Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα επίπεδα της τεστοστερόνης φαίνεται να επηρεάζονται από συγκεκριμένες συμπεριφορές, ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών.

Αν και θεωρείται κατά κύριο λόγο ανδρική ορμόνη, η τεστοστερόνη υπάρχει και στα δύο φύλα και τα επίπεδά της διαφοροποιούνται ποικιλοτρόπως. Η νέα μελέτη έδειξε ότι όταν τα άτομα αποκτούν εξουσία στο εργασιακό τους περιβάλλον, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους ανεβαίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα στις γυναίκες, η πράξη του να απολύσουν κάποιον αύξησε τα επίπεδα της τεστοστερόνης περισσότερο από 10% ανεξάρτητα από το εάν ο τρόπος τους ήταν συμβατός με τα ανδρικά ή τα γυναικεία πρότυπα συμπεριφοράς. Στους άνδρες τα επίπεδα της ορμόνης αντίστοιχα αυξήθηκαν 3-4%, είτε λειτούργησαν με τον τυπικά ανδρικό είτε με τον τυπικά γυναικείο τρόπο.

Η μελέτη δείχνει, λοιπόν, σε ποιο βαθμό η δύναμη της εξουσίας μπορεί να επηρεάσει τα σώματα των ατόμων. Οι ερευνητές, μάλιστα, θεωρούν ότι ακριβώς επειδή οι κοινωνικές νόρμες ενθαρρύνουν πιο ανταγωνιστικές συμπεριφορές στους άνδρες, αυτοί ανέπτυξαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης με τον καιρό.

Τα ερωτήματα της ερευνητικής ομάδας ήταν σχετικά με τη διαφορά των επιπέδων τεστοστερόνης στα δύο φύλα. Αν και οι άνδρες έχουν σαφώς περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη διακύμανση των μέσων τιμών σε μια ομάδα γυναικών σε σχέση με αυτή μιας ομάδας ανδρών. Η διαφορά, μάλιστα, βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και προσέλκυσε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών όταν η διακύμανση συνδέθηκε με κάποιον τύπο κοινωνικής επιρροής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 41 εκπαιδευμένους ηθοποιούς για να παρουσιάσουν μονολόγους στους οποίους ασκούν εξουσία απολύοντας κάποιον κατώτερό τους. Τη μια μέρα τούς ζητήθηκε να το κάνουν με έναν στερεοτυπικά ανδρικό τρόπο, πιο εξουσιαστικό, και την άλλη με έναν στερεοτυπικά γυναικείο, επιδεικνύοντας ευγένεια και μια μικρή ανασφάλεια.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μετρήθηκαν πριν και μετά την παρουσίαση του μονολόγου με τη χρήση δειγμάτων σιέλου.

Και οι δύο στρατηγικές βρέθηκε ότι οδήγησαν σε αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, η οποία ήταν πιο έντονη στην περίπτωση των γυναικών. Αυτό που είχε σημασία δεν ήταν ο τρόπος παρουσίασης του μονολόγου, αλλά το γεγονός ότι το άτομο βρισκόταν σε μια θέση από την οποία ασκούσε εξουσία.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η αύξηση της τεστοστερόνης ήταν ωφέλιμη ή όχι, ενώ παράλληλα δεν είναι γνωστό εάν οι γυναίκες που καταλαμβάνουν θέσεις ισχύος έχουν σε γενικές γραμμές πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατηρούν πως σε ένα πιο γενικευμένο πλαίσιο υπάρχουν πολλοί τύποι συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Η ανατροφή και φροντίδα των παιδιών, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδά της.

Η νέα αυτή μελέτη, λοιπόν, θέτει το ζήτημα της συμπεριφοράς επί τάπητος και κλονίζει την κυρίαρχη πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία η διαφορά των επιπέδων της τεστοστερόνης ανάμεσα στα δύο φύλα είναι κατά αποκλειστικότητα απόρροια των βιολογικών τους διαφορών. Είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που εξετάζεται η υπόθεση ότι το περιβάλλον μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι καθοριστικά. Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ηθοποιών είναι άλλωστε πολύ πιθανό να αυξάνονται όταν παρουσιάζουν τον οποιοδήποτε μονόλογο. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να συμπεράνει κάποιος με ασφάλεια ότι η άσκηση εξουσίας επηρεάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και σύμφωνα με τους ερευνητές η παρούσα μελέτη ανέδειξε μια σημαντική κατεύθυνση για τη μελλοντική έρευνα.

Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να εξεταστεί η διάρκεια της αύξησης της τεστοστερόνης. Είναι μεγάλη πρόκληση για αυτούς το άλμα από μια προσωρινή αύξηση της ορμόνης στο ενδεχόμενο μιας μόνιμης.

Πηγή: medicinenet

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης