Ο Αμερικανός ράπερ και συνθέτης Κέντρικ Λαμάρ κέρδισε βραβείο Pulitzer στην κατηγορία της μουσικής για το άλμπουμ του «Damn.».

Όταν σηκώθηκε για να παραλάβει το Pulitzer, μαζί του σηκώθηκε και όλη η αίθουσα. Ο ράπερ δεν είπε πολλά. Αντίθετα, αρκέστηκε λέγοντας αυτά: «Είναι τιμή. Γράφω όλη μου τη ζωή, οπότε το να παίρνω τέτοιου είδους αναγνώριση είναι όμορφο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία του Kendrick Lamar στα Pulitzer συνδυάστηκε με μεγάλο «σούσουρο» αφού όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες μαζί του και πριν και μετά την απονομή του βραβείου.

Παράλληλα, λίγο πριν την απονομή ο παρουσιαστής εξύμνησε το album «Damn» υποστηρίζοντας πως είναι μια βιρτουόζικη συλλογή τραγουδιών, η οποία ενώνεται χάριν στην αυθεντική γνησιότητά της, με επιρροές που καταγράφουν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης αφρικανικής-αμερικανικής ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βραβείο Πούλιτζερ θεωρείται ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία, ενώ o οργανισμός τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις.

Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει Πούλιτζερ ένας καλλιτέχνης μη κλασικής ή τζαζ μουσικής από τότε που ξεκίνησε η απονομή βραβείων και στην κατηγορία της μουσικής, πριν από περίπου 75 χρόνια.

Στο αιτιολογικό της απονομής του βραβείου τονίζεται ότι πρόκειται για μία «συλλογή από δεξιοτεχνικά κομμάτια που τα συνδέουν αυθεντικότητα της καθομιλουμένης και ρυθμικός δυναμισμός, τα οποία προσφέρουν επιδραστικές ιστορίες, που συλλαμβάνουν τον σύνθετο χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής των Αφροαμερικανών».

Ο 30χρονος Λαμάρ έχει αποσπάσει 11 Grammy και το άλμπουμ του πούλησε περισσότερα αντίτυπα από κάθε άλλο το 2017. Αν και το «Damn.» προτάθηκε για το Grammy του άλμπουμ της χρονιάς, τελικά νίκησε ο Μπρούνο Μαρς.

Το 19μελές συμβούλιο Pulitzer αποτελείται κυρίως από κορυφαίους δημοσιογράφους ή στελέχη ειδήσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ, καθώς και πέντε ακαδημαϊκούς ή εκπροσώπους των τεχνών. Ο κοσμήτορας της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ο διαχειριστής των βραβείων είναι μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης