Στην ταινία «Toni Erdmann», η οποία έχει ήδη διακριθεί στις Κάννες και έχει χαρακτηριστεί από τις καλύτερες του 2016, απονεμήθηκε το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε σκηνοθεσία και σενάριο της Μάρεν Άντε, η ταινία είναι συμπαραγωγή της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ρουμανίας, και επιλέχθηκε μεταξύ των τριών φιναλίστ. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, σε ειδική τελετή που οργανώθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η ιστορία είναι τοποθετημένη στη Ρουμανία, με την καριερίστα Ινές -εργαζόμενη για μια μεγάλη γερμανική εταιρεία στο Βουκουρέστι- να έρχεται αντιμέτωπη με τον ανέμελο χαρακτήρα του πατέρα της Γουίνφριντ και, μέσα από μία σειρά καταστάσεων, καταλαβαίνει ότι αξίζει μία θέση στη ζωή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προσεγγίσει την κόρη του, ο Γουίνφριντ φέρνει στην εξίσωση τον «Τόνι Ερντμαν», μια τραγελαφική περσόνα που, παραδόξως, καταφέρνει ν’ αγκαλιάσει την Ινές με τη ζεστασιά που χρειάζεται.

Οι άλλες δύο ταινίες φιναλίστ για το 2016 ήταν οι: «Με τα Μάτια Ανοιχτά» σε σκηνοθεσία της Λεϊλά Μπουζίντ και σενάριο των Λεϊλά Μπουζίντ και Μαρί-Σοφί Σαμπόν, συμπαραγωγή μεταξύ Γαλλίας, Τυνησίας, Βέλγιου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Και η ταινία «Εγώ, o Κολοκυθάκης» σε σκηνοθεσία: Κλωντ Μπαράς , σενάριο Σελίν Σιαμά, συμπαραγωγή Ελβετίας και Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νικητής του βραβείου αποφασίζεται κάθε χρόνο μετά από ψηφοφορία των ευρωβουλευτών.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης