Μια ταινία-ντοκουμέντο που εστιάζει στα παιδιά πρόσφυγες παρουσιάζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε πανελλαδική πρεμιέρα, την Τετάρτη 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (στις 19.00) με ελεύθερη είσοδο.
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα ξεχασμένα χαμόγελα» βασίστηκε σε μαρτυρίες που κατέγραψε η νεαρή καλλιτέχνις Lynda Thalie, πρόσφυγας και η ίδια από την Αλγερία, η οποία ζει και εργάζεται στον Καναδά.
Η Thalie επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016, και με τον φωτογραφικό φακό του Καναδού παραγωγού Jeff Malo κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και κυρίως των παιδιών, που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, σκηνές στην ύπαιθρο και συχνά πίσω από συρματοπλέγματα.
Στο οδοιπορικό τους ακολούθησαν τις δράσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Με μαρτυρίες και γυρίσματα στο λιμάνι του Πειραιά, στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, στα νοσοκομεία παίδων στην Αθήνα, στον Κατσικά των Ιωαννίνων, στην πόλη της Μυτιλήνης και στις δομές φιλοξενίας στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, η κάμερα καταγράφει προσωπικές μαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων. Στο επίκεντρο του φακού βρίσκονται κυρίως τα παιδιά, αθώα θύματα του πολέμου, τα χαμόγελα των οποίων έχουν σβήσει και ξεχαστεί μαζί με τα όνειρα τους, την παιδική τους αθωότητα και την θεμελιώδη ανάγκη τους για ασφάλεια, παιχνίδι, αγάπη, εκπαίδευση και προοπτική για την υπόλοιπη ζωή τους.
Σύμφωνα με τους συντελεστές, η ταινία φιλοδοξεί να δείξει πως πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια προσωπική ιστορία, ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, αλλά απαραίτητη προκειμένου να κατανοήσουμε την απάνθρωπη όψη της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία της σκηνοθέτριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης