«Αφήστε την ψυχή σας να συνομιλήσει με την ταινία» λέει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Κι ο κόσμος ανταποκρίνεται!

Με συγκίνηση, αγάπη, σιωπή σεβασμού, με καθαρό βλέμμα, παρακολουθούν χιλιάδες θεατές στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης»
Η πορεία της ταινίας που έχουν ήδη παρακολουθήσει 240.000 θεατές, τον χειμώνα, συνεχίζεται με θριαμβευτική επιτυχία και το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Αθήνα στον Άλιμο και στην Καλλιθέα σε θερινούς κινηματογράφους οι άνθρωποι των οποίων αναγκάστηκαν να «διώχνουν» κόσμο λόγω έλλειψης θέσεων και το χαρακτήρισαν πρωτόγνωρη εμπειρία για ελληνική ταινία.

Στο Ηράκλειο στην αίθουσα πως δεν χωρούσε άλλο κόσμο νεαροί θεατές, σκαρφάλωσαν στα τείχη για να δουν την ταινία του συμπατριώτη τους Γιάννη Σμαραγδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Άλιμο ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης τόνισε πως « μοιάζει περισσότερο με μυσταγωγία κι όχι με απλή ψυχαγωγία».

Στην προβολή της στην Καλλιθέα όπου έγιναν και τα εγκαίνια του Δημοτικού κινηματογράφου «Cine Θερινόν» ο Δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος απένειμε στον σκηνοθέτη συμβολικά τιμητικό έπαινο και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την κοσμοσυρροή.

Ο Γιάννης Σμαραγδής καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο . Συγκινημένος μίλησε για τη δουλειά του χαρακτηρίζοντας «ευλογία την αθρόα προσέλευση. «Είναι ευλογία, είπε χαρακτηριστικά, να βλέπεις σ ένα χώρο τόσο κόσμο και θα σας προτρέψω να δείτε την ταινία σαν να είστε παιδιά. Ν αφήσετε την ψυχή σας να συνομιλήσει με την ταινία.» Κι έτσι έγινε! Θερμό το χειροκρότημα στο άκουσμα των λόγων του αλλά και στο τέλος της προβολής όταν θεατές αποχωρούσαν δακρυσμένοι.
Πολλοί ήταν και εκείνοι που ζητούσαν επανάληψη και τις επόμενες μέρες . Δεν ήταν λίγοι κι όσοι ζήτησαν από τον Δήμαρχο ν αλλάξει και το πρόγραμμα προβολών του κινηματογράφου για τις επόμενες μέρες για να μπορέσουν να δουν μαζί με τα παιδιά τους τον «Καζαντζάκη» τους!

Ο «Καζαντζάκης» διακρίθηκε στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Χιούστον του Τέξας των ΗΠΑ.
Απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερης μουσικής( Μίνως Μάτσας), καλύτερης φωτογραφίας( Άρις Σταύρου) και καλύτερου ηθοποιού( Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στον ρόλο του τίτλου).

Θέση στην τελική πεντάδα του Α γυναικείου ρόλου είχε η Μαρίνα Καλογήρου για τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ στην τελική πεντάδα του Β Ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης ήταν υποψήφιος για την ερμηνεία του στο ρόλο του Ζορμπά.

Πολλές και σημαντικές διακρίσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες απ όλο τον κόσμο στο 51ο Φεστιβάλ του Χιούστον όπου η αληθινά μεγάλη προσέλευση θεατών έκανε τους διοργανωτές να προβάλλουν την ταινία και σε δεύτερη αίθουσα. Να σημειωθεί πως και στο Σικάγο η ταινία παρέμεινε με καθημερινές προβολές για δύο εβδομάδες.

Τον Σεπτέμβριο θα προβληθεί και πάλι.

Το ίδιο θα γίνει και στη Κρήτη στο Ηράκλειο.
Κι αυτό γιατί το ζητά ο κόσμος!
Το ταξίδι της ταινίας για την μεγάλη αγκαλιά του κοινού συνεχίζεται!

Είναι η διάκριση του φωτός που έχει κερδίσει η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή « Καζαντζάκης»!
Η παραγωγός της Ελένη Σμαραγδή και ο σκηνοθέτης έχουν παραχωρήσει ανιδιοτελώς την ταινία στο υπουργείο Εξωτερικών για την Πολιτιστική Διπλωματία της Ελλάδος.

Δείτε επίσης: Γιάννης Σμαραγδής: «Tο χρέος μου απέναντι στον Νίκο Καζαντζάκη έκλεισε. Τώρα είναι υπόθεση των θεατών…»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης