Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία επίτευξης μιας στύσης ικανής για συνουσία. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του άνδρα από τη στιγμή που τον εμποδίζει να απολαύσει σεξουαλικά. Σήμερα οι διαθέσιμες θεραπείας για τη ΣΔ καθώς και η καλύτερη ενημέρωση ανδρών και γυναικων ενθαρρύνει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών να αναζητούν βοήθεια από ειδικό και να ανακτούν τη φυσιολογική σεξουαλική τους δραστηριότητα αντί να υποφέρουν σιωπηλά. Υπάρχουν ωστοσο ακομα κάποιες παρεξηγήσεις και παρανοήσεις που μπορεί να εμποδίσουν τους άνδρες να αποδεχτούν ουσιαστικά το πρόβλημα τους και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικοί μύθοι που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία καθώς και η επιστημονική τους κατάρριψη.

Μύθος: Η ΣΔ εμφανίζεται μόνο σε άνδρες μεγαλύτερους σε ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι αν και η ΣΔ είναι συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία

Μύθος: Η εμφάνιση της ΣΔ είναι φυσιολογική με την αύξηση της ηλικίας.

Η αλήθεια είναι ότι όσο οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία έχουν ανάγκη από περισσότερα σεξουαλικα ερεθίσματα προκειμένω να διεγερθούν. Ωστοσο εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στυτική τους λειτουργία θα πρεπει να απευθυνθούν σε ειδικό ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μύθος: Η ΣΔ δεν είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά η ΣΔ συνδέεται με την εμφάνιση άλλων καταστάσεων που είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως είναι η υπέρταση , η υψηλή χοληστερόλη, η χαμηλή τεστοστερόνη και ο διαβήτης.
Μύθος : Η ΣΔ συνδέεται με την έλξη προς τη σεξουαλική σύντροφο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα στυτικά προβλήματα δε συνδέονται με την ελκυστικότητα της σεξουαλικής συντρόφου. Οι παράγοντες που έχουν βρεθεί να σχετίζονται περισσότερο με τη στυτική δυσλειτουργία είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος και η κατάθλιψη.

Μύθος: Η ΣΔ δε θεραπεύεται.

Η αλήθεια είναι πως ήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον άνδρα να ανακτήσει πλήρως τη σεξουαλική του δραστηριότητα. Ο ειδικός είναι αυτός που θα αξιολογήσει την κατάσταση και από κοινού με τον ασθενή θα καταλήξουν στο κατάλληλο, εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Μύθος : Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να θεραπευτεί με φυτικά φάρμακα και σπιτικές συνταγές.
Πολλά από τα σκευάσματα που χαρακτηρίζονται ως φυτικά είναι επικίνδυνα καθως η σύσταση τους δεν ελέγχεται, ενώ παράλληλα μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που λαμβάνονται. Η καλύτερη λύση είναι η επίσκεψη στον ειδικό.

Μύθος : Η ΣΔ επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες που υποφέρουν από ΣΔ εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταθλιπτικά συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Ο άνδρας λοιπόν που εμφανίζει στυτικά προβλήματα ανεξάρτητα από την ηλικία του θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό ώστε να ανακτήσει το συντομότερο δυνατό τη σεξουαλική του δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής του.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης