Περίπου 30 εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Στην εμφάνισή της μπορεί να εμπλέκονται ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, τα συναισθήματα, τα νεύρα, οι μύες και τα αγγεία, ενώ παράλληλα μπορεί να συνιστά προειδοποιητικό σημάδι μιας υποκείμενης καρδιακής νόσου ή ενός παράγοντα κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Για αυτόν τον λόγο ο τρόπος ζωής του άνδρα είναι πολύ σημαντικός για τη στυτική του λειτουργία. Το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το αυξημένο σωματικό βάρος και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων που αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο εμφάνισης της ΣΔ ή σε περίπτωση που έχει ήδη εμφανιστεί, ενδέχεται να την επιδεινώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους άνδρες με ΣΔ συνιστάται συχνά θεραπεία με φάρμακα ή με χειρουργείο, αλλά πολύ συχνά οι ειδικοί ξεκινούν συστήνοντας τη βελτίωση του τρόπου ζωής, έτσι ώστε ο άνδρας να χάσει βάρος, να ελέγξει το στρες και να αυξηθεί η ροή του αίματος. Φυσικά, μπορεί να βοηθήσει και η φυσική άσκηση, αλλά δεν είναι όλοι οι τύποι άσκησης το ίδιο ωφέλιμοι για τη σεξουαλική υγεία. Κάποιοι, μάλιστα, μπορεί να είναι και βλαπτικοί.

Τι πρέπει όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, να γνωρίζει κάποιος σχετικά με την άσκηση και τη σεξουαλική υγεία:

Ασκήσεις Kegel: Περιλαμβάνουν τη διαδοχική σύσφιγξη και χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίοι υποστηρίζουν την κύστη και το έντερο, κι επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία. Κάποια άτομα πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική επίδοση, αλλά τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Είναι σημαντικό να ρωτήσει κάποιος τον ιατρό του κατά πόσο οι ασκήσεις Κegel ενδέχεται να είναι ωφέλιμες στην περίπτωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποδηλασία: Η ποδηλασία σε καθημερινή βάση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα και να επηρεάσει τη ροή του αίματος στο πέος οδηγώντας σε μόνιμη ΣΔ. Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος εάν ο άνδρας κάνει ποδηλασία περιστασιακά ή αν οι μετακινήσεις με το ποδήλατο είναι σύντομες.

Τρέξιμο και κολύμπι: Η καρδιοαγγειακή άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο και το κολύμπι, βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους, αυξάνει τη ροή του αίματος και βελτιώνει τη γενική υγεία συνολικά, ενισχύοντας παράλληλα και τη σεξουαλική λειτουργία. Ακόμα και όταν ο καιρός δεν επιτρέπει την άσκηση στο εξωτερικό περιβάλλον, μπορεί κάποιος να κάνει αυτού του τύπου τις ασκήσεις σε γυμναστήρια ή άλλους κλειστούς χώρους.

Προπόνηση με βάρη: Η άρση βαρών ή οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη βοηθούν στην ενδυνάμωση και την αύξηση της ενέργειας, ενώ βελτιώνουν τη διάθεση ενισχύοντας έτσι και τη σεξουαλική ζωή.

Tai Chi ή Yoga: Εάν κάποιος δυσκολεύεται να διαχειριστεί το στρες, μπορεί να δοκιμάσει αυτές τις δραστηριότητες, οι οποίες επίσης βοηθούν στην ενδυνάμωση. Μπορούν να γίνονται και στο σπίτι, ίσως παρέα με κάποιον φίλο, για περαιτέρω κινητοποίηση.

Όποια άσκηση κι αν επιλέξει κάποιος, είναι σημαντικό να έχει στον νου του ότι ο κύριος λόγος είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, καθώς και ότι είναι καλό η δραστηριότητα να είναι ευχάριστη. Η συζήτηση με τον ιατρό μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή επιλογή της άσκησης που θα βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και θα ενισχύσει τη σεξουαλική ζωή, χωρίς να καταπονήσει ή να προκαλέσει τραυματισμούς.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης