχνης του flamenco με έκανε καλύτερη χορεύτρια, με δυνάμωσε ως άνθρωπο, με δίδαξε την αγάπη και με έκανε να ψάχνω την αλήθεια μέσα μου, στην τέχνη και στη ζωή.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η διάδοση της ισπανικής κουλτούρας στην Ελλάδα;

Είναι πολύ σημαντική για μένα η διάδοση της τέχνης του flamenco γιατί διδάσκει αξίες ζωής που έχουμε ξεχασμένες. Μας βοηθάει να θυμηθούμε τις δυνάμεις μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Το πάθος του ενεργοποιεί τα θέλω μας και η αλήθεια του μας διδάσκει να απεχθανόμαστε την υποκρισία και να την πολεμάμε. Αξίες ζωής που μας είναι απαραίτητες ειδικότερα στην εποχή μας, στην κοινωνία μας.

Θέλω ο κόσμος να εμπνέεται από το flamenco. Θέλω να γίνουμε όλοι πιο δυνατοί και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη ζωή. Όλοι οι καλλιτέχνες αυτό προσπαθούμε ο καθένας με την τέχνη του…αυτό προσπαθώ κι εγώ με την κομπανία μου έχοντας ως μέσο την τέχνη του flamenco.



Η σχολή της Compania Flamenca Sentimientos είναι ένας από τους σημαντικότερους φορείς εκπαίδευσης και διάδοσης της αυθεντικής μορφής της τέχνης του flamenco στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για τη σχολή την οποία διατηρείτε από το 2006 καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως τώρα.

H Compania Flamenca Sentimientos είναι ένας πολύ δραστήριος φορέας εκπαίδευσης και διάδοσης της αυθεντικής μορφής της τέχνης του flamenco στην Ελλάδα, εδρεύει στην Αθήνα, έχοντας άμεση συνεργασία με αντίστοιχους σημαντικούς φορείς της Ανδαλουσίας. Εκτός της βασικής εκπαίδευσης στη σχολή (Τζαβέλλα 25-Εξάρχεια), διδάσκω σε όλη την Ελλάδα σε σχολές χορού οι οποίες επιθυμούν να προσθέσουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα την τέχνη του flamenco.

Παράλληλα διοργανώνουμε σεμινάρια χορού και τραγουδιού flamenco με πολύ μεγάλα ονόματα της τέχνης όπως Carmela Greco, Joaquin Grilo, Vicente Gelo, Sara Salado, Raul Ortega κλπ.

Προσκαλέσαμε για πρώτη φορά να διδάξει στην Ελλάδα ο μαέστρος Antonio Canales το 2013, τον καλέσαμε ξανά το 2014 και τώρα επισφραγίζουμε τη συνεργασία μας έχοντας τον ως επίτιμο καθηγητή στην κομπανία μας εφέτος και αναλαμβάνουμε την παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Flamenco Puro στην Αθήνα.

Όσο για τις δυσκολίες…όταν αποφάσισα να ιδρύσω την κομπανία, αποφάσισα να χαράξω μια πιο μοναχική πορεία στον καλλιτεχνικό ελληνικό χώρο διότι αντιλήφθηκα ότι ο τρόπος σκέψης και αντίληψής μου ήταν διαφορετικός από αυτόν που επικρατούσε τότε ή και ίσως επικρατεί ακόμα.

Ήθελα να είμαι συγκεντρωμένη στη φιλοσοφία που διδάχθηκα στην Ισπανία, στον τρόπο που με δίδαξαν οι σπουδαίοι μου δάσκαλοι Mario Maya και Manolo Marin να αντιλαμβάνομαι την τέχνη.
Στην αρχή, αυτό με δυσκόλεψε λίγο αλλά ήμουν προετοιμασμένη. Ήξερα ότι είμαι στον σωστό δρόμο και πάντα συνέχιζα την πορεία μου συγκεντρωμένη στο όραμά μου. Έβλεπα τις δυσκολίες μπροστά μου και ήξερα πώς να τις διαχειριστώ. Ποτέ όμως δεν έφευγα από τον στόχο να αγαπάω τους μαθητές μου και να τους διδάσκω σωστά. Πάντα είχα αυτούς στο μυαλό μου σε κάθε δυσκολία, οικονομική ή
προσωπική.

Είχα, έχω και θα έχω πάντα μέσα μου αυτό το συναίσθημα ευθύνης απέναντί τους γιατί νιώθω να με χρειάζονται στην πορεία τους. Οπότε, όλες οι λύσεις στα προβλήματα βρισκόντουσαν εύκολα μέσα από αυτό το συναίσθημα. Και νιώθω δυνατή και ικανή να αντιμετωπίσω και τις δυσκολίες που θα έρθουν…Η κομπανία θα με έχει πάντα στην πρώτη γραμμή και για τα άσχημα που ίσως μας ξαναφέρει η ζωή για να μας δοκιμάσει αλλά και για τα πανέμορφα γεγονότα που έρχονται! Νιώθω περήφανη και πολύ τυχερή που ακολούθησα τον δικό μου δρόμο και που έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο flamenco! Δεν το αλλάζω με τίποτα!

Τι μπορεί να αποκομίσει ένας σπουδαστής μαθαίνοντας την τέχνη του flamenco;

Η τέχνη του flamenco σου δίνει εφόδια για τη ζωή σου. Μαθαίνεις να αποδέχεσαι τους γύρω σου για αυτό που ακριβώς είναι, καταλαβαίνεις ότι ο καθένας είναι μοναδικός και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καλύτερος. Η εμπειρία είναι αυτό που καθορίζει και η γνώση σε διδάσκει την αλήθεια. Σε μαθαίνει να ψάχνεις την αλήθεια στη ζωή, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην τέχνη… να ψάχνεις την
αλήθεια μέσα σου, να αγαπάς τον εαυτό σου…να αποδέχεσαι τα μειονεκτήματά σου και να τα ωριμάζεις σε προτερήματα …μαθαίνεις να κοιτάς κατάματα τις δυσκολίες και αυτούς που σε αδικούν… να κοιτάς κατάματα τη ζωή…να ζεις και να αγαπάς με πάθος. Αυτά τα στοιχεία αποκομίζει ο μαθητής του flamenco…στην ουσία! Δυναμώνει την προσωπικότητα και την άποψή του για τη ζωή.

H τέχνη του flamenco θεωρείτε ότι είναι διαδεδομένη πλέον στην Ελλάδα;

Ναι είναι, αλλά επιφανειακά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα είδος χορού μόνο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος! Αυτός που ξέρει να χορεύει flamenco, είναι αυτός που ξέρει να τραγουδάει flamenco, είναι αυτός που συνθέτει μελωδίες μαζί με τον κιθαρίστα, είναι αυτός που «παίζει» με τον ρυθμό όπως ένας κρουστός. Είναι αυτός που γνωρίζει την κουλτούρα στο σύνολό της και την αποδίδει χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς και υπερβολές. Χωρίς πρόσθετα, από ψυχής…Και αυτά ακριβώς τα στοιχεία θέλουμε να τονίσουμε και να προωθήσουμε μέσα από τις δράσεις μας.

Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας σας σε ποια στοιχεία εστιάζετε;

Εστιάζω στο γεγονός ότι οι μαθητές πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν, μπορούν! Ότι όλα γίνονται με σκληρή δουλειά και παραμένοντας στον στόχο. Από το πρώτο κιόλας μάθημα ο μαθητής πρέπει να σκέφτεται ως ανερχόμενος χορευτής. Έτσι μόνο θα μπορέσει να καταλάβει γιατί θα πρέπει να παρακολουθήσει τη σκληρή τεχνική και κινησιολογική εκπαίδευση αλλά και γιατί είναι απαραίτητο να ασχοληθεί ισάξια και με την προσωπική του έκφραση και ερμηνεία των ρυθμών του flamenco
ανάλογα της ιδιοσυγκρασίας του. Στο flamenco puro, ο στόχος είναι ο χορευτής να μπορέσει να αυτοσχεδιάσει στη σκηνή. Για να συμβεί αυτό, πρέπει από την αρχή, να του εμπνεύσουμε εμείς οι δάσκαλοι την αυτοπεποίθηση και την πειθαρχία και να επιμείνουμε στη διαμόρφωση της προσωπικής του ερμηνευτικής απόδοσης.

Τα πρώτα τρία χρόνια είναι η περίοδος των πληροφοριών σχετικά με την ανάλυση και τη δομή των χορογραφιών, της τεχνικής και κινησιολογικής βελτίωσης, της ένταξης στην κουλτούρα μέσω της διδασκαλίας των τραγουδιών και της διδασκαλικής υποστήριξης σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική απεμπλοκή. Στην πορεία, παροτρύνω τους μαθητές να αρχίσουν να χορογραφούν και να συνθέτουν δικά τους κομμάτια μέχρι να νιώσουν έτοιμοι να συνθέσουν τη δική τους χορογραφία.

Η εμπειρία της χορογράφησης και της σύνθεσης τούς φέρνει όλο και πιο κοντά στον αυτοσχεδιασμό ενώ παράλληλα συνεχίζουν να βελτιώνουν την τεχνική τους. Για να μπορέσουν να έχουν βιωματική εμπειρία σε ό,τι αφορά την τέχνη του flamenco, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της σχολής μας, διοργανώνουμε κάθε χρόνο εκπαιδευτικό ταξίδι στην πόλη Jerez de la Frontera στην Ανδαλουσία, στη γενέτειρα πόλη της τέχνης βάσει των ιστορικών. Εκεί οι μαθητές μας, βιώνουν και νιώθουν όλα αυτά για τα οποία έχουμε μιλήσει στην τάξη. Βλέπουν πόσο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση με τους μουσικούς, εκτιμούν την αυθεντικότητα, εμπνέονται και αποκτούν σημαντικά ερεθίσματα που στην πορεία τους διαμορφώνουν ως καλλιτέχνες.

Από ποια ηλικία μπορεί να ασχοληθεί κανείς με το flamenco;

Κατά την γνώμη μου, για να μπορέσει ο μαθητής να αφομοιώσει σωστά τις πληροφορίες,, θα πρέπει να μην είναι μικρότερος των 12 ετών. Και αυτό γιατί θέλω να νιώθω ότι ο μαθητής καταλαβαίνει και ξέρει τι χορεύει…Ένα μικρότερο παιδί, ίσως δυσκολευτεί να διαχειριστεί όλες αυτές τις πληροφορίες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χορεύει χωρίς θεωρητικές γνώσεις, κάτι το οποίο το βρίσκω ανούσιο.

Ο σημαντικότερος λόγος, όμως, είναι η αποφυγή τραυματισμών. Ένα μικρότερο των 12 ετών παιδί έχει πολύ ευαίσθητο σκελετό και μυϊκό σύστημα. Οπότε, προτείνω, τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία να γράφονται στο κλασικό μπαλέτο και στα 12 να μπαίνουν στον κόσμο του flamenco…ο τέλειος συνδυασμός για το σώμα τους και την ψυχή τους.

 Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Ονειρεύομαι και εύχομαι να έχω πάντα τη δύναμη και την έμπνευση να δημιουργώ. Η τέχνη είναι η ζωή μου…

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο να επιστρέψω στο Σίδνεϋ στην Αυστραλία για διδασκαλία δύο εβδομάδων στη σχολή Pasion Flamenco Dance Studio και μία εμφάνιση ως guest στην παράσταση flamenco που διοργανώνει. Είναι μία συνεργασία που ξεκίνησε τον Αύγουστο που μας πέρασε, ήμουν εκεί και δίδασκα για έναν μήνα. Είμαι πολύ περήφανη για αυτήν τη συνεργασία, νιώθω ευλογημένη που προέκυψε…Bρήκα μια ομάδα μαθητών που διψούν για γνώση και έμπνευση γιατί βρίσκονται
πολύ μακριά από την κουλτούρα της Mεσογείου ουσιαστικά. Δούλεψα αρκετά μαζί τους, τους έδωσα χορογραφίες μου και ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο εκπαιδευτικό μας ταξίδι στο Jerez ! Θα έρθει όλη η ομάδα από την Αυστραλία μαζί μας και θα έχουμε την ευκαιρία, πριν πάω τον Ιούλιο, να τους διδάξω εκεί. Μέχρι στιγμής, έτσι έχουμε οργανώσει τη σεζόν μας 2017-2018. Για οτιδήποτε άλλο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε με μεγάλη μας χαρά!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης