Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η ταινία «Finest Hours» του Κρεγκ Γκιλέσπι βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των Casey Sherman και Michael J. Tougias και διηγείται τα πραγματικά γεγονότα μιας τρομερής ναυτικής τραγωδίας που συνέβη στον Ατλαντικό Ωκεανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φεβρουάριος του 1952, ΗΠΑ, Νέα Αγγλία. Μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες χτυπά τις ανατολικές ακτές της περιοχής. Ένα τάνκερ κόβεται στην κυριολεξία στα δύο, αφήνοντας στο έλεος του Θεού το πλήρωμα. Ένα μικρό πλοίο της ακτοφυλακής σπεύδει για βοήθεια, έχοντας να αντιμετωπίσει ακραίες καιρικές συνθήκες και γιγάντια κύματα που καταπίνουν τα πάντα στον διάβα τους. Τέσσερα μέλη της ακτοφυλακής, αψηφώντας τη θεομηνία, θα ρισκάρουν τις ίδιες τους τις ζωές στην προσπάθειά τους να σώσουν περισσότερους από 30 αβοήθητους ναύτες που είναι παγιδευμένοι και ανήμποροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης Craig Gillespie μάς μεταφέρει με άκρως ρεαλιστικό τρόπο τις αγωνιώδεις στιγμές και τα ακραία συναισθήματα που επικρατούν τόσο στο μικρό σκάφος όσο και στο κομμένο τάνκερ.


Οι «πιο ωραίες ώρες» οδηγούν σε μια «μεγάλη διάσωση».

Ο Κρις Πάιν ενσαρκώνει τον Bernie Webber, τον διοικητή της ναυαγοσωστικής λέμβου της ακτοφυλακής με αριθμό CG36500.

Η πιο ωραία στιγμή για εκείνον ήταν όταν κινδύνευε. Γιατί μόνο όταν βγαίνεις έξω από το πλαίσιο ασφάλειας και αισθάνεσαι τον κίνδυνο (δεν έχεις μια σταθερά, άρα είσαι μετέωρος) νιώθεις ζωντανός. Καλείσαι να πάρεις πρωτοβουλία, να σταματήσεις να διεκπεραιώνεις, εκτελώντας απλά εντολές και τηρώντας το πρωτόκολλο. Στην αρχή της ταινίας, εκτελεί κάθε εντολή, χωρίς δισταγμό, τηρώντας το πρωτόκολλο ακόμα και όταν έρχεται η στιγμή να παντρευτεί την αγαπημένη του. Στην πορεία, όμως, και όσο κλιμακώνεται η ένταση θα αρχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναδεικνύεται σ’ έναν πραγματικό «ηγέτη». Οι συνθήκες δημιουργούν τελικά έναν ήρωα. Αμφισβήτησε τους κανόνες, λειτούργησε με το τι ήταν καλύτερο για το σύνολο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι κανόνες είναι για να υπηρετούν την κοινωνία και όχι η κοινωνία να υπηρετεί τους κανόνες.

Ταυτόχρονα όμως η διάσωση αυτή ήταν και ένα είδος εξιλέωσης για τον ίδιο. O Webber ήταν επικεφαλής μιας ανάλογης αποστολής πριν από έναν χρόνο περίπου, η οποία δεν είχε αίσιο τέλος. Η έκβαση αυτή πραγματικά τον στοίχειωσε. Ένα ψαράδικο εγκλωβίστηκε στη θάλασσα, εξαιτίας μιας τεράστιας καταιγίδας. Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες της ακτοφυλακής, το καράβι τσακίστηκε και βυθίστηκε αύτανδρο. Η αυτοπεποίθηση του Webber κλονίστηκε στη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά ο Bernie εκτελεί τη διαταγή, ακόμη και αν γνωρίζει ότι η αποστολή του είναι απίθανο να έχει αίσιο τέλος.

Ο Casey Affleck, υποδύεται τον Raymond Sybert, ένα όχι και τόσο υψηλόβαθμο μέλος τους πληρώματος του δεξαμενόπλοιου που στο τέλος γίνεται ο τύπος στον οποίο όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους. Αυτή η ιστορία μιλάει για ηρωισμό και ηγετικές ικανότητες, καθώς αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις και προσπάθησαν να πετύχουν το ακατόρθωτο.

Το 1952 και οι τέσσερις άνδρες που επάνδρωσαν τη ναυαγοσωστική λέμβο CG36500 τιμήθηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο από την ακτοφυλακή για τις ηρωικές τους πράξεις. Το αυθεντικό σκάφος CG36500 βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μουσείο στη Μασαχουσέτη.

Η ταινία «Μεγάλη Διάσωση» εξυμνεί τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτοί οι νέοι άνδρες γνώριζαν ακριβώς σε τι έμπλεκαν αμέσως μόλις επιβιβάστηκαν στις βάρκες τους. Βρήκαν, όμως, τη δύναμη να βγουν εκεί έξω και να ρισκάρουν τις ζωές τους για την ασφάλεια κάποιων άλλων. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Κρις Πάιν, Κέισι Άφλεκ, Μπεν Φόστερ, Έρικ Μπάνα.

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης