Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, και κάθε Τετάρτη στις δέκα και μισή το βράδυ, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», οι «Rebetien» (Φώτης Βεργόπουλος-μπουζούκι/τραγούδι, Κωστής Κωστάκης-κιθάρα-τραγούδι, Αυγερινή Γάτση-ακορντεόν – πιάνο – τραγούδι και Γιάννης Ζαρίας-βιολί – μπαγλαμάς) μας ταξιδεύουν στην περίοδο του μεσοπολέμου με τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Επί μακρά σειρά ετών δραστηριοποιείται ως βιολιστής στο χώρο του ρεμπέτικου, της λαϊκής, παραδοσιακής, έντεχνης και, γενικότερα, της ελληνικής μουσικής. Είναι διπλωματούχος κλασικού βιολιού. Σπούδασε τζαζ μουσική στο Conservatorium van Amsterdam της Ολλανδίας. Είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς, επίσης, διδάσκων βιολιού στο ίδιο τμήμα. Ακόμη, είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών και Μηχ/κών Η/Υ του Ε.Μ.Π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αυγερινή Γάτση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 8 ετών. Είναι απόφοιτη του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Επί τρία χόνια, παρακολούθησε μαθήματα τροπικής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών με τον Χρίστο Τσιαμούλη και νέυ με τον Χάρη Λαμπράκη Τώρα φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει, επίσης, παρακολουθήσει σεμινάρια στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.

Ο Φώτης Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1988 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αλλά μεγάλωσε στην Κορώνη Μεσσηνίας. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με την έμμεση παρακίνηση του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μέλος της «Απόδημης Κομπανίας» στη Μελβούρνη. Μετά το λύκειο, έφυγε πάλι για την Αυστραλία, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με το μπουζούκι, εμφανιζόμενος σε διάφορα φεστιβάλ εκεί, με το μουσικό του σχήμα. Από το 2013 μένει μόνιμα στην Αθήνα.

Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε το 1986. Η πρώτη του επαφή με την κιθάρα έγινε στην ηλικία των οκτώ ετών, πρώτα με την κλασική, όπου παρακολούθησε μαθήματα σε ωδείο για πέντε χρόνια, μαζί με θεωρητικά, και ύστερα, τα χρόνια της εφηβείας, με την ηλεκτρική, σχηματίζοντας μαθητικά γκρουπάκια με φίλους. Τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα τον ακολουθούσαν πάντα σαν άκουσμα, μέσω του πατέρα του, που ασχολείται ερασιτεχνικά με το ακορντεόν. Εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός από 18 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.

Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου

Στέλιος Βαμβακάρης – Νίκος Τατασόπουλος «Από γενιά σε γενιά…»



Σπουδαίοι γιοι σπουδαίων πατεράδων, ο συνθέτης Στέλιος Βαμβακάρης και ο σολίστας Νίκος Τατασόπουλος κουβαλούν αναπόφευκτα μέσα τους το μεγαλείο του Μάρκου Βαμβακάρη, του «Πατριάρχη» της ελληνικής λαϊκής μουσικής, και του Γιάννη Τατασόπουλου, του «καλύτερου μπουζουξή μας», όπως είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης. Πατώντας σε όσα διδάχτηκαν από εκείνους, διαμόρφωσαν το δικό τους μουσικό ύφος, χάραξαν το δικό τους δρόμο και εξελίχθηκαν σε μορφές μοναδικές του σύγχρονου μουσικού στερεώματος. Ωστόσο, όσα έμαθαν κοντά τους, αλλά και όσα ανακάλυψαν μόνοι τους αργότερα στην πορεία τους, όλη αυτή την πολύτιμη γνώση, θέλουν να τη διαδώσουν και να την «κοινωνήσουν» στον κόσμο.

Με έρεισμα αυτή την ανάγκη τους να «φανερώσουν την ψυχή τους με τις νότες, όταν παίζουν», πλαισιωμένοι από εξαιρετικούς μουσικούς, έφτιαξαν ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια των πατεράδων τους, δικά τους, αλλά και άλλων αξιόλογων δημιουργών, και θα το παρουσιάζουν από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη, στις 22.30, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης». Μαζί τους η σημαντική λαϊκή φωνή Εβελίνα Αγγέλου, η Αθηνά Λαμπίρη (κιθάρα- τραγούδι), ο Γιάννης Νιάρχος (μπαγλαμάς-τραγούδι) και ο Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν).

Ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι ο δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη. Από δώδεκα ετών εργάζεται επαγγελματικά στο πλευρό του πατέρα του. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, αλλά και της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής. Είναι από τους πρώτους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο μπλουζ και το ρεμπέτικο. Γράφει τραγούδια, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών, με ιδιαίτερα προσωπικό στυλ, «παντρεύοντας» τα καραντουζένια με τα μπλουζ. Το καινοτόμο μουσικό ύφος του είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.

Ο Νίκος Τατασόπουλος γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι και να εμφανίζεται δημόσια με τον πατέρα του –το βιρτουόζο και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο- από την ηλικία των τριών ετών. Έχει σπουδάσει, επίσης, κλασικό πιάνο και τζαζ κιθάρα. Η τεχνική του θεωρείται σχολή για Έλληνες και ξένους. Έχει εμφανιστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ηχογραφεί και διδάσκει μουσική. «Πλέκοντας» αριστοτεχνικά τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική μας με δυτικά ακούσματα, αποδεικνύει με το ύφος και την τεχνική του ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, ότι είναι η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.

Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

Λάκης Ορφανίδης – Κατερίνα Τσιρίδου «Αφιέρωμα στον Μανώλη Χιώτη»



Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 23.00, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» ανταμώνουν ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού Λάκης Ορφανίδης και η ερμηνεύτρια Κατερίνα Τσιρίδου, σε ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Μανώλη Χιώτη, με κλασικά, αλησμόνητα και πολυαγαπημένα τραγούδια του, αλλά και άλλα, ίσως λιγότερο ακουσμένα, λαϊκά και ρεμπέτικα. Στον μπαγλαμά και το τραγούδι ο Σωτήρης Παπατραγιάννης και στην κιθάρα ο Νίκος Πρωτόπαπας.

Ο Λάκης Ορφανίδης, γεννήθηκε στο χωριό Βορεινό του νομού Πέλλης. Μέχρι τα 11 χρόνια του έζησε εκεί και μετά η οικογένειά του μετοίκισε στον Πειραιά. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο μπουζούκι από τον πατέρα του Γιάννη Ορφανίδη που έπαιζε βιολί και τον φίλο και συνεργάτη του πατέρα του Λευτέρη Τραπεζανλίδη, που έπαιζε τρίχορδο μπουζούκι. Εργάζεται επαγγελματικά με το μπουζούκι από το 1974.

Η Κατερίνα Τσιρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από Καβαλιώτες γονείς. Από νωρίς την τράβηξε η μουσική και έκανε σπουδές πιάνου, κιθάρας και μπαγλαμά. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Μπάμπης Γκολές, ο Αγάθωνας, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Τάκης Μπίνης και πολλοί άλλοι. Το 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Κισμέτ».

Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης είναι αυτοδίδακτος μουσικός και τραγουδιστής. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ρεμπετάδικα της Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του χώρου. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο «Ρομάντζα», κυκλοφόρησε το 2011 (General και 8η Νότα).

Ο Νίκος Πρωτόπαπας είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους κιθαρίστες της νέας γενιάς. Έχει συνεργαστεί με τον Μπάμπη Γκολέ, τον Αγάθωνα, τον Τάκη Μπίνη, την Μπέμπα Μπλανς, τον Μπάμπη Τσέρτο, τον Νίκο Περγιάλη, την Γλυκερία και πολλούς άλλους.

Οι τρεις τους (Κατερίνα Τσιρίδου, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Νίκος Πρωτόπαπας) είναι ιδρυτικά μέλη της πενταμελούς ρεμπέτικης ορχήστρας «KOMPANÍA» (www.kompania.gr), με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό και δύο δίσκους στην πρώτη δεκάδα της Ευρωπαϊκής έθνικ μουσικής (World Music Charts of Europe).

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.

Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου

Γιώργος Κουτουλάκης «Από το ρεμπέτικο στο λαϊκό»

Τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού με το εκφραστικό παίξιμο, Γιώργο Κουτουλάκη, θα φιλοξενήσει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 23.00, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης».

Ο γνωστός -κυρίως από τη συνεργασία του με τον μεγάλο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στην τηλεοπτική του σειρά «Ονείρου Έλλάς»- μουσικός, πλαισιωμένος από τους εξαιρετικούς συναδέλφους του Μαρία Δεναξά στο τραγούδι, Φώτη Τσορανίδη στην κιθάρα και Δημήτρη Παπαδάμη στο ακορντεόν, θα μας χαρίσει μοναδικές κεφάτες στιγμές, με ένα πρόγραμμα λαϊκό, γεμάτο με τα πιο αγαπημένα τραγούδια.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.

Είσοδος: 4,00 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου, μεσημέρι: Μάνος Κουτσαγγελίδης – Σταυρούλα Δαλιάνη «Meyhane»



Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 15.00, το «Πέραν, το καφέ-αμάν της πόλης» μας μεταφέρει στις μουσικές, τις γεύσεις και τ’ αρώματα της Πόλης και της Σμύρνης, με ένα πρόγραμμα-ταξίδι στους μεϋχανέδες (τις μουσικές ταβέρνες), εκεί όπου οι θαμώνες διασκέδαζαν ακούγοντας καλλιτέχνες πολύ υψηλού επιπέδου. Με τον Μάνο Κουτσαγγελίδη και τη Σταυρούλα Δαλιάνη στο τραγούδι, τον Γιώργο Μαρινάκη στο βιολί, τον Κώστα Μήτσιο στο λαούτο και το ούτι και τον Μανούσο Κλαπάκη στα κρουστά. Χορός της κοιλιάς: Aisha.

Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία οκτώ ετών. Στα δεκαεπτά του, ήδη διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική από διάφορους φορείς. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Χρόνη Αηδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, την Νίτσα Τσίτρα κ. ά.

Η Σταυρούλα Δαλιάνη γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Στὰ ἕξι ἀρχίζει μαθήματα μαντολίνου με τον Διονύση Αποστολάτο στο σύλλογο «Εύγερος Κεφαλονιάς» και συμμετέχει στην χορωδία του συλλόγου. Αργότερα εγγράφεται σε ωδείο και παρακολουθεί μαθήματα πιάνου και θεωρητικών. Συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς, αποσπώντας βραβεία. Είναι νηπιαγωγός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σπουδάζει κλασικό τραγούδι. Διδάσκει μαζί με τον πατέρα της παραδοσιακό τραγούδι. Εκτός από το παραδοσιακό τραγούδι, ασχολείται επίσης με το έντεχνο.

Ο Γιώργος Μαρινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τη Φολέγανδρο. Στην παραδοσιακή μουσική μυήθηκε από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν και ο πρώτος του δάσκαλος στο βιολί. Διδάχθηκε Βυζαντινή μουσική από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Δίδασκε επί σειρά ετών στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και σε μουσικές σχολές. Από το 1995 διδάσκει βιολί στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής του ωδείου «Φίλιππος Νάκας.

Ο Κώστας Μήτσιος κατάγεται από την Άρτα. Συμμετείχε σε λαϊκά και παραδοσιακά συγκροτήματα ξεκινώντας από το λαϊκό σχολείο παραδοσιακής μουσικής του Αριστείδη Μόσχου, αρχικά σαν μαθητής και στη συνέχεια σαν δάσκαλος, παίζοντας μπουζούκι, κιθάρα και λαούτο σε συναυλίες με γνωστούς δημοτικούς και λαϊκούς τραγουδιστές. Έχει συνεργαστεί με την ΚΟΕΜ, Γκόραν Μπρέκοβιτς, Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ κ.ά.

Ο Μανούσος Κλαπάκης ήρθε σε επαφή με τα κρουστά σε πολύ μικρή ηλικία με πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης. Σπούδασε βιολί και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με τον Γιάννη Ζευγώλη και Συμφωνικά κρουστά με τον Κωνσταντίνο Βορίση και τον Κώστα Θεοδωράκο στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου. Διδάχτηκε το νταούλι από τον Γιώργο Γευγελή. Διδάσκει κρουστά σε ωδεία καθώς επίσης και σε ομάδες παραδοσιακών χορών, με τις οποίες συνεργάζεται σε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.

Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο. (Παιδιά έως 12 ετών χωρίς επιβάρυνση εισιτηρίου.)

Κυριακή Νοεμβρίου, βράδυ: ATHENS TANGO ENSEMBLE



Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις δέκα το βράδυ, το κουιντέτο Athens Tango Ensemble ερμηνεύει στο «Πέραν το καφέ αμάν της πόλης» μουσικά αριστουργήματα από τη χρυσή εποχή του αργεντίνικου tango (1935-1955), συνθέσεις του Astor Piazzolla (tango nuevo) καθώς και σημαντικών Ελλήνων δημιουργών του είδους της εποχής του μεσοπολέμου, όπως Σουγιούλ, Γιαννίδης, Αττίκ.

Το κουιντέτο Athens Tango Ensemble αποτελείται από τους σπουδαίους σολίστες:

Δήμο Βουγιούκα (ακορντεόν, ενορχηστρώσεις), Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Παναγιώτη Μάρκο (πιάνο), Δημήτρη Κουφογιώργο (κιθάρα), Κώστα Αρσένη (κοντραμπάσο).
Guests: Ελένη Δημοπούλου – Ροδή Γκιουλ (τραγούδι)
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος

Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα
http://www.peran.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης