O Ολλανδός σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν, ο οποίος είδε πρόσφατα την αναβίωση της καριέρας του μετά την επιτυχία του «Elle» με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ, θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Με ταινίες όπως τα «Robocop», «Ο Τέταρτος Άνθρωπος», «Ολική Επαναφορά», «Βασικό Ένστικτο», «Showgirls» και «Elle», το έργο του Βερχόφεν έχει διχάσει και έχει συζητηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορείς να κάνεις μια ταινία σκεπτόμενος τι θα πει ο κόσμος. Ελπίζεις ότι σε δέκα – δεκαπέντε χρόνια θα καταλάβουν τι έχεις κάνει» είχε δηλώσει σε masterclass που έδωσε πρόσφατα ο σκηνοθέτης.

«Επιλέγοντας τον Πολ Βερχόφεν για πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, επιλέγουμε ένα σκηνοθέτη ο οποίος έχει δουλέψει με διαφορετικά κινηματογραφικά είδη τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Χόλιγουντ» ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ.

«Η δημιουργική, πολύπλευρη τόλμη του και η προθυμία του να πειραματιστεί με τα όρια αντικατοπτρίζονται στο σύνολο του έργου του» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, ότι ο 77χρονος Βερχόφεν ήταν επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ το 2013, όταν στα πλαίσια του Berlinale Talents έδωσε το masterclass «Follow Your Instincts: Filmmaking According to Paul Verhoeven», όπου παρουσίασε τόσο τη σκηνοθετική του μέθοδο, όσο και το πώς προσεγγίζει ως κινηματογραφιστής τις ευκαιρίες παραγωγής στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Βερχόφεν ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του ’60 με την ολλανδική τηλεοπτική σειρά «Floris». Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν το «Diary of a Hooker» (επίσης γνωστό και ως Business is Business) το 1971.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε με το «Soldier of Orange» το 1977, ενώ το 1987 σκηνοθέτησε το «RoboCop».

Το 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης