Με κεντρικό σύνθημα «Δείτε τον κόσμο αλλιώς», το CineDoc επιστρέφει αυτό τον Σεπτέμβριο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και τεσσάρων ακόμα ελληνικών πόλεων (Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας και Αμαλιάδας) για τη δέκατη χρονιά του. Με ένα πρόγραμμα 18 ταινιών έως και τον Μάιο, φιλοδοξεί να προσφέρει μια πανοραμική εικόνα της πρόσφατης παγκόσμιας παραγωγής στον χώρο του σινεμά τεκμηρίωσης.

Άλλοτε αστείες, άλλοτε βαθιά συγκινητικές, ανατρεπτικές, παράξενες, όμως πάντα ενδιαφέρουσες, οι ιστορίες του CineDoc επιχειρούν να φωτίσουν απροσδόκητες πλευρές του κόσμου και της ανθρώπινης κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ξεκίνημα της σεζόν θα μας βρει να διασχίζουμε την κινηματογραφική απόσταση από την κορυφή του Ολύμπου («Επιστροφή στην Κορυφή» του Στρατή Χατζηελενούδα) έως τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα («Το Μακρινό Γάβγισμα των Σκυλιών» του Σίμον Λέρεν Βίλμοντ).

Στο ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Επιστροφή στην Κορυφή», ο Στρατής Χατζηελενούδας έχει για πρωταγωνιστή του τον 33χρονο πάνκη με αναπηρία Λεωνίδα, ο οποίος μολονότι έχει μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από ατύχημα, αποφασίζει να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου (την οποία είχε κατακτήσει αρτιμελής δύο φορές και δεν έπαψε να την επισκέπτεται, μετά τον τραυματισμό του, στα όνειρά του). Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προβολές: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, 17.30, Ιντεάλ, Πανεπιστημίου 46 | Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31 | Κυριακή 7 Οκτωβρίου, 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109.

Στο «Μακρινό Γάβγισμα των Σκυλιών», ο Δανός σκηνοθέτης Σίμον Λέρεν Βίλμοντ αφηγείται την απότομη και βεβιασμένη ενηλικίωση του Όλεγκ, ενός δεκάχρονου Ουκρανού, ο οποίος ζει στην εμπόλεμη ζώνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε ένα χωριό που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του. Από τότε που πέθανε η μητέρα του, ο Όλεγκ, μεγαλώνει με την φροντίδα της γιαγιάς-φύλακα αγγέλου του και τη φιλία του ξαδέρφου του, ανάμεσα σε ήχους εκρήξεων και κάλυκες πολυβόλων όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για έναν ολόκληρο χρόνο η κάμερα του Βίλμοντ ακολουθεί τη ζωή του Όλεγκ, καταγράφοντας μια καθημερινότητα που είναι ικανή να διαβρώσει ακόμα και την πιο τρυφερή παιδικότητα. Το αποτέλεσμα είναι μια γλυκόπικρη, στιγμές σκληρή και βαθιά συγκινητική ταινία, που έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων ανά τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία και τον «Χρυσό Αλέξανδρο» του 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Προβολή: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, Αλκυονίς New Star Art Cinema, Ιουλιανού 42.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.cinedoc.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης