Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες με καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Μια νέα μελέτη διερεύνησε σε ποιο βαθμό συμβάλλει η νευροπάθεια μικρών και μεγάλων ινών που παρατηρείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

Στη μελέτη συμμετείχαν 70 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, εκ των οποίων οι 41 είχαν ΣΔ και οι 29 δεν είχαν, καθώς και 34 άτομα ίδιας ηλικίας που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια αναλυτική αξιολόγηση της νευροπάθειας μεγάλων και μικρών ινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νευροπάθεια μικρών και μεγάλων ινών είναι ένα ιδιαίτερο είδος περιφερικής νευροπάθειας που αφορά σε αισθητικές ίνες που βρίσκονται στο δέρμα και στα εσωτερικά όργανα, και μεταφέρουν τον πόνο και τη θερμοκρασία. Ορισμένες φορές βοηθούν και σε μερικές διεργασίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Παθήσεις που συνοδεύονται από αυτόν τον τύπο νευροπάθειας, εκτός από τον σακχαρώδη διαβήτη, είναι η σαρκοείδωση, ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος, ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Sjogren, η νόσος του Lyme, η λοίμωξη από HIV, η νόσος του Fabry, η αμυλοείδωση, ο αλκοολισμός, η ινομυαλγία και άλλες. Η συχνότητα εμφάνισής της δεν μπορεί να καθορισθεί με ακρίβεια λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης ακριβούς διάγνωσής της.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει όλο το φάσμα του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, με δυσαισθησίες, παραισθησίες, υπαισθησίες κατά περιοχές, διαταραχές του θερμού και του ψυχρού και αλλοδυνία. Εάν η βλάβη αφορά και στο αυτόνομο σύστημα, τότε παρατηρούνται και διαταραχές της εφίδρωσης. Συνήθως οι βλάβες αρχίζουν από τα μεγάλα νεύρα και επεκτείνονται στα μικρότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα μελέτη η συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ήταν 58,6%. Μετά τον έλεγχο της επίδρασης της ηλικίας, βρέθηκε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και ΣΔ είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία σε ένα ειδικό διαγνωστικό εργαλείο που ονομάζεται Προφίλ Νευροπαθητικών Συμπτωμάτων. Η ΣΔ, μάλιστα, βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με δείκτες τόσο της νευροπάθειας των μεγάλων ινών όσο και της νευροπάθειας των μικρών.

Στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η νευροπάθεια μικρών ινών είναι εμφανής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και σχετίζεται με τη ΣΔ. Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση των ασθενών με ΣΔ που είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν σε θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως είναι η λήψη αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης