Όσα παίρνει ο άνεμος (1940)

Θεωρείται από τις εμβληματικές ταινίες του Χόλιγουντ όλων των εποχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρομαντική ιστορία με φόντο τον αμερικανικό νότο, παρά τις αμφιλεγόμενες σκηνές, έλαβε οκτώ Όσκαρ, ενώ είχε προταθεί για 13.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έλαμψαν η Βίβιαν Λι και ο Κλαρκ Γκέιμπλ.

Σκηνοθέτης ήταν ο Βίκτορ Φλέμινγκ. Η Χάτι ΜακΝτάνιελ ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Όσκαρ (B’ Γυναικείου Ρόλου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλή γη (1938)

Η Λουίζ Ράινερ (1910-2014) ήταν η πρώτη γερμανίδα ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ και μάλιστα δις.

Το 1935 έλαβε μια δελεαστική πρόταση από το Χόλιγουντ κι έτσι αποφάσισε να φύγει από τη Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα το 1937 κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της για την ταινία «Ο μέγας Ζίγκφελντ».

Το 1938 επανέλαβε την επιτυχία της κερδίζοντας ένα δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η καλή γη».

Μπεν Χουρ (1960) 



Το επικό έργο «Μπεν Χουρ» σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ άρχισε να σπάει τα ρεκόρ πριν ακόμη προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Πρωταγωνιστής ο Τσάρλτον Ίστον καθώς και πλειάδα γνωστών πρωταγωνιστών, όπως ο Στήβεν Μόιντ.

Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκε αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης, σκηνικό που επισκέφθηκαν χιλιάδες κατά τη διάρκεια τουριστικού ταξιδιού τους στην Αιώνια Πόλη.

Ο πλούτος, η ένταση της εικόνας αποτελούν στοιχεία που θα παραμείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη, όπως άλλωστε η σκηνή στη ρωμαϊκή γαλέρα ή η περίφημη αρματοδρομία.

Είχε κοστίσει 15 εκατ. δολάρια, πόσο που δεν είχε δαπανηθεί για κάποια άλλη ταινία ως τότε.

Για το γύρισμα της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν 2.500 άλογα.

Ο νονός (1973)



Η θρυλική ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1973. Είχε βασισθεί στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο.

Τον Μάρτιο του 2010 στη σελίδα Internet Movie Database είχε βαθμολογηθεί από τους χρήστες της με 9,1 – βαθμό με τον οποίο κατέχει τη δεύτερη θέση.

Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον «I’m going to make him an offer he can’t refuse» (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί), η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο Μάρλον Μπράντο έγραψε ιστορία με την ερμηνεία του στο ρόλο του αργηγού της μαφίας Βίτορ Κορλεόνε. Ωστόσο ο ίδιος δεν δέχθηκε να παραλάβει το δικό του Όσκαρ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας (1988)

Η ταινία ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας» εστιάζεται στη ζωή του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα Πουγί, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία δύο ετών και αναγκάστηκε να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στην απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου.

Η αυτοβιογραφία του ήταν η βάση για το σενάριο του Μαρκ Πέπλοου και του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Σκηνοθέτης ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Σε δεύτερο ρόλο ήταν εξαιρετικός ο Πίτε Ο΄Τουλ.

Η ταινία ξεκινάει από την άνοδο του Πουγί στον θρόνο, όταν ήταν μικρό αγόρι, και καταλήγει στη φυλάκισή του από τους Κινέζους κομμουνιστές.

Είναι η πρώτη ταινία για την οποία η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη της Κίνας.

Της απονεμήθηκαν εννέα Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας και της Σκηνοθεσίας.

Η σιωπή των αμνών (1992)

Το θρυλικό θρίλερ σε σκηνοθεσία του Τζόναθαν Ντέμε (1992) απέσπασε 5 Όσκαρ.

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις, η ταινία παρακολουθεί έναν ψυχίατρο και κατά συρροή δολοφόνο, γνωστό ως Hannibal Lecter, τον οποίο υποδύεται με μαεστρία ο Άντονι Χόπκινς, που έλαβε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Και η Τζόντι Φόστερ, που υποδύεται μια ασκούμενη αστυνομικό του FBI, κέρδισε επίσης Όσκαρ.

Η Λίστα του Σίντλερ (1994)

Ο γερμανός βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ, τον οποίο υποδύεται ο Λίαμ Νίσον, έσωσε τη ζωή 1000 Εβραίων, που δούλεψαν στα δικά του εργοστάσια αντί να σταλούν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ. Κέρδισε 7 Όσκαρ το 1994.

Τιτανικός (1998)

Η ταινία έμεινε στην ιστορία για τον άδοξο έρωτα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και της Κέιτ Γουίνσλετ πάνω στον Τιτανικό.

Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον κόστισε περί τα 200 εκατομ. δολάρια ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ που είχε γίνει με το «Μπεν Χουρ».

Είναι μέχρι σήμερα η ακριβότερη χολιγουντιανή παραγωγή. Κέρδισε 11 Όσκαρ.

Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών. Η επιστροφή του Βασιλιά (2004)

Η τρίτη ταινία της σειράς «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον κέρδισε 11 Όσκαρ το 2004.

Συνολικά και οι τρεις ταινίες της τριλογίας, που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τόλκιν «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», απέσπασαν 17 Όσκαρ.

Moonlight (2017)

Το «Moonlight» ήταν η ταινία που κέρδισε τελικά το περσινό Όσκαρ μετά από μια επεισοδιακή βραδιά απονομής και ένα ακόμη πιο επεισοδιακό λάθος.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πηγαίνει στο «La la Land», για να διορθωθεί λίγο αργότερα και να απονεμηθεί τελικά στο «Moonlight».

Η ταινία με Αφροαμερικανικό καστ περιγράφει ιστορία για τα δικαιώματα των γκέι.

Η αξιολόγηση έγινε από την Deutsche Welle.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης