Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Συμμεριζόμενος την απόψη του Χίτσκοκ ο Γιάννης Σμαραγδής τόνισε πως «μια ταινία καταξιώνεται από τον χρόνο και τους απλούς θεατές!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπου έχει παιχτεί η ταινία υπάρχουν πάντα άνθρωποι βαθιά συγκινημένοι που κατά βάση ξαναβλέπουν την ταινία σαν να μην τελειώνει η σχέση τους μ αυτήν. Η ταινία δεν βρήκε στην Ελλάδα, από αυτούς που γράφουν, την καλύτερη υποδοχή. Αλλά και ο Καζαντζακης δεν την είχε βρει και εγκατέλειψε τη χώρα και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία…Και εμείς πήγαμε στο Φεστιβάλ του Χιούστον και πήραμε 4 βραβεία» ανέφερε μεταξύ άλλων στο zougla.gr, o καταξιωμένος σκηνοθέτης, με αφορμή την προβολή και αποθέωση της ταινίας του «Καζαντζάκης» στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στην καρδιά του Παρισιού.

«Ήταν η καλύτερη προβολή για την ταινία. Ο κόσμος δεν έφευγε, ήθελε να πει τι αισθάνθηκε…Έζησα μια μορφή μυσταγωγίας» ανέφερε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Βέβαια  η ταινία, «Καζαντζάκης» την οποία  έχουν δει περισσότεροι από 300.000 στην Ελλάδα και αρκετές χιλιάδες ανθρώπων στο εξωτερικό, ταξίδεψε και στην Αμερική κερδίζοντας σημαντικά βραβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον απέσπασε τέσσερα βραβεία,   καλύτερης ταινίας, μουσικής ( Μίνως Μάτσας),  φωτογραφίας ( Άρις Σταύρου) καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, κριτικών κινηματογράφου του Χιούστον, στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

Επίσης διακρίθηκε και με δύο υποψηφιότητες, αυτές της Μαρίνας Καλογήρου για τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη καθώς και του Θοδωρή Αθερίδη για τον Β ανδρικό ρόλο για τον ρόλο του Ζορμπά.

Θα ήμουν εξαιρετικά ευτυχής εάν σε μερικά χρόνια τα έργα που κάνω θα ενδιαφέρουν τους μελλοντικούς ανθρώπους και ας μην ξέρουν ποιος τα έχει σκηνοθετήσει αυτή είναι η μεγαλύτερη μου φιλοδοξία να υπάρχουν τα έργα μου κι ας μην υπάρχω εγώ.
«Από μια ταινία που έχει θετικό πρόσημο βγαίνουν άνθρωποι φωτεινοί. Από αυτήν την ταινία έχω δει πολλά φωτεινά πρόσωπα. Αυτό είναι εμένα το χρέος μου να βάζω σε κίνηση τα μεγάλα ελληνικά πρόσωπα τα οποία είναι οι πυλώνες του ελληνικού αισθήματος που είναι χρήσιμοι για τους Έλληνες αλλά και για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Θα ήμουν εξαιρετικά ευτυχής εάν σε μερικά χρόνια τα έργα που κάνω θα ενδιαφέρουν τους μελλοντικούς ανθρώπους και ας μην ξέρουν ποιος τα έχει σκηνοθετήσει αυτή είναι η μεγαλύτερη μου φιλοδοξία να υπάρχουν τα έργα μου κι ας μην υπάρχω εγώ» υπογράμμισε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Η νέα ταινία «Καποδίστριας»

  Ακόμη αναφέρθηκε στη νέα του ταινία «Καποδίστριας» και αποκάλυψε ότι έχει ήδη επιλέξει τον ηθοποιό που θα υποδυθεί τον δολοφόνο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Το νόημα που αφήνει ο Καποδίστριας είναι να είναι ενωμένοι οι Έλληνες και ενωμένοι να αναδείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία αυτής της χώρας και αν δεν συμφιλιωθούμε με αυτό για να αναδείξουμε τα καλύτερα μας πράγματα, θα μείνουμε μικροί και δεν αξίζουμε να είμαστε μικροί.

Έχει τελειώσει το σενάριο και τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τη δύσκολη δουλειά να βρούμε τα χρήματα για να γίνει. Έχω βρει τον ηθοποιό που θα παίξει τον δολοφόνο του Καποδίστρια. Και ήθελα να ξεκινήσω από κει για έναν λόγο. Εγώ δεν θα κάνω μια ταινία διχαστική, δεν θα κάνω μια ταινία για να πω ο καλός Καποδίστριας και οι κακοί Έλληνες που τον σκότωσαν. Άλλο πράγμα κάνω…

Ο Καποδίστριας είχε εντοπίσει από πού ξεκινούσαν τα προβλήματα της απελευθερωμένης Ελλάδας από τις φατρίες.Τους είχε μετρήσει 25 φατρίες τώρα είναι πάνω από 200. Αν δεν απαλλαγεί η Ελλάδα από τον Φατριασμό δεν θα απελευθερωθεί ποτέ. Η ελευθερία μας είναι μέσα μας και πρέπει να την ανακαλέσουμε!

Το νόημα που αφήνει ο Καποδίστριας είναι να είναι ενωμένοι οι Έλληνες και ενωμένοι να αναδείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία αυτής της χώρας και αν δεν συμφιλιωθούμε με αυτό για να αναδείξουμε τα καλύτερα μας πράγματα, θα μείνουμε μικροί και δεν αξίζουμε να είμαστε μικροί.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης