Οι γυναίκες στην αγωνιώδη τους προσπάθεια για το τέλειο σώμα υποφέρουν εδώ και χρόνια από τροφικές διαταραχές. Οι ερευνητές, όμως, αναφέρουν ότι ένα νέο είδος τροφικής διαταραχής έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του στους άνδρες.

Οι φανατικοί του fitness, οι άνδρες που ασχολούνται εμμονικά με το bodybuilding, τους φουσκωμένους δικέφαλους και το περίφημο six-pack, συνήθως κάνουν χρήση των συμπληρωμάτων σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να θεωρηθεί από τους ειδικούς ως διαταραχή στην πρόσληψη τροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, πάνω από το 40% αυτών των ανδρών δηλώνει ότι η χρήση συμπληρωμάτων, όπως είναι η πρωτεΐνη, οι μπάρες πρωτεΐνης, η κρεατίνη και η γλουταμίνη, έχει αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα, ένας στους πέντε ανέφερε ότι έχει αντικαταστήσει κανονικά γεύματα με συμπληρώματα διατροφής που δεν ενδείκνυνται για την αντικατάσταση γεύματος. Το 8% των ανδρών αυτών ανέφερε ότι ο ιατρός τους είπε να διακόψουν τη χρήση τους εξαιτίας μιας πιθανής ή εκδηλωμένης επίπτωσης στην υγεία τους. Το 3% των χρηστών, μάλιστα, είχε νοσηλευτεί για προβλήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής ψυχολογικής εταιρείας στο Τορόντο. Αυτήν τη στιγμή λοιπόν και μέχρι τη δημοσίευσή της σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, η μελέτη πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ανδρών που χρησιμοποιούν τα σκευάσματα αυτά με τρόπο που μπορεί να βλάψει την υγεία τους, ενώ την ίδια στιγμή το 30% αναφέρει ότι ανησυχεί σχετικά με τη χρήση που κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαντήσεις των ανδρών αυτών σε ερωτηματολόγια ανίχνευσης διατροφικών διαταραχών δείχνουν ότι χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής για τους ίδιους λόγους που οδηγούν τις γυναίκες στην ανορεξία και τη βουλιμία.

Το ανδρικό προβαλλόμενο πρότυπο ομορφιάς δίνει έμφαση στη μεγάλη μυϊκή μάζα και το γραμμωμένο κορμί. Έτσι, λοιπόν, οι άνδρες που παθαίνουν εμμονή με την εικόνα τους δεν υποσιτίζονται, όπως συχνά συμβαίνει στην περίπτωση των γυναικών, αλλά στρέφονται στην άσκηση και στα συμπληρώματα διατροφής.

Από τη στιγμή δηλαδή που τα πρότυπα ομορφιάς και η ιδανική εικόνα σώματος διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα, είναι λογικό η διαταραχή στην πρόσληψη της τροφής να βιώνεται διαφορετικά από τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η μελέτη όμως αποκάλυψε και άλλα ψυχολογικά ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοπεποίθηση και την επιθυμία να ζει κάποιος σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα περί αρρενωπότητας. Σίγουρα το ανδρικό σώμα είναι μια σημαντική συνιστώσα της αρρενωπότητας και της ανδρικής αυτοπεποίθησης, αλλά συχνά ο τρόπος χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αντισταθμίζει κάτι πολύ βαθύτερο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 195 άνδρες 18-65 ετών που είχαν καταναλώσει μέσα στις προηγούμενες 30 μέρες διατροφικά συμπληρώματα για τη βελτίωση της εμφάνισης ή της επίδοσής τους. Οι συμμετέχοντες επίσης γυμνάζονταν για την καλύτερη εμφάνιση ή για την ενίσχυση της ευεξίας τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να απαντήσουν διαδικτυακά σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορα θέματα, όπως είναι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, η αυτοπεποίθηση, η εικόνα σώματος, οι διατροφικές συνήθειες και οι συγκρούσεις του ρόλου του φύλου.

Ακόμα και εάν τα συμπληρώματα αυτά είναι νόμιμα και τα βρίσκει κάποιος στην αγορά, η κατάχρησή τους και η χρήση τους ως υποκατάστατα γεύματος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Κάποια από αυτά είναι η αφυδάτωση, τα προβλήματα στους νεφρούς και η διάρροια εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης πρωτεΐνης σε μορφή μπάρας ή σκόνης ή λόγω μεγάλης κατανάλωσης κρεατίνης, ενός οργανικού οξέος που εφοδιάζει τον μυ με ενέργεια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι κάποια από αυτά τα σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια, αρκεί οι καταναλωτές να μην το παρακάνουν. Συστήνεται μάλιστα η κατανάλωση πέντε μικρών γευμάτων την ημέρα και θεωρούν αποδεκτή την αντικατάσταση μόνο ενός ή δύο γευμάτων την ημέρα με κάποιο συμπλήρωμα.. Ενθαρρύνουν, ωστόσο, τους άνδρες να λαμβάνουν πραγματικό φαγητό σε όλα τους τα γεύματα, έτσι ώστε να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά από αυτό.

Οι συγγραφείς, λοιπόν, προτείνουν στους άνδρες που ανησυχούν για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής να κάνουν μια ενδοσκόπηση και να επεξεργαστούν τη σχέση τους με το σώμα τους. Οι άνδρες άρχισαν να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός τους, όταν οι γυναίκες κέρδισαν την οικονομική τους ανεξαρτησία και άρχισαν να κρίνουν την εμφάνιση των ανδρών, όπως παραδοσιακά οι άνδρες κρίνουν την εμφάνιση των γυναικών. Στον βαθμό λοιπόν που οι άνδρες αντιλαμβάνονται ότι κρίνονται για την εξωτερική τους εμφάνιση, τείνουν να αντικειμενοποιούν τα σώματά τους. Οι άνδρες που αντικειμενοποιούν περισσότερο τα σώματά τους είναι σύμφωνα με τους ερευνητές αυτοί που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα διατροφής.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, μέσα από τη διαδικασία της ενδοσκόπησης να απαντήσουν στο γιατί είναι τόσο σημαντικό για αυτούς να ανταποκριθούν στα μη ρεαλιστικά πρότυπα ανδρικής ομορφιάς. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν μάταιο αγώνα, αφού η εξωτερική εμφάνιση αλλάζει έτσι κι αλλιώς με την αύξηση της ηλικίας. Ο άνδρας λοιπόν χρειάζεται να βρει τον δικό του τρόπο αυτοπροσδιορισμού, ο οποίος θα μπορεί να εξελίσσεται και να προσφέρει επιβεβαίωση ξεπερνώντας την επιφάνεια της εξωτερική εμφάνισης.

Πηγή: nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης