Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η αποτρίχωση της περιοχής του εφηβαίου, ακόμα κι αν συχνά συνδέεται με την καλύτερη υγιεινή ανδρών και γυναικών, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Οι ερευνητές ρώτησαν σχεδόν 14.000 άνδρες και γυναίκες σχετικά με το πόσο μεγάλο μέρος της περιοχής του εφηβαίου αποτρίχωναν και πόσο συχνά. Όσοι το έκαναν ήταν 80% πιο πιθανό να έχουν προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ, όπως είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, η λοίμωξη από HIV, καθώς και οι φθείρες του εφηβαίου σε σύγκριση με αυτούς που δεν περιποιούνταν τη γενετήσια περιοχή. Όσοι μάλιστα επιμελούνταν την περιοχή πιο συχνά, σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν κάποιο ΣΜΝ σε σύγκριση με αυτούς που την επιμελούνταν περιστασιακά Όσοι αφαιρούσαν όλες τις τρίχες της περιοχής πάνω από 11 φορές το χρόνο ήταν 4 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν κάποιο ΣΜΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί βέβαια τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό οι άνδρες που αποτριχώνουν το εφήβαιό τους να είναι περισσότερο δραστήριοι σεξουαλικά και για αυτό να εκτίθενται περισσότερο στα ΣΜΝ. Είναι επίσης πιθανό όμως η ίδια η διαδικασία της αποτρίχωσης να προκαλεί μικρές ρήξεις στο δέρμα και να διευκολύνει έτσι τα βακτήρια και τους ιούς να εισέλθουν στον οργανισμό.

Κάποιοι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν ότι η θεωρία των μικροτραυματισμών του δέρματος, ενώ είναι λογική, στην πραγματικότητα είναι πιθανό να συνδέεται μόνο με κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κάνεις από τα ΣΜΝ είναι πάντα η χρήση του προφυλακτικού ανεξάρτητα από το εάν κανείς αποφασίζει να καλλωπίσει τη γενετήσια περιοχή. Η χρήση του προφυλακτικού πρέπει να είναι ορθή και συστηματική, ιδιαίτερα με νέους σεξουαλικούς συντρόφους και τουλάχιστον για κάποιους μήνες, μέχρι να υποβληθούν και οι δυο σύντροφοι σε προληπτικό έλεγχο. Ο προληπτικός έλεγχος καλό είναι να διεξάγεται μια φορά το χρόνο είτε υπάρχουν συμπτώματα είτε όχι. Είναι επίσης σημαντικό το άτομο να διασφαλίζει ότι ελέγχεται για όλα τα ΣΜΝ.

Πηγή:
andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης