Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

H Νάνσυ Μπούκλη μια νέα και ταλαντούχα ηθοποιός σκηνοθετεί το έργο «Περιστατικά» του Δανιήλ Χαρμς στο Bios.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρές ιστορίες. Στιγµιότυπα από κανονικές ζωές. Μεταξύ ονείρου και πραγµατικότητας, φόβου και αϋπνίας. Ιστορίες βγαλµένες από τη ζωή, «οι οποίες δεν λύνονται στο τέλος τους, αντιθέτως µένουν σε µια εκκρεµότητα» όπως αναφέρει η σκηνοθέτις.

Η Νάνσυ Μπούκλη μίλησε στο zougla.gr για την εμπειρία της από την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες της παράστασής της.

Ακόμη αποκάλυψε τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή καθώς και τα μελλοντικά της σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Zougla.gr: Ποια η εμπειρία σας από την πρώτη σας σκηνοθετική απόπειρα; Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Νάνσυ Μπούκλη: Θα την παρομοίαζα με μικρή γέννα! Ιδιαίτερο συναίσθημα και μοναδικό.
Με δυσκόλεψε περισσότερο η αναζήτηση των «σωστών» λέξεων, για να μεταφέρω στους ηθοποιούς αυτό που είχα στο κεφάλι μου κάθε φορά. Να είναι καθαρές και συγκεκριμένες οι οδηγίες μου, για να λειτουργήσουν καθαρά και συγκεκριμένα κι εκείνοι.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο(τη συλλογή κειμένων του Δανιήλ Χαρμς); Τι σας συγκινεί περισσότερα σε αυτές τις ιστορίες;

Όταν διάβασα τα «Περιστατικά» για πρώτη φορά, ήµουν σίγουρη πως αυτές τις ιστορίες, είναι µεγάλη ανάγκη να τις µοιραστώ. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο τρόπος γραφής του Χαρµς, αυτά που παθαίνουν οι ήρωες των μικρών αυτών ιστοριών του και η κοινή βάση τους. Δεν λύνονται στο τέλος τους, αντιθέτως µένουν σε µια εκκρεµότητα.

Όλα, περιγράφονται µε µια παιδική σχεδόν απλότητα και καθαρότητα που σε κάνει να εστιάσεις στη δράση, σ’ αυτό που συµβαίνει τελικά.



Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και τη σκηνοθετική σας προσέγγιση;

Τρεις ηθοποιοί, ο Γρηγόρης, η Άννα κι η Μαριάννα βρίσκονται, στο υπόγειο του bios. Ξεκινούν να ετοιµάζουν αυτόν τον χώρο, για να μεταφέρουν στη σκηνή, πολύ σημαντικά περιστατικά, από ζωές ανθρώπων που βρήκαµε στο βιβλίο του Χαρµς και δικά τους, από τις δικές τους ζωές. Ενώ αφηγούνται, υπάρχουν στιγµές που οι τρεις αυτοί άνθρωποι, «γίνονται» τα περιστατικά αυτά. Και ό, τι ήθελε προκύψει!

Ο απόηχός της κάθε ιστορίας που οδηγεί αρµονικά στην επόµενη, η σιωπή και η παύση, όπου χρειάζονται, είναι ο συνδετικός κρίκος τους. Και φυσικά, οι συνειρµοί µουσικοί και µη, που γεννήθηκαν και στους τέσσερίς µας, στους τρεις ηθοποιούς και σε µένα, όταν τις διαβάσαµε και όσο εργαζόµασταν πάνω σ’ αυτές τις ιστορίες.
 
Ποιός θα λέγατε ότι είναι ο στόχος της παράστασης;

Να ειδωθεί και να ευχηθεί Περαστικά!

Με ποιο τρόπο θεωρείτε πως τα «Περιστατικά» είναι μια επίκαιρη παράσταση;

Με το ό,τι συμβαίνει αυτόν τον καιρό, τώρα.

Πως ανταποκρίνονται οι θεατές στο έργο;

Πολύ θερμά και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.

Eίστε νέα ηθοποιός και ήδη έχετε κάνει πολλές και σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο. Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να συνεχίσω να ευχαριστιέμαι την εργασία μου γνωρίζοντας ανθρώπους, τόπους και κείμενα.

Μπορεί ένας νέος ηθοποιός σήμερα εν όψει οικονομικής κρίσης να βιοποριστεί από το θέατρο;

Είναι αρκετά δύσκολο, και αυτό τους περισσότερους μας κάνει εφευρετικούς κάνοντας και άλλα πράγματα παράλληλα.

Τι σας δίνει χαρά στην καθημερινότητα σας;

Αναλόγως το πως είμαι. Τα ίδια πράγματα που μου δίνουν χαρά, μπορεί να μου δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα μια άλλη φορά.

Υπάρχει κάτι άλλο που ετοιμάζετε;

Έχω κάτι στο νου μου ως συνέχεια των «Περιστατικών», αλλά νομίζω πως προς το παρόν θελω να δώσω στα Περιστατικά το βάρος και θα έρθει στο χρόνο της η επόμενη σκέψη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Από 23 Ιανουαρίου και για 10 μόνο παραστάσεις το Bios Tesla φιλοξενεί το έργο του Δανιήλ Χαρμς, «Περιστατικά».

Ιστορίες βγαλµένες από τη ζωή, που µιλούν για νεκρούς, µια Όλγα Πετρόβνα και το τσεκούρι της, κάτι περίεργες γριές, έναν νεαρό µ’ ένα κίτρινο γάντι, ένα κηροπήγιο που δεν έφτασε ποτέ στον προορισµό του και άλλα πολλά, πολύ σηµαντικά που θα µεταφερθούν στη σκηνή.

«Μια µέρα, λοιπόν, εκεί που κάποιος πήγαινε στη δουλειά του, συνάντησε στον δρόµο κάποιον άλλον, που είχε αγοράσει ένα καρβέλι πολωνέζικο ψωµί και γύριζε στο σπίτι του. Αυτή είναι όλη κι όλη η ιστορία.»

Μία παρεξήγηση βασισµένη στα «Περιστατικά» του Δανιήλ Χαρµς.

Συντελεστές:

Κείμενο: Περιστατικά, Δανιήλ Χαρμς
Μετάφραση: Ροδούλα Παππά*
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη
Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου
Παίζουν: Άννα Χανιώτη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαριάννα Λιανού

*«Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε κείμενα από το βιβλίο Περιστατικά, μτφρ. Ροδούλα Παππά, εκδόσεις Νεφέλη, σειρά «Κόμμα».

Δευτέρα- Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: γενική είσοδος: 10ευρώ /μειωμένο (ατέλειες-ανεργίες-φοιτητικό): 5 ευρώ

Πρώτη παράσταση: 23 Ιανουαρίου

Τελευταία παράσταση: 21 Φεβρουαρίου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης