Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Μαριάννα Παπασάββα, μια νέα ταλαντούχα ηθοποιός, μετά την επιτυχημένη ερμηνεία της στο έργο «Είμαι σαν εσάς λατρεύω τα μήλα» που ανέβηκε στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Σαράντου Ζερβουλάκου, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων» στο Θέατρο Κολοσσαίον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με τον διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων. Ταλαντούχοι καλλιτέχνες – εναέριοι ακροβάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, δίνουν σάρκα και οστά στον μύθο.

Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα, ενώ η μουσική που βασίζεται σε παραδοσιακά ελληνικά μοτίβα, έχει ακούσματα τζαζ και έθνικ.

Η Μαριάννα Παπασάββα μίλησε στο zougla.gr για τη συμμετοχή της στην παράσταση και αποκάλυψε τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Τι σας γοήτευσε στο έργο «Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων» και σας ώθησε να συμμετάσχετε στη συγκεκριμένη παράσταση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των Ταύρων είναι μια παράσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Όταν μάλιστα μια παραγωγή έχει και την υπογραφή της κυρίας Σπυράτου όπως και άλλων σημαντικών συντελεστών, δε νομίζω ότι έχεις να σκεφτείς και πολλά. Λες απλά ναι. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, πάντα με γοήτευε η μυθολογία και η αρχαία Ελλάδα. Είναι ιστορίες που πρέπει να ακούγονται και να περνάνε στις επόμενες γενιές.



Ποιον ρόλο υποδύεστε και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του;

Ο ρόλος που υποδύομαι είναι αυτός της Αριάδνης. Η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, ερωτεύεται τον Θησέα και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Του δίνει τον μίτο για να μπορέσει έτσι να βγει από τον Λαβύρινθο, αν πρώτα βέβαια καταφέρει να νικήσει τον Μινώταυρο που ζει εκεί. Όταν ο Θησέας ρωτάει την Αριάδνη «γιατί με βοηθάς», του απαντάει «γιατί από την ώρα που σε είδα, νιώθω η αγάπη να με κυβερνά». Ο μύθος μας δείχνει πώς ο έρωτας μας οδηγεί σε παράτολμες και παράλογες πράξεις. Η Αριάδνη μέσα από την αγάπη βρίσκει τη δύναμη, όχι μόνο να βοηθήσει τον ήρωα, αλλά και να τον ακολουθήσει.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τη Σοφία Σπυράτου και πώς η σκηνοθετική της προσέγγιση σας βοήθησε στην προσέγγιση του ρόλου σας;

Η Σοφία Σπυράτου για μένα είναι ήρεμη δύναμη. Είναι μια γυναίκα που σου εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη λόγω της γνώσης, της εμπειρίας αλλά και της ικανότητας της να παντρεύει όλα τα είδη τέχνης επί σκηνής. Η προσέγγιση της ήταν πολύ συγκεκριμένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχα την ελευθερία για τις δικές μου προτάσεις. Είναι πολύ σημαντικό για μένα, να γνωρίζω το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθώ υποκριτικά. Όταν λοιπόν υπάρχει εμπιστοσύνη, αφήνεσαι να δεις που θα σε οδηγήσει αυτό το ταξίδι. Μπορώ να πω ότι κατάφερα πράγματα που δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω. Η κυρία Σπυράτου όμως μου έδωσε χρόνο, κάτι που το εκτίμησα πάρα πολύ, αλλά και πείσμα για να μπορέσω να αφήσω πίσω τις φοβίες μου. Η βοήθεια της ήταν πολύτιμη και την ευχαριστώ για αυτό.

Η παράσταση σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Ο Θησέας και η Αριάδνη είναι ένα υπερθέαμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες γιατί συνδυάζει πολλά διαφορετικά πράγματα. Λόγο, κίνηση, ακροβατικά, πολλά σκηνικά, μουσική, τραγούδι. Πάνω από όλα όμως είναι μια ιστορία που όσοι τη γνωρίζουν, έχουν τη δυνατότητα να τη δουν με μια διαφορετική ματιά και όσοι δεν την γνωρίζουν οφείλουν να τη μάθουν.



Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο στόχος της παράστασης;

Ο στόχος της παράστασης είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη μυθολογία, μέσα από ένα υπερθέαμα, με πολλές εναλλαγές σκηνικών, χορογραφίες, εναέριους ακροβάτες, αλλά και να δουν την πορεία ενός ήρωα που με τη βοήθεια των συντρόφων, της Αριάδνης και των θεών καταφέρνει να φέρει εις πέρας τον στόχο του. Το κείμενο του Στρατή Πασχάλη, δίνει έμφαση στον ποιητικό λόγο, χρησιμοποιώντας και κάποιες φράσεις στα αρχαία ελληνικά. Είναι πολύ σημαντική η επαφή της νέας γενιάς με τις ρίζες της γλώσσας μας.

Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου; Τα παιδιά πώς αντιδρούν κατά τη διάρκεια της παράστασης;

Αν και η παράσταση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, η ανταπόκριση του κόσμου και των παιδιών είναι συγκινητική. Τα παιδιά συμμετέχουν, εκδηλώνουν τις απορίες τους, λένε τη γνώμη τους, παρακολουθούν. Και οι γονείς όμως, εντυπωσιάζονται και μας λένε ότι θέλουν να ξαναέρθουν. Το να μην «χορταίνεις» μια παράσταση, για μένα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Έχετε μια πλούσια θεατρική παρουσία και έχετε συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες.
Τι ονειρεύεστε για τη θεατρική σας πορεία;

Αυτό που ονειρεύομαι είναι να συνεργάζομαι με ανθρώπους που τους εκτιμώ και με εκτιμούν. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό σε αυτόν τον δύσκολο χώρο είναι να μπορείς να εκφράζεις τις σκέψεις σου, να τις μοιράζεσαι. Μόνο τότε μπορείς να είσαι δημιουργικός. Το όνειρο μου λοιπόν είναι να βρίσκομαι κοντά σε καλούς ανθρώπους.

Ποιος ρόλος σας μέχρι τώρα ήταν η πιο σημαντική στιγμή για σας;

Θυμάμαι όλους τους ρόλους που έχω υποδυθεί, με πολλή μεγάλη αγάπη, γιατί με βοήθησαν και με εξέλιξαν στο να γίνω η ηθοποιός που είμαι σήμερα. Αν όμως έπρεπε να ξεχωρίσω έναν ρόλο, θα έλεγα τη Γιάννα από τον «Έβρο απέναντι» του Ρέππα-Παπαθανασίου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κωνσταντίνου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ήταν μια σημαντική στιγμή, γιατί ο κύριος Κωνσταντίνου, μου έδωσε την ευκαιρία να υποδυθώ έναν ρόλο μιας «λαϊκης» γυναίκας κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που με είχαν συνηθίσει.

Υπάρχουν ρόλοι και κείμενα που επιθυμείτε πολύ να σας δοθεί η ευκαιρία να τα προσεγγίσετε;

Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα όχι. Με ενδιαφέρει πολύ ο Σαίξπηρ και η αρχαία τραγωδία. Δεν μπορώ να πω όμως, ότι έχω κάποια συγκεκριμένη επιθυμία, γιατί γενικότερα σαν άνθρωπος μου αρέσει να εκπλήσσομαι από το τι μπορεί να κρύβει ένας ρόλος. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούριες πλευρές του εαυτού μου και όταν η δουλειά μου μου δίνει αυτή την ευκαιρία, είναι ένα μεγάλο δώρο.

Τι σας κάνει χαρούμενη στην καθημερινότητα σας;

Μικρά πράγματα που για μένα όμως είναι σημαντικά. Ένας καφές με τους φίλους μου, μια βιντεοκλήση με τους γονείς μου ή την αδερφή μου που βρίσκονται στην Αθήνα, ένα ηλιοβασίλεμα. Όσο μεγαλώνω εκτιμώ αυτά.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Πέρσι τον χειμώνα παρουσιάσαμε με τον Ελληνογερμανό σκηνοθέτη Σαράντο Ζερβουλάκο την παράσταση «Είμαι σαν εσάς λατρεύω τα μήλα». Μια δίγλωσση παράσταση, Ελληνικά και Γερμανικά. Μέσα στο 2018 θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ του Εξωτερικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης