Στο πλαίσιο του 30ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, τρεις σπουδαίοι σκηνοθέτες, οι Κεν Λόουτς, Αλεξάντερ Πέιν και Κριστόφ Ζανούσι, θα βρεθούν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 10.30 πμ, θα βρεθεί στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος, Ακαδημίας 20) όπου θα μιλήσει για τον κινηματογράφο και τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Ας σημειωθεί πως, νωρίτερα, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου (4 μ.μ.) θα προβληθεί η παλιότερη ταινία του Κεν Λόουτς «Riff-Raff» (1991), η οποία δεν διανεμήθηκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 80χρονος σήμερα σκηνοθέτης απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα για τις ταινίες «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» και «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ!» που είναι και η πιο πρόσφατη ταινία του. Κοινωνικά ευαίσθητος, πολιτικοποιημένος, ένας πραγματικός σκηνοθέτης- ακτιβιστής, ο στρατευμένος Κέν Λόουτς στρέφει την κάμερά του στους αδύναμους και κατατρεγμένους της Ιστορίας και είναι πάντα ενδιαφέρον να συζητά κανείς μαζί του για τη μετάλλαξη της σύγχρονης Ευρώπης, την Αριστερά, την άνοδο της ακροδεξιάς και την επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

*Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 13.30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιείται η εκδήλωση, ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν θα δώσει masterclass σε σπουδαστές και σινεφίλ και θα τιμηθεί από το Πανόραμα. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Ο Αλέξανδρος- Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος έγινε διάσημος, κερδίζοντας δύο Όσκαρ με το όνομα Αλεξάντερ Πέιν, για τα σενάρια των ταινιών του «Πλαγίως» και οι «Απόγονοι» (με τον Τζορτζ Κλούνι).

Γεννημένος στη Νεμπράσκα, ο Πέιν κατάγεται από το Αίγιο. Γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Citizen Ruth» το 1996. Από τότε συνεχίζει ακάθεκτος, δίνοντας μια νέα πνοή στο αμερικανικό σινεμά, καθώς η βιρτουοζιτέ του συνδυάζει την εμπορικότητα με τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές απαιτήσεις.

H υποψήφια για 6 όσκαρ μαυρόασπρη «Νεμπράσκα» του ενσωματώνει όλη τη φιλοσοφία του: υποδόριο χιούμορ, λελογισμένη συγκίνηση, λιτή κινηματογραφική γλώσσα, και βέβαια ο άνθρωπος, πάντα ο άνθρωπος, στο επίκεντρο της κινηματογραφίας.

*Την Τετάρτη 1/11, στις 12 το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κριστόφ Ζανούσι θα βρεθεί μαζί μας για να γιορτάσει τα 30 χρόνια της EFA. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Το προηγούμενο βράδυ (Τρίτη 31 Οκτωβρίου, 8.15 μμ., κινηματογράφος «Έλλη», Ακαδημίας 64), ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή της ταινίας του «Επιφοίτηση» («Illumination») και θα προλογίσει. Ο Κριστόφ Ζανούσι θα τιμηθεί από το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στην Τελετή Λήξης του 30ου Φεστιβάλ (8 μ.μ., «Έλλη»).

Ο 78χρονος Κριστόφ Ζανούσι θεωρείται ενας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Πολωνίας. Ο κινηματογράφος του διακρίνεται για την υπαρξιακή και φιλοσοφική του ματιά, «ξεβολεύοντας» τον θεατή και κάνοντάς τον να αμφισβητεί τις βεβαιότητές του. Η θεματική των ταινιών του περιστρέφεται γύρω από ηθικά διλήμματα, εσωτερικές περιπλανήσεις, σχέσεις επιστήμης – θρησκείας , ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του παραμένει σταθερά η αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής. Η τρίτη του ταινία «Επιφοίτηση» (1973), θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70 ενώ η Μάγια Κομορόφσκα έχει χαρακτηριστεί η «ηθοποιός-φετίχ του». Μερικές από τις γνωστότερες ταινίες του είναι οι: «Constans», «Απολογισμός», «Δρόμοι Μέσα Στη Νύχτα» και «Η Δομή Του Κρυστάλλου».

*Εκτός από τον Κριστόφ Ζανούσι, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ (1/11, 8.15 μ.μ., «Έλλη»), θα τιμηθούν ακόμα: ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης και η ηθοποιός Γιώτα Φέστα.

30 χρόνια Πανόραμα

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφ ου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς.

Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Στα 30 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει, εκτός από μια μεγάλη μερίδα προσωπικοτήτων από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες από το εξωτερικό όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κώστας Γαβράς, Φραντζέσκο Ρόσι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βαρντά και Μαξ φον Σίντοφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης