Τουλάχιστον 46 μουσικά φεστιβάλ και εκθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για περισσότερη ισοτιμία στον προγραμματισμό τους έως το 2022, την ώρα που η έλλειψη αναγνώρισης των γυναικών στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας συζητείται ολοένα και περισσότερο.

«Ελπίζω ότι αυτό θα είναι η αρχή ενός πιο ισορροπημένου τομέα που θα αποφέρει οφέλη για όλο τον κόσμο», δήλωσε η Βανέσα Ριντ, επικεφαλής του «PRS Foundation», ενός βρετανικού ιδρύματος για τις μουσικές πρωτοβουλίες, που πρωτοστατεί στην εκστρατεία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα 46 φεστιβάλ και οι εκθέσεις, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, δεσμεύονται ώστε οι επικεφαλής τους, οι κριτές και οι επιτροπές τους να αποτελούνται κατά τουλάχιστον 50% από γυναίκες.
Οκτώ μεταξύ αυτών είχαν ήδη δεσμευτεί στον στόχο αυτόν, μεταξύ τους το Iceland Airwaves, το φεστιβάλ ροκ και electro του Ρέικιαβικ και το The Great Escape που πραγματοποιείται στο Μπράιτον, στη Βρετανία.

Σήμερα, 37 νέες μουσικές εκδηλώσεις προσχωρούν στην πρωτοβουλία: στη Γαλλία, το Gilles Peterson’s Worldwide Festival, το φεστιβάλ που οργανώνει ο διάσημος Βρετανός μουσικός παραγωγός Ζιλ Πίτερσον στη νότια πόλη Σετ και το Midem, το μεγάλο ετήσιο ραντεβού της μουσικής βιομηχανίας επίσης στον νότο της χώρας, αλλά και το BBC Proms, το θερινό φεστιβάλ κλασικής μουσικής που οργανώνεται στο Λονδίνο και το A2IM, η αμερικανική εταιρεία ανεξάρτητης μουσικής στη Νέα Υόρκη. Τα φεστιβάλ στον Καναδά έχουν επαρκή εκπροσώπηση στον κατάλογο αυτόν, κυρίως το CMW (Canadian Music Week) του Τορόντο, που είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας.

Αλλά στην πρωτοβουλία για την ισοτιμία ανδρών – γυναικών δεν μετέχουν μερικά από τα διασημότερα φεστιβάλ, στα οποία συχνά τιμώμενα πρόσωπα είναι άνδρες καλλιτέχνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Coachella, για παράδειγμα, που είναι το πιο προβεβλημένο αμερικανικό φεστιβάλ, μόνο μία γυναίκα, η Μπιγιονσέ, περιλαμβάνεται στην τριάδα των σταρ (μαζί με τον Έμινεμ και τον The Weeknd) που θα τραγουδήσουν στη μουσική γιορτή τον Απρίλιο. Ακόμη, καμιά γυναίκα δεν υπήρχε ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα ονόματα του Glastonbury το 2017. Όπως προβλέπεται, το μεγάλο αυτό βρετανικό φεστιβάλ δεν θα διεξαχθεί εφέτος, αλλά θα επιστρέψει το 2019.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται σε μια συγκυρία όπου όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται για να καταγγείλουν τον θεσμικό σεξισμό στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και σε άλλους τομείς του πολιτισμού, από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε η υπόθεση Γουάινστιν.

Γυναίκες καλλιτέχνες εξέφρασαν αγανάκτηση τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρος της Recording Academy – του οργάνου των επαγγελματιών της μουσικής που οργανώνει τα Βραβεία Grammy – κάλεσε τις γυναίκες να «αυξήσουν ταχύτητα», δηλαδή να προσπαθήσουν περισσότερο για να επιτύχουν. Ο Νιλ Πόρτναου αναφερόταν στο γεγονός ότι ελάχιστες γυναίκες βραβεύτηκαν στην 60η τελετή απονομής των ετησίων αμερικανικών μουσικών βραβείων στις 28 Ιανουαρίου 2018.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης