Το Φεστιβάλ των Καννών απηύθυνε σήμερα πρόσκληση στον αντιφρονούντα Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί και στον Ρώσο σκηνοθέτη που έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό στη Μόσχα, Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, να έλθουν στην προσεχή διοργάνωση τον Μάιο για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος σκηνοθέτης έχει προσκληθεί για την ταινία του «Leto» («Το καλοκαίρι») που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα για τον Χρυσό Φοίνικα ο οποίος θα απονεμηθεί στις 19 Μαΐου στις Κάννες, δήλωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Γκόγκολ, του διάσημου μοσχοβίτικου σύγχρονου θεάτρου, ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, είναι στο στόχαστρο έρευνας για κατάχρηση δημοσίων πόρων την οποία καταγγέλλει ως «παράλογη». Έχει λάβει την υποστήριξη πολλών Ρώσων και ξένων καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τον Ιρανό σκηνοθέτη, οι ιρανικές αρχές «θα λάβουν μια επιστολή εκ μέρους μας και των γαλλικών αρχών προκειμένου να επιτρέψουν στον Τζαφάρ Παναχί να φύγει από τη χώρα, να παρουσιάσει τη δουλειά του και να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του», ανακοίνωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ.

Με τίτλο «Three Faces» («Τρία πρόσωπα»), η ταινία του Παναχί επελέγη επίσης για το διαγωνιστικό τμήμα. Βραβευθείς το 2015 με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία «Ταξί στην Τεχεράνη» που γυρίστηκε στο εσωτερικό ενός ταξί, ο Ιρανός σκηνοθέτης είναι ένας από τους σκηνοθέτες του ιρανικού νέου κύματος με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης