Η φωτοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της libido σε άνδρες που υποφέρουν από χαμηλή σεξουαλική ορμή.

Οι Ιταλοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνδρες που εκτέθηκαν σε μόλις δύο εβδομάδες καθημερινών δόσεων φωτός είδαν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους να αυξάνονται πάνω από 50% και τη σεξουαλική τους ικανοποίηση να τριπλασιάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές είχαν ήδη διαπιστώσει σε προηγούμενες μελέτες τους ότι τόσο το σεξουαλικό ενδιαφέρον όσο και τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται φυσικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα, στο βόρειο ημισφαίριο, τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον Νοέμβριο και τον Απρίλιο, ενώ αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται το καλοκαίρι και ακόμα κι αν τα υψηλοτέρα επίπεδα της ορμόνης σημειώνονται τον Οκτώβριο, η επίδραση της αύξησης της τεστοστερόνης στη σεξουαλική δραστηριότητα είναι εμφανής από αρχές Ιουνίου.

Η υπόθεση, λοιπόν, των ερευνητών ήταν ότι η έκθεση στο φως μπορεί να σχετίζεται με την ανδρική libido. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το 1/4 των ανδρών υποφέρει από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, με τους άνδρες άνω των 40 να είναι πιο ευάλωτοι. Στη μελέτη συμμετείχαν 38 Ιταλοί με μειωμένη σεξουαλική ορμή, η οποία είχε αποδοθεί είτε σε διαταραχή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας είτε σε διαταραγμένη σεξουαλική διέγερση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι μισοί συμμετέχοντες μετά το πρωινό τους ξύπνημα κάθισαν κάτω από μια φωτεινή πηγή σε απόσταση ενός μέτρου για τριάντα λεπτά. Η φωτεινή πηγή ήταν ένα εδικό κουτί που εξέπεμπε πολύ δυνατό φως και διέθετε επίσης UV φίλτρο. Οι άλλοι μισοί εκτέθηκαν σε φως χαμηλής έντασης και χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα έλεγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης είχαν πολύ μικρή βαθμολογία στο τεστ της σεξουαλικής ικανοποίησης (2 στα 10), οι βαθμολογίες αυτών που εκτέθηκαν στη φωτοθεραπεία έφτασαν στο 6 στο τέλος της μελέτης. Επίσης η φωτοθεραπεία συνδέθηκε με σημαντική αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης από 2.3 ng/mL σε 3.6 ng/mL μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, οι άνδρες της ομάδας έλεγχου δεν είχαν καμία αλλαγή στα επίπεδα τετσοστερόνης τους, ενώ η σεξουαλική ικανοποίηση αυξήθηκε λιγότερο από έναν βαθμό.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι πάρα τα ενθαρρυντικά ευρήματα, η φωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση της μειωμένης ανδρική libido είναι σημαντικό να μελετηθεί περαιτέρω σε μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα. Ανέφεραν, ωστόσο, κάποιες από τις θεωρίες τους σχετικά με το γιατί το έντονο φως μπορεί να ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία.

Αρχικά το έντονο φως είναι πολύ πιθανό να αναστέλλει τη δράση των αδένων που καταστέλλουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Παράλληλα, η φωτοθεραπεία φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα της ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH) που παράγεται από την υπόφυση και αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Πρόσφατα ευρήματα, μάλιστα, δείχνουν ότι η φωτοθεραπεία αυξάνει τα επίπεδα της LH κατά 70%.

Ακριβώς επειδή τα επίπεδα της LH έχουν επίσης επίδραση στην ωορρηξία των γυναικών, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η φωτοθεραπεία είναι πιθανό να βοηθήσει και τις γυναίκες που υποφέρουν από σεξουαλική δυσλειτουργία.

Μια επίσης πολύ απλή και λογική εξήγηση είναι ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι συνήθως πιο υψηλά το πρωί. Η ανεπαρκής έκθεση στο ηλιακό φως, λοιπόν, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωσή τους, ενώ η έκθεση σε έντονο φως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της ορμόνης και να βελτιώσει τη libido. Τέλος, επισημάνεται ότι πολλοί άνδρες και γυναίκες με μειωμένη libido υποφέρουν από κατάθλιψη.

Στην περίπτωση αυτή το έντονο φως που μιμείται την ηλιοφάνεια μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η βελτίωση της διάθεσης μπορεί να βελτιώσει και τη σεξουαλική ορμή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης