Κρανιώτη Σπυριδωνία

Ο Χρήστος Λάβδας ένας νέος και ταλαντούχος καλλιτέχνης μίλησε στο zougla.gr για το νέο του τραγούδι με τίτλο «Άσπρο Πάτο» και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Zougla.gr: Πώς ξεκίνησε η επαγγελματική σας ενασχόληση με το τραγούδι;

Χρήστος Λάβδας:

Από πολύ μικρός αγαπούσα τη μουσική, υπήρχε πάντα μεγάλη αγάπη στο σπίτι μας.  Άκουγα με την ίδια όρεξη όλα τα είδη της μουσικής και μεγαλώνοντας αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας. Στην πορεία με άκουσε η δασκάλα μου να σιγοτραγουδάω και με παρότρυνε να ασχοληθώ με το τραγούδι γιατί είδε στη φωνή μου μια σωστή βάση και ένα ωραίο, ιδιαίτερο μέταλλο. Έτσι, το ένα πράγμα έφερε το άλλο και σήμερα βρίσκομαι εδώ!

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και ποιο είδος τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα μου ακούσματα είχαν μεγάλη ποικιλία. Άκουγα λαϊκά κυρίως από επιρροή του παππού μου αλλά και ethnic, παλιά ιταλικά και γαλλικά τραγούδια, Μάριο Φρακούλη, Γκόραν Μπρέγκοβιτς και πολλά ανατολίτικα! Μετά από όλα αυτά είναι λογικό να αγαπώ πολλά είδη, ωστόσο το λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που με έχει κερδίσει περισσότερο.



 Οι σπουδές σας πάνω στη μουσική σας βοήθησαν στην καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Οι σπουδές μου στη μουσική εννοείται ότι με βοήθησαν σημαντικά και με βοηθούν ακόμα πολύ καθώς δεν τις έχω αφήσει.

Θα θέλατε μελλοντικά να ασχοληθείτε με τον στίχο και τη σύνθεση;

Η αλήθεια είναι ότι τον συγκεκριμένο ρόλο τον έχουν αναλάβει για την ώρα νέοι και αξιόλογοι συνεργάτες όπως ο Βασίλης Κουμουσίδης, η Ευθυμία Κανακοπούλου, ο Γιάννης Θάνος, ο Γιάννης Θεοχάρης, ο Παναγιώτης Λιαδέλλης, ο Νίκος Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Κερμανίδης, γιος του αείμνηστου τραγουδιστή Πόλυ Κερμανίδη κ.λ.π. Ωστόσο ποτέ μη λες ποτέ!

Γίνατε γνωστός στο κοινό μέσα από το τραγούδι «Άσπρο Πάτο». Τι θεωρείτε ότι ήταν αυτό που άγγιξε τον κόσμο στο συγκεκριμένο τραγούδι;

Το «Άσπρο Πάτο» είναι ένα αγαπημένο κομμάτι το οποίο φαίνεται να έχει αγγίξει πολλές καρδιές αν κρίνω από τη μεγάλη απήχησή του στον κόσμο ! Πιστεύω ότι η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανεβαστικό τραγούδι με όμορφες και έξυπνες ατάκες του οποίου μάλιστα ο στίχος είναι βιωματικός και μιλάει για ένα άτομο που το έτερον του ήμισυ το παράτησε, εκείνο είναι συντετριμμένο και έχει κινήσει γη και ουρανό για να το βρει και να το φέρει πίσω… Πολλά άτομα νομίζω έχουν περάσει από αυτή τη φάση και έχουν βιώσει τον πόνο όταν το άλλο τους μισό τους αφήνει ξαφνικά και…ακαριαία όπως λέει το τραγούδι! Θεωρώ επίσης, ότι το «Άσπρο Πάτο» αποτελεί μία ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή που έγινε με πολύ κόπο και μεράκι!

Ποιο τραγούδι σας έχετε αγαπήσει περισσότερο;

Όλα τα τραγούδια μου τα αγαπώ διότι σε όλα κάνω κατάθεση ψυχής, όμως με το «Άσπρο Πάτο» νιώθω κάτι παραπάνω, ίσως γιατί με φέρνει πιο κοντά στο καλοκαίρι μετά από έναν δύσκολο χειμώνα.

Πώς βλέπετε την πορεία της μουσικής καθώς και το μέλλον της δισκογραφίας;

Όπως γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι μας καθημερινά, ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές κάτι το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μουσική και τη δισκογραφία. Αυτό όμως δεν πρέπει να σταθεί τροχοπέδη για όλους εμάς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη μουσική βιομηχανία. Έχοντας υπομονή, επιμονή και σαφές όραμα μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα!

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Μεγάλη μου τιμή θα ήταν να συνεργαστώ με τον Νίκο Οικονομόπουλο και τον Νίκο Βέρτη στους οποίους τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία! Όμως σιγά σιγά…

Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για τους νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να εκφραστούν σε μια κοινωνική πραγματικότητα σε κρίση στη χώρα μας;

Η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε νέος καλλιτέχνης που επιθυμεί να εκφραστεί σε αυτή την περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και αξιών που διανύει η χώρα μας είναι να μη χάσει τον εαυτό του στο πλαίσιο της αγελοποίησης των πάντων και να διατηρήσει τις προσωπικές του αξίες καθώς και την ποιότητα της δουλειάς του στο εγχείρημά του αυτό.

Μπορεί σήμερα ένας νέος καλλιτέχνης να βιοποριστεί από τη μουσική και τα τραγούδια του;

Σήμερα, είναι πραγματικά δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να βιοποριστεί από τη μουσική και τα τραγούδια του. Ξέρω πολλούς νέους συναδέλφους που εργάζονται για να εξασφαλίσουν με σταθερότητα τα προς το ζην και παράλληλα παλεύουν και για το όνειρό τους που είναι η καταξίωση στον μουσικό χώρο.
Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή όταν είσαι αξιοπρεπής.

Σήμερα πολλοί νέοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε τάλεντ σόου. Εσείς θα παίρνατε μέρος σε ένα τέτοιο σόου; Και γιατί;

Τα τάλεντ σόου τα βλέπω με θετικό μάτι διότι δίνουν πραγματικά σημαντικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο ευρύ κοινό. Άλλωστε σήμερα δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να προβληθείς.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία;

Τα καλλιτεχνικά μου όνειρα είναι απλά. Μικρά σταθερά βήματα, προσεγμένες δουλειές που θα μείνουν στο πέρασμα του χρόνου και αξιόλογες συνεργασίες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σκληρή δουλειά με την εταιρεία μου και τους συνεργάτες μου που όλοι ανεξαιρέτως με στηρίζουν σημαντικά και τους ευχαριστώ από καρδιάς! Είμαστε μια υπέροχη και πολύ δυνατή ομάδα…KARMA BY POLYMUSIC!

 Τι σας βοηθάει στη ζωή να ισορροπείτε και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;

Στήριγμά μου που με βοηθάει να στέκομαι στα πόδια μου και να αντικρίζω το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργικότητα είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και όλος ο κόσμος που με έχει αγκαλιάσει ζεστά! Τους ευχαριστώ όλους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου και εσάς που θελήσατε να με γνωρίσετε. Άντε, βίβα και «Άσπρο Πάτο»…!

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης