Την Παρασκευή 27 Ιουλίου η μεγάλη πρεμιέρα της Κάρμεν στο Ηρώδειο, με την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια κορυφαία πρωταγωνίστρια της όπερας, η οποία διαπρέπει διεθνώς στον ρόλο της Κάρμεν. Με μια μορφή επιβλητική, δυναμική, άγρια, με μια φωνή εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου, η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία ξεκίνησε από τη Γεωργία και κατέκτησε τον κόσμο, μοιάζει να είναι η προσωπικότητα για την οποία γράφτηκε ο ρόλος αυτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία της Ρατσβελισβίλι, της σταρ της Σκάλας του Μιλάνου, της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και της Όπερας του Παρισιού, μοιάζει σαν σύγχρονο παραμύθι: στα 25 της χρόνια, ενώ ήταν σπουδάστρια της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου, πέρασε από ακρόαση για τον ρόλο της Μερθέδες στην Κάρμεν, παραγωγή που επρόκειτο να ανοίξει τη σεζόν 2009/10 στο κορυφαίο ιταλικό λυρικό θέατρο.

Εντυπωσιασμένος από τη φωνή και την παρουσία της, ο αρχιμουσικός της παραγωγής και ένας από τους πιο σπουδαίους μαέστρους παγκοσμίως Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τής έδωσε αμέσως τον ρόλο της Κάρμεν και μάλιστα με παρτενέρ τον Γιόνας Κάουφμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντεμπούτο της στη Σκάλα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στο δύσκολο ιταλικό κοινό, ενώ μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης της παραγωγής η Ανίτα έγινε διάσημη και περιζήτητη σε όλο τον κόσμο.
Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Μόναχο, Σηάτλ, Σαν Φρανσίσκο, Τορόντο, Βερόνα, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες πρωτεύουσες στις οποίες έχει ερμηνεύσει την Κάρμεν σε κορυφαίες παραγωγές με σπουδαίους μαέστρους.

Δεν είναι όμως μόνο η Κάρμεν που έχει κάνει παγκοσμίως διάσημη τη νεαρή μέτζο από τη Γεωργία. Λίγους μήνες πριν, η 33χρονη Ανίτα «έκλεψε την παράσταση» στον Τροβατόρε της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times, «παγώνοντας το αίμα» του κοινού ερμηνεύοντας την Ατσουτσένα.

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για την Κάρμεν η Ανίτα Ρατσβελισβίλι ερμήνευσε Ατσουτσένα στην Όπερα του Παρισιού, ενώ έδωσε μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη συναυλία με τον Γιόνας Κάουφμαν στο Βερολίνο. Αμέσως μετά το Ηρώδειο φεύγει για Μετροπόλιταν, όπου θα πρωταγωνιστήσει στις παραγωγές Σαμψών και Δαλιδά, Αΐντα και Αντριάνα Λεκουβρέρ.

Στις πρώτες πρόβες στην Αθήνα, η Ρατσβελισβίλι έχει εντυπωσιάσει με τη συγκλονιστική φωνή της, την εξαιρετική σκηνική της απόδοση και την σεμνότητα του χαρακτήρα της.

H μετάκληση της Ανίτας Ρατσβελισβίλι έγινε εφικτή χάρη στην ευγενική χορηγία της εταιρείας Μυτιληναίος.

Κάρμεν

Ωδείο Ηρώδου Αττικού – 27, 28, 29, 31 Ιουλίου 2018

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός – Σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ
Στον ρόλο του τίτλου δύο κορυφαίες Κάρμεν της εποχής μας:
η παγκοσμίου φήμης Ανίτα Ρατσβελισβίλι και η Κέιτ Ώλντριτς

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Βίντεο – Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Silbersalz Film GmbH – Τόμας Μπέργκμαν
Φωτισμοί: Τζουζέππε ντι Ιόριο
Κινησιολογία: Nταν Ο’Νηλ – Φώτης Νικολάου
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Κάρμεν: Ανίτα Ρατσβελισβίλι (27, 29, 31/7) – Κέιτ Ώλντριτς (28/7)
Δον Χοσέ: Πάβελ Τσέρνοχ (27, 29, 31/7) – Δημήτρης Πακσόγλου (28/7)
Εσκαμίγιο: Διονύσης Σούρμπης (27, 29, 31/7) – Δημήτρης Τηλιακός (28/7)
Μικαέλα: Μαρία Μητσοπούλου (27, 29, 31/7) – Μυρσίνη Μαργαρίτη (28/7)
Θουνίγα: Τάσος Αποστόλου (27, 29, 31/7) – Πέτρος Μαγουλάς (28/7)
Μοράλες: Γιάννης Σελητσανιώτης (27, 28, 31/7) – Νίκος Κοτενίδης (29/7)
Φρασκίτα: Χρύσα Μαλιαμάνη (27, 29, 31/7) – Δανάη Κοντόρα (28/7)
Μερθέδες: Άρτεμις Μπόγρη (27, 29, 31/7) – Χρυσάνθη Σπιτάδη (28/7)
Ντανκάιρε: Χάρης Ανδριανός (27, 29, 31/7) – Νίκος Κοτενίδης (28/7)
Ρεμεντάδο: Νίκος Στεφάνου (27, 29, 31/7) – Χρήστος Κεχρής (28/7)

Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Στα γαλλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης