Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Αυτό που με συγκινεί είναι να δημιουργώ θεατρικές παραστάσεις. Αγαπώ το θέατρο βαθιά και θέλω να έχω τη δυνατότητα να επικοινωνώ τη δουλειά μου σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ονειρεύομαι όμορφες συνεργασίες, με ικανούς και ηθικούς ανθρώπους όπως είναι οι τωρινοί μου συνεργάτες.»

Για την παράσταση «Ο Α.Π. στο σπίτι μας» και τα μελλοντικά της σχέδια μίλησε στο Zougla.gr η ταλαντούχα ηθοποιός και σκηνοθέτις Ιωάννα Μπακαλάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση «Ο Α.Π. στο σπίτι μας», η οποία έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα είναι μια σκηνική σύνθεση πέντε διηγημάτων του Α. Παπαδιαμάντη, σε σύλληψη – σκηνοθεσία της Ιωάννας.


Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να επιλέξετε τα συγκεκριμένα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και να τα δραματοποιήσετε;

Η θεματολογία τους πρώτα απ’ όλα. Πρόκειται για ιστορίες που μιλούν για τη σχέση του ανθρώπου με το μεταφυσικό και την ανάγκη του να καταφεύγει σε δυνάμεις που θεωρεί πως ξεπερνούν τα εγκόσμια, αναφέρονται στους ανθρώπους που περιθωριοποιούνται λόγω ατυχιών, συγκυριών αλλά και κοινωνικών διακρίσεων και στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Σε όλα τα διηγήματα που αποτελούν τον κορμό της παράστασης, κυρίαρχο είναι το χιούμορ κι ο σαρκασμός, που είναι ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο του Παπαδιαμάντη, το οποίο ήθελα να τονίσω και να αναδείξω. Επίσης η δομή αυτών των διηγημάτων μου έδωσε μια θεατρική αίσθηση που ήθελα να μεταφέρω στη σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συναντήσατε κάποιες δυσκολίες στην απόδοσή τους;

Η πλούσια γλώσσα του Παπαδιαμάντη, η μουσικότητα του και η εικονοποιία του ,βοήθησαν ώστε να γίνει η διαδικασία της κατασκευής του θεατρικού κειμένου μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η δοτικότητα των ηθοποιών στις πρόβες , καθώς και η εξαιρετικές τους δυνατότητες που με ενέπνευσαν στη δημιουργία της παράστασης.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά τα έργα που ανεβάζετε;

Πρέπει να με αφορά προσωπικά το θέμα και να με εμπνέει η δομή του κειμένου.



Η παράσταση «Ο Α.Π. στο σπίτι μας» ποιες πτυχές του Παπαδιαμάντη φωτίζει;

Φωτίζει το χιούμορ, τις προοδευτικές για την εποχή ιδέες του και τη βαθιά αγάπη του για τον άνθρωπο.

Πώς νιώθετε που εσείς με ένα τρόπο βοηθάτε να ακουστεί εκ νέου ο λόγος του και τι κρατάτε έντονα από τη σκέψη του Παπαδιαμάντη;

Ένας από τους στόχους της παράστασης είναι να δελεάσουμε τους θεατές ώστε να θελήσουν να ξαναδιαβάσουν ή να πρωτοδιαβάσουν τον Παπαδιαμάντη, απαλλαγμένο από τη φήμη του δύσκολου, συντηρητικού ηθογράφου. Είναι μεγάλη η χαρά μου όταν ακούω από κάποιον θεατή ότι το πετύχαμε.



Ποια η σκηνοθετική σας προσέγγιση;

Με δεδομένη τη δραματοποίηση ενός λογοτεχνικού κειμένου, ώθησα τους ηθοποιούς στο να διηγηθούν με τον λόγο και τη δράση τις ιστορίες ξεκινώντας από τη θέση του αφηγητή και πηγαίνοντας σταδιακά στη θέση του ανθρώπου που ζει την ιστορία στο εδώ και τώρα όπως συμβαίνει, όταν μας «ρουφάει» ένα καλό βιβλίο. Επίσης ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας τον χρόνο και τον χώρο με ώθησε στο να εμπνευστώ ένα παιχνίδι ρόλων μεταξύ φίλων με βάση τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ηρωίδα που υποδύεστε…

Όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί της παράστασης, υποδύομαι αρκετούς ρόλους. Αυτή η γρήγορη εναλλαγή ρόλων είναι ένα υποκριτικό στοίχημα που κερδίσαμε όλοι και το οποίο απολαμβάνουμε κι εμείς κι οι θεατές.

Η γλώσσα του συγγραφέα σας δυσκόλεψε;

Θεωρώ ότι το να καταπιάνεται κανείς με ένα τόσο σπουδαίο γλωσσικό ιδίωμα όπως αυτό του Παπαδιαμάντη και να προσπαθεί να το αποδώσει σαν να είναι ο φυσικός τρόπος έκφρασης του, είναι μια δύσκολη διαδικασία με τεράστιο κέρδος. Η όποια δυσκολία έχει να κάνει με το να αντιληφθεί κανείς τη μουσικότητα αυτής της γλώσσας που δε μας είναι πλέον οικία.

Πώς βλέπετε την ανταπόκριση των θεατών;

Χαίρομαι γιατί οι θεατές μας γελούν, συγκινούνται και νιώθουν πραγματικά σαν στο σπίτι τους, νοιώθουν ότι είναι συμμέτοχοι (και είναι φυσικά) και χαίρονται που έρχονται σε επαφή με τον λόγο του Παπαδιαμάντη. Αυτά μας έχουν εκφράσει και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι αυτό. Η παράσταση έχει πετύχει τον στόχο της.



Η μουσική τι ρόλο παίζει στην παράσταση;

Η Λόλα Γιαννοπούλου που έγραψε τη μουσική και την ερμηνεύει ζωντανά στην σκηνή , συμπληρώνει τη δραματουργία και δημιουργεί υπέροχες ατμόσφαιρες που πραγματικά απογειώνουν την παράσταση. Τραγουδά και ερμηνεύει εξαιρετικά , όπως και η Τερέζα Κρητικού με την υπέροχη φωνή της.

Είστε ηθοποιός και σκηνοθέτις. Τι σας συγκινεί περισσότερο και τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Αυτό που με συγκινεί είναι να δημιουργώ θεατρικές παραστάσεις. Αγαπώ το θέατρο βαθιά και θέλω να έχω τη δυνατότητα να επικοινωνώ τη δουλειά μου σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ονειρεύομαι όμορφες συνεργασίες, με ικανούς και ηθικούς ανθρώπους όπως είναι οι τωρινοί μου συνεργάτες.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Όχι άμεσα. Αυτή η παράσταση είναι για μένα ένα μεγάλο ταξίδι που μόλις άρχισε. Μία άλλη θεατρική μου δραστηριότητα που αγαπώ πολύ, είναι τα μαθήματα θεάτρου που κάνω και οι παραστάσεις που σκηνοθετώ για τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Αργώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης