Συνέντευξη στη Σπυριδωνία κρανιώτη

Ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωγίου, είναι ένας από τους λίγους Έλληνες γλύπτες που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης αλλά και της ορθοδοξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καλλιτέχνης, ενσκήπτει με πάθος στο κάλλος του κλασικού και προσθέτει στο ενεργητικό του το μεγαλόπνοο δημιούργημα της «Ελλάδας».

H «Ελλάδα», του Νίκου Γεωργίου, αποτελεί ένα ακόμα δημιούργημα του γλύπτη, που πρόκειται να τοποθετηθεί ανοιχτά, σε δημόσιο χώρο με επικείμενο στόχο να στολίσει τo πάρκο Νέδοντα της Καλαμάτας.

Ο Νίκος Γεωργίου μίλησε στο zougla.gr για την τέχνη του και τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την παραδοσιακή γλυπτική. Ο καλλιτέχνης αποκάλυψε τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των έργων του καθώς και για τη δημιουργία του καινούργιου έργου του με τίτλο «Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης ερωτηθείς για το τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του πορεία ανέφερε:

«Ονειρεύομαι ότι θα μου δοθούν οι ευκαιρίες να δημιουργήσω αξιόλογα έργα…Η τέχνη είναι πάθος και μου προσφέρει την οπτική ενός κόσμου που ναι μεν δεν είναι αποκομμένος από τη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα αλλά μπορεί να έχει ποιότητα και προοπτική οπότε δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος».

Ο Νίκος Γεωργίου ερωτώμενος  αν μπορεί ένας γλύπτης σήμερα να βιοποριστεί από την τέχνη του απάντησε:

«Είναι σίγουρο ότι σήμερα δεν ξεκινάς την περιπλάνηση σου στον κόσμο της τέχνης και δη της γλυπτικής έχοντας κατά νου τις οικονομικές απολαβές».

Ακούστε τη συνέντευξη:

Λίγα λόγια για την «Ελλάδα» του Νίκου Γεωργίου:



Το εντυπωσιακό έργο, αποτελείται από 2 μέρη, την «Ελλάδα» και τον «Αγωνιστή», ύψους 4 μέτρων , και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Στο διμερές έργο, η ενσάρκωση της Ελλάδας απεικονίζεται να αξιώνει τον αγωνιστή που, γονατιστός μπροστά της την κοιτάει περήφανα στα μάτια.

«Στο σύνολο του έργου του Νίκου Γεωργίου, μέσα από τη ζωντανή και ανεξάντλητη τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, εξαίρονται οι σημαντικότερες ιστορίες του χθες και διατηρούνται ζωντανές, ακίνητες στον χρόνο.», σημειώνει η ιστορικός και κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

«Οι πλέον κλασικές αξίες της ομορφιάς, η αρμονία και η συνομιλία με την κλασική αγαλματοποιία του παρελθόντος, διέπουν τα δημιουργήματα του Νίκου Γεωργίου, που προτείνει διαχρονικά πρότυπα, η σημασία των οποίων εξαιτίας της ρευστότητας, της δοκιμασίας του ήθους και των συνεχών ανατροπών με τις οποίες καλούμαστε να αναμετρηθούμε, προβάλλει τώρα περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.»

Λίγα λόγια για τον Νίκο Ι. Γεωργίου:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σε νεαρή ηλικία, το 1976 ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής μαθητευόμενος από τον πατέρα του και βραβευμένο γλύπτη και πορτρετίστα, Ιωάννη Γεωργίου.

Από το 1980, μαθήτευσε στην Σχολή Καλών Τεχνών όπου και μελέτησε τον πλούσιο σε εκφραστικά μέσα κόσμο της γλυπτικής, δίπλα στον καταξιωμένο Δημήτρη Καλαμαρά, δάσκαλο και μέντορά του. Παράλληλα συνέχισε την μαθητεία του και στο οικογενειακό εργαστήριο στο Μετς.

Η εντατική του ενασχόληση με την γλυπτική και την μαρμαροτεχνία, του προσέφερε το 1983 βράβευση με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έγινε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το 1993 και για 9 χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκει μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στον Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό κήπο υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο «Υγεία», στην Τρίπολη κ.α.

Λάτρης της κλασσικής τέχνης, ακολούθησε πιστά τις μεθόδους της παραδοσιακής γλυπτικής επεκτείνοντας την τεχνική του στο μπρούτζο και σε άλλα υλικά.

Στο βιογραφικό του, προσθέτονται συνεχώς χειροποίητα δημιουργήματα υψηλής κλασσικής γλυπτικής, που στολίζουν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικές συλλογές, καθώς και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. αλλά και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.



Πρόσφατα έργα του:

Το καλοκαίρι του 2013 τοποθέτησε στο πάρκο Νέδοντα στην Καλαμάτα το ηρώο « Ελευθερία» προς τιμήν της απελευθέρωσης της πόλης στις 23-3-1821. Το έργο έτυχε θερμότατης υποδοχής από τις Αρχές και τους κατοίκους της πόλης.

Οκτώβριος 2014: Ηρώον «Νίκη» στον Μαραθώνα στην αφετηρία του Μαραθώνιου δρόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης