Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

O πολυτάλαντος Παντελής Κυραμαργιός μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Μέλισσες» και ιδρυτής της καλλιτεχνικής Κολεκτίβας «Πλέγμα» θα βρίσκεται την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Κρεμλίνο, για ένα ξεχωριστό live παρέα με τον Παναγιώτη Τσαφαρά.

Ο δημιουργός και ερμηνευτής της «Αρετής», του τραγουδιού που τόσο σύντομα αγαπήθηκε από το κοινό και τα ραδιόφωνα, θα παρουσιάσει μαζί με τους Πλέγμα τραγούδια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ως την Άκρη της Κλωστής», αλλά και από το επερχόμενο άλμπουμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παντελής Κυραμαργιός μίλησε στο zougla.gr για την παράσταση του στο Κρεμλίνο, την πορεία της μουσικής καθώς και το μέλλον της δισκογραφίας.

Ακόμη ο πολυσχιδής καλλιτέχνης αποκάλυψε  τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του πορεία.

Zougla.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για την επερχόμενη παράσταση στο Κρεμλίνο καθώς και τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγκεκριμένη δουλειά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παντελής  Κυραμαργιός:

Την Παρασκευή 7 Απριλίου θα βρεθούμε στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο», στο κέντρο του Πειραιά, παρέα με τον Παναγιώτη Τσαφαρά. Εκτός απο τον Παναγιώτη, καλεσμένοι μας θα είναι ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο Χρήστος Νινιός και η Μάγδα Βαρούχα. Θα ακουστούν τραγούδια από την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ως την άκρη της κλωστής» αλλά και από το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ μας. Τα ηχοχρώματα από κάθε γωνιά και κάθε εποχή της Ελλάδας θα σμίξουν για λίγο κι ελπίζουμε όσοι έρθουν να φύγουν χαμογελαστοί και γεμάτοι.

Θέλαμε πολύ να συνευρεθούμε μαζί με τα άλλα παιδιά γιατί θαυμάζουμε τη δουλειά τους και αισθανόμαστε συνοδοιπόροι στην πορεία που προσπαθούμε κι εμείς σιγά σιγά να χαράξουμε. Η συμμετοχή τους μας τιμά πραγματικά.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης που σας παρακινούν να γράψετε τη μουσική, τους στίχους σας καθώς και τα βιβλία σας;

 Έμπνευση είναι τα πάντα. Μια εικόνα, ένα βιβλίο, μια μυρωδιά, μια ταινία, μια είδηση, ένα κοίταγμα, η μοναξιά, το κενό.…Αν οι κεραίες σου είναι ανοιχτές και απορροφάς το καθετί, και αν εκφράζεσαι με νότες και στιχάκια τότε γράφεις τραγούδια.

Πείτε μας τι ακριβώς είναι «Το Πλέγμα» και πώς προέκυψε το όνομα και η ιδέα;

Το «Πλέγμα» είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα. Μία ανοιχτή ομάδα καλλιτεχνών που ο καθένας χρησιμοποιεί τα δικά του εκφραστικά μέσα για να μετατρέψει μία τέχνη σε μια άλλη. Εγώ γράφω μια ιστορία και κάποια τραγούδια πάνω σε αυτήν. Οι ζωγράφοι μας πιάνουν τα πινέλα τους και κάνουν τις λέξεις και τις μελωδίες πίνακες. Οι σκηνοθέτες κι οι ηθοποιοί δημιουργούν οπτικές αναπαραστάσεις.

Έτσι στο τέλος έχουμε ένα πολύπλευρο και ολοκληρωμένο έργο τέχνης. Η Ιδέα ξεκίνησε από την παραδοχή ότι οι τέχνες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και από την ανάγκη μας για επικοινωνία. Το όνομα περιγράφει ακριβώς αυτό που είμαστε.

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και ποιο είδος τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο;

Τα πρώτα μουσικά ακούσματα ήρθαν μέσα από το σπίτι. Το ρεμπέτικο, οι Beatles και οι σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιοί, Λοΐζος, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λάγιος, Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Σαββόπουλος, Παπάζογλου… Στη συνέχεια ήρθε η γνωριμία μου με το κλασικό ξένο ροκ των περασμένων δεκαετιών.

Το είδος του τραγουδιού που προτιμάω είναι το αληθινό, το ανεπιτήδευτο, το τραγούδι έμπνευσης, αυτό που απογυμνώνει τον δημιουργό του και τον ακροατή.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τον Παναγιώτη Τσαφαρά

Ο Παναγιώτης είναι ένα πολύ ταλαντούχο νέο παιδί με ιδιαίτερη και ώριμη φωνή, όμορφα τραγούδια και προσεχτικές επιλογές. Δεν είναι τυχαίο που τον εμπιστεύτηκαν στο ξεκίνημά του σπουδαίοι συνθέτες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Σούκας κ.α. Χαίρομαι πολύ που θα μοιραστούμε τη σκηνή.

Έχει υπάρξει κάποια ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια ενός live, κάτι όμορφο που συνέβη και το έχετε κρατήσει;

Το νέο μας τραγούδι λέγεται «Αρετή». Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο αλλά η πρώτη φορά που το παίξαμε live ήταν το περασμένο καλοκαίρι στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Όταν κατεβήκαμε από τη σκηνή με πλησίασε μια κοπέλα και μου είπε «Με λένε Αρετή. Θέλω το τραγούδι». Της έστειλα λοιπόν με μέιλ ένα πρόχειρο ντέμο της Αρετής. Πριν απο ένα μήνα παίξαμε σε ένα μαγαζί στα Εξάρχεια. Η Αρετή ήταν εκεί. Μας κάλεσε την 25η Μαρτίου στο δικό της παραδοσιακό καφενείο, κι αυτό στα Εξάρχεια. Πήραμε τις κιθάρες μας και πήγαμε να παίξουμε ρεμπέτικα και άλλα τραγούδια που αγαπάμε. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όλοι οι θαμώνες του μαγαζιού γνώριζαν και αγαπούσαν το τραγούδι μας μιας και παίζει πολύ συχνά από τα ηχεία…

Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για τους νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να εκφραστούν σε μια κοινωνική πραγματικότητα σε κρίση στη χώρα μας;

Νομίζω ότι η πρώτη πρόκληση είναι η έκφραση αυτή καθεαυτή. Η μίζερη πραγματικότητα μας κάνει εσωστρεφείς, απομονωμένους και ανέκφραστους.

Η επόμενη πρόκληση είναι η συνέπεια με τον εαυτό μας. Να γνωρίζουμε δηλαδή και να μοιαζόμαστε με τους άλλους αυτό που είμαστε. Όχι αυτό που θα είναι πιο εύκολα αρεστό και αποδεκτό. Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε συνταγές επιτυχίας. Δεν χρειάζεται καν η πυξίδα μας να είναι στραμμένη προς τα εκεί. Η αλήθεια βρίσκεται πιο κοντά στην ευτυχία απ’ ότι η επιτυχία.

Πώς είναι να τραγουδά κανείς στην Ελλάδα της κρίσης και τι συναισθήματα εισπράττει από το κοινό του;

Τα τραγούδια ανήκουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Σε μια περίοδο κρίσης αυτή η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Η ταύτιση με το κοινό είναι το πιο όμορφο δώρο που μπορεί να πάρει ένας καλλιτέχνης. Δεν χρειάζονται ακριβές παραγωγές και μεγάλα σόου. Μόνο να κοιταζόμαστε στα μάτια.



Πώς βλέπετε την πορεία της μουσικής καθώς και το μέλλον της δισκογραφίας;

Γράφονται και θα συνεχίσουν να γράφονται σπουδαία τραγούδια. Οι δημιουργοί και οι ακροατές αυτών των τραγουδιών είναι συνήθως ευγενικοί και αθόρυβοι. Άλλα τραγούδια, μαζικής και ταχείας κατανάλωσης μπορεί να κάνουν περισσότερο θόρυβο και μας αποπροσανατολίζουν. Νομίζω ότι τα άλλα δεν υπάρχουν πια. Αρκεί μια αναζήτηση πίσω από τη φασαρία. Εκεί βρίσκεται η ομορφιά.

Η δισκογραφία σαν βιομηχανία θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να επιβιώνει. Φυσικά οι δημιουργοί θα μένουν όλο και πιο απροστάτευτοι και αδικημένοι άλλα πάντα θα δημιουργούν.

Τι ονειρεύεστε  για την καλλιτεχνική σας πορεία και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ήθελα η κάθε μου δουλειά να αποτελεί αντικατοπτρισμό του εαυτού μου τη στιγμή ακριβώς που κυκλοφορεί. Ακόμα κι αν αργότερα μοιάζει ξένη. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει αλλαγή και αυτό μόνο σαν καλό θα μπρούσα να το εκλάβω. Θα ήθελα επίσης να εξελίσσω τα αισθητικά μου κριτήρια και να διατηρώ θετική και αισιόδοξη στάση απέναντι στα πράγματα για να έχω όρεξη να γράφω. Θέλω να συμμετέχω σε όμορφες παρέες και να ανταλλάζω ιδέες και συναισθήματα.

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε με το «πλέγμα» μία καινούργια ιστορία και πολλά καινούργια τραγούδια.
Επίσης θα ακολουθήσουν πολύ σημαντικές συνεργασίες και ανυπομονώ γι’ αυτές. Όλα τα νέα μας αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας και στη σελίδα μας στο Facebook

Στὴν καθημερινότητα σας τι σας δίνει χαρὰ;

H δημιουργία, η επαφή, η προσπάθεια, η αλληλεγγύη και φυσικά το αλκοόλ!

Ακούστε το τραγούδι:

Διαβάστε περισσότερα για τη συναυλία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης