Οι πρώτες «Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» ανθίζουν στην Πράγα από τις 18 έως 20 Οκτωβρίου 2018. Mια πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα σε συνεργασία με την Εθνική Ταινιοθήκη της Τσεχίας που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σταθερού, ετήσιου ραντεβού του ελληνικού σινεμά σε μια από τις κινηματογραφικές πρωτεύουσες του κόσμου.

H εκδήλωση που προγραμματίστηκε να συμπέσει με την επέτειο 100 ετών από την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας, περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους: «Η τελευταία παραλία» (2016) των Ντάβιντε ντελ Ντέγκαν και Θάνου Αναστόπουλου, «Ο Γιος της Σοφίας» (2017) της Ελίνας Ψίκου, η «Ακαδημία Πλάτωνος» (2009) του Φίλιππου Τσίτου και το «Attenberg» (2010) της Αθηνάς Τσαγγάρη. Επίσης, θα προβληθούν επτά μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων Eλλήνων δημιουργών, με την επιμέλεια του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον προγραμματίζεται ένα μάστερκλας στο University of New York in Prague με θέμα την κινηματογραφική παραγωγή στις χώρες της Μεσογείου την εποχή της κρίσης, από την σκηνοθέτιδα και παραγωγό, Στέλλα Θεοδωράκη. Στο ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής κινηματογραφικής παρουσίας στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην Τσεχία, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, αναφέρει: «σκοπός μας είναι αυτό το Φεστιβάλ να εξελιχθεί σε θεσμό, που θα συνιστά ακόμα ένα ισχυρό βήμα στην επικοινωνία ανάμεσα σε Έλληνες και Τσέχους: δύο λαούς με βαθείς ιστορικούς δεσμούς και υφιστάμενους πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης