Σαν σήμερα στις 25 Ιουλίου 2015 έφυγε από τη ζωή η λαϊκή ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Κυριακάκη που διέγραψε επί 13 χρόνια τη δική της ξεχωριστή πορεία στο ελληνικό τραγούδι.

Η Κυριακάκη πρωτοεμφανίστηκε δίπλα στον Γιάννη Πουλόπουλο γύρω στα 1970, αλλά πιο γνωστή έγινε τα επόμενα χρόνια όταν βρέθηκε στο πάλκο δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Η πρώτη της δισκογραφική παρουσία πραγματοποιείται το 1970, με την ενορχήστρωση του Νάκη Πετρίδη, σε μια επανεκτέλεση του τραγουδιού «Η δουλειά κάνει τους άντρες» των Μάνου Λοΐζου-Λευτέρη Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Ακούστε το τραγούδι:

Το 1973 η Αλεξάνδρα, στο πλευρό του Βασίλη Τσιτσάνη, σιγοντάρει τον συνθέτη στα «Μούρα», που συμπεριλαμβάνονται το 1977 στον μεγάλο δίσκο «Ο Βασίλης Τσιτσάνης τραγουδά μεγάλες επιτυχίες του 1966-1977». Στο πλευρό του Τσιτσάνη καταγράφεται και η επόμενη συμμετοχή της, στον μεγάλο δίσκο «Τα ωραία του Τσιτσάνη», που κυκλοφορεί το 1973 από την Columbia, με επανεκτελέσεις τραγουδιών του, από τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Σταμάτη Κόκοτα, Δήμητρα Γαλάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε το τραγούδι:

Η Κυριακάκη συνέχισε τραγουδώντας σε πρώτη εκτέλεση τόσο Γιάννη Μαρκόπουλο (στον δίσκο Ανεξάρτητα, 1975), όσο και Γιώργο Ζαμπέτα (Η Δική Μας η Αγάπη, 1978). Το 1976 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, με τίτλο «Στο σταυροδρόμι», με δώδεκα επανεκτελέσεις ρεμπέτικων και παλιών λαϊκών τραγουδιών, με ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Χρήστου Νικολόπουλου. Το 1977 κυκλοφόρησε τον δεύτερο της δίσκο, με τίτλο «Αλεξάνδρα 2-Κάθε βράδυ».

Aκούστε το τραγούδι:

Το 1980 η Αλεξάνδρα έρχεται σε επαφή με το υλικό του Μάνου Χατζιδάκι, ηχογραφώντας δεκατρείς δημιουργίες του, σε ένα δίσκο που τιτλοφορείται «Η Αλεξάνδρα στα λαϊκά του Μάνου Χατζιδάκι». Πέντε από τα τραγούδια σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, είχαν ακουστεί, σε πρώτη εκτέλεση, από τον Στέλιο Μαρκετάκη, στον κύκλο «Για την Ελένη» το 1978. Η τελευταία παρουσία της στη δισκογραφία είναι τον Φλεβάρη του 1983 με το δίσκο «Η Αλεξάνδρα τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι-Βασίλη Τσιτσάνη.

Μετά το 1983, η Αλεξάνδρα Κυριακάκη εγκατέλειψε εντελώς τη δισκογραφία. Δεν εγκατέλειψε ωστόσο εντελώς το τραγούδι: κατά τη δεκαετία του 1990 έπαιζε ζωντανά με τον ταμπουρά της στο Cafe Παράσταση (τότε την προσέγγισε ξανά ο Χατζιδάκις, για να γίνει ακόμα ένας δίσκος, αλλά αρνήθηκε), ενώ το 2003 έκανε μία ακόμα εμφάνιση, στο 5ο Αφιέρωμα στις Γυναικείες Φωνές.

Η Αλεξάνδρα Κυριακάκη πέθανε στις 25 Ιουλίου 2015.

Ακούστε το τραγούδι:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης