Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Πολιτιστική Λέσχη της ΟΛΜΕ διοργανώνει τριήμερο Φεστιβάλ με τίτλο «Συνοικία το Όνειρο» την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στην Πλάκα (Φρυνίχου 14) και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στο Σινέ Αλκυονίς,(Ιουλιανού 42).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ανδρέας Ζαφείρης μίλησε στο zougla.gr για το τριήμερο Φεστιβάλ με τίτλο «Συνοικία το Όνειρο» και εξήγησε γιατί επέλεξε να διασκευάσει και να σκηνοθετήσει τη «Βίλλα των Οργίων» του Γεράσιμου Σταύρου καθώς και το «Μυστήριο Β» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Η «Βίλλα των Οργίων» ήταν ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του και κοντά στο είδος της σουρεαλιστικής κωμωδίας τόνισε ο σκηνοθέτης της παράστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα ο Ανδρέας Ζαφείρης ανέφερε: «Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου – ηθοποιοί και σκηνοθέτες σε μια σπάνια συνάντηση.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να τους έχουμε κοντά μας και να μοιραστούμε, έστω για λίγο τα βιώματα τους».

Ο Ανδρέας Ζαφείρης ερωτηθείς για τον ρόλο της παιδείας και της τέχνης υπογράμμισε:

«Το θέατρο είναι ένα τεράστιο παιδαγωγικό εργαλείο είναι από μόνο του ένα σχολείο. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι στη χώρα που γεννήθηκε το θέατρο, η θεατρική παιδεία στα σχολεία είναι ανύπαρκτη».

Ακούστε τη συνέντευξη:

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ:

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, θα γίνει τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην παλιά γενιά ηθοποιών και σκηνοθετών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της παράστασης« Βίλλα των Οργίων» – cult edition.

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 25 Ιουνίου, θα είναι αφιερωμένη στον Μαγιακόφσκι και στη Ρωσική Πρωτοπορία, όπου θα μιλήσουν ειδικοί και θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Το Μυστήριο Β» του Μαγιακόφσκι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η πρώτη σουρεαλιστική κωμωδία στην ιστορία του θεάτρου.

Π ρ ό γ ρ α μ μ α:

Παρασκευή 24 Ιουνίου

19.00: «Νοσταλγία και αναμνήσεις»

Τιμητική εκδήλωση για την «παλιά», αλλά τόσο νέα, γενιά του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.

Συντονίζουν: Θανάσης Ρεντζής, Ανδρέας Ζαφείρης

Ομιλητές:

Κώστας Φέρρης,
Θεόδωρος Μαραγκός,
Μέλπω Ζαρόκωστα,
Δημήτρης Καλλιβωκάς,
Ρίκα Διαλυνά,
Ανέστης Βλάχος ,
Γωγώ Ατζολετάκη,
Σόφη Ζαννίνου,
Λάκης Κομνηνός,
Ελένη Ανουσάκη,
Γιάννης Βούρος,
Έρρικα Μπρόγιερ,
Νόρα Βαλσάμη,
Γκέλυ Μαυροπούλου

21.00: Παράσταση: «Η Βίλα των Οργίων- cult edition»

22.00: Το κουαρτέτο Athenaeum Saxophone Quartet θα παρουσιάσει ένα μέρος από το σύγχρονο ρεπερτόριό του.

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 25 Ιουνίου

19.00: «Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Χθές, σήμερα και αύριο…»

Αλεξανδροπούλου Όλγα, Αν. Καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας, Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.
Βαξεβάνη Μόνικα, Μεταφράστρια (ποιητική συλλογή «Τι είναι καλό και τι κακό;» του Β.Μαγιακόβσκι και σε εικονογράφηση V. Kirillov, Εκδ. Πάπυρος).

Κατσιώλη Ελένη, Μεταφράστρια (ποιητική συλλογή «Παρίσι»,εκδ. Εκάτη,του Β. Μαγιακόφσκι. Η συλλογή συνοδεύεται από το «Μανιφέστο του φουτουρισμού» που συνέταξε ο ποιητής).
Μπαλτάς Δημήτρης, Φιλόλογος-Συγγραφέας , Μελετητής της Ρωσικής Λογοτεχνίας(«Η Ρωσία του Νικολάι Γκόγκολ», Εναλλακτικές εκδ.)

Ρωμανός Γιώργος, Συγγραφέας, Μελετητής της Ρωσικής Πρωτοπορίας («Ρωσική Πρωτοπορία και Κριτήρια Κριτικής – Αναζητώντας την Πραγματικότητα», Εκδ. Γκοβόστη).

Συντονίζει ο Μπάμπης Μπαλτάς, Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο».
21.00: Παράσταση : «Το Μυστήριο Β», το πρώτο θεατρικό έργο του Μαγιακόφσκι και η πρώτη σουρεαλιστική-φουτουριστική κωμωδία στην ιστορία του θεάτρου! Τραγουδάει ο Γιώργος Μεράτζας.

22.00: C-Drain, Live – Unplugged

Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

19.00: 3 ταινίες μικρού μήκους για τον Β. Μαγιακόφσκι

Σινέ Αλκυονίς, Ιουλιανού 42

Είσοδος ελεύθερη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης