Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 ώρα 19.30, στο Σχολείο του Σινεμά θα προβληθεί η αριστουργηματική ταινία Λέννυ ο βρωμόστομος (1974) του Μπομπ Φος με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση. Της προβολής θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση του συντονιστή του Σχολείου του Σινεμά Γιάννη Καραμπίτσου (σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικού κινηματογράφου).

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων κρίνεται απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στα τηλέφωνα 2130 159 816 και 6944143564 (στο μέιλ παρακαλούμε να στέλνετε ονοματεπώνυμο και ένα κινητό τηλέφωνο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας για κάθε προβολή.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά.

Φωτογραφία: Bruce Surtees
Σκηνοθέτης: Bob Fosse
Σενάριο: Julian Barry

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Sally Marr, Arti Silver, Sherman Hart.

Διάρκεια: 111′

Με το «Lenny» του 1974, ο σκηνοθέτης και χορογράφος του Broadway και του κινηματογράφου Bob Fosse (All that jazz, 1979) πραγματοποιεί μια στροφή από το μιούζικαλ στο δράμα, σκιαγραφώντας το πορτραίτο του αμφιλεγόμενου, υβριστικού κωμικού της εναλλακτικής stand-up comedy Lenny Bruce (1925 – 1966).

Η καυστική κοινωνική σάτιρα του Bruce, μέσω της οποίας αγωνίστηκε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο πίσω από τα προσωπεία υποκρισίας της comme-il-faut αμερικανικής κοινωνίας της δεκαετίας του ‘60, του εξασφάλισε πλούτο, φήμη, οπαδούς, και ενέπνευσε μια πληθώρα μεταγενέστερων κωμικών όπως ο Bill Hicks και ο George Carlin. Παρ’ ολ’ αυτά, ενόσω ο ίδιος ζούσε, η σάτιρά του έγινε επίσης η αφορμή να διωχθεί πλειστάκις νομικά και να καταδικαστεί για προσβολή της δημοσίας αιδούς, καθώς οι παραστάσεις του συνήθως περιελάμβαναν τη χρήση εκφράσεων και χειρονομιών σεξουαλικού περιεχομένου. Η χρήση τους όμως ακριβώς ως μέσον σχολιασμού, κριτικής και διαπόμπευσης μιας κυρίαρχης κουλτούρας ευδαιμονισμού και μιας κοινωνίας που αντιμετώπιζε τα προβλήματά της με το να τα αγνοεί, αποτέλεσε σαφώς την πραγματική αιτία της επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον του οι αμερικανικές Αρχές. Ο Lenny Bruce, υπερβαίνοντας τα ως τότε στεγανά που ήθελαν τον κωμικό έναν απλό διασκεδαστή, αναλώθηκε σε μια προσπάθεια «…να διαφωτίσει το κοινό του σχετικά με τις αδικίες που γίνονται στον κόσμο, και σχετικά με τη δύναμη της γνώσης και της ειλικρίνειας…» (Ron Humanick).

Το «Lenny» αποτελεί την κινηματογραφική δικαίωση του ανθρώπου που έμεινε γνωστός ως «η συνείδηση της Αμερικής», και για τον οποίο ο τύπος της εποχής διχάστηκε, αποκαλώντας τον «άρρωστο» (N. Y. Times), «προφήτη» (N. Y. Post), εγκληματία, ιδιοφυία. Η ταινία, εξωφρενικά τολμηρή για την εποχή κατά την οποία έζησε ο κωμικός, μόλις μία δεκαετία αργότερα δέχθηκε επαινετικές κριτικές και τιμήθηκε τόσο ανεπίσημα, από ένα κοινό το οποίο συνέρρευσε στις προβολές, όσο και επίσημα, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων 6 υποψηφιότητες για Oscar το 1974, και βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών και στα βρετανικά Academy Awards του 1975.

Σχολείο του Σινεμά

Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης