Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση της αλαντοτοξίνης τύπου Α, του επονομαζόμενου δηλαδή Botox, με σκοπό την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιχολινεργικά φάρμακα.

Η ουσία έχει ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης όταν αυτή προέρχεται από τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό ή από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η πρόσφατη έγκριση, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που από υπερδραστήρια κύστη εκτιμάται πως υποφέρουν 33 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός φάρμακων δήλωσε πως η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 1.105 ασθενείς. Σε κάθε ασθενή χορηγήθηκαν 20 ενέσεις είτε με 5 μονάδες Βotox έκαστη ή με ψευδοφάρμακο (placebo). Έπειτα από 12 εβδομάδες παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς που έλαβαν την ενεργή ουσία είχαν 1,6 με 1,9 φορές λιγότερα επεισόδια ακράτειας ανά ημέρα και 1,0 με 1,7 φορές λιγότερο συχνή ούρηση, σε σύγκριση με αυτούς που πήραν το ψευδοφάρμακο. Παράλληλα, ο μέσος όγκος των ούρων βρέθηκε υψηλότερος κατά 30 ml στην ομάδα του Βotox.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες μπορεί να επαναληφθούν όταν τα αποτελέσματα αρχίζουν να εξασθενούν, αλλά ο οργανισμός φαρμάκων αναφέρει ότι δεν θα έπρεπε να χορηγούνται με συχνότητα μεγαλύτερη των 12 εβδομάδων. Παράλληλα, η χορήγηση των ενέσεων θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με κυστεοσκόπηση.

Οι πιο συχνές επιπλοκές της διαδικασίας περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, επώδυνη ούρηση και ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης. Οι ασθενείς που εμφανίζουν ατελή κένωση της ουροδόχου θα χρειαστούν την τοποθέτηση ουροκαθετήρα μέχρι να εξασθενήσει η δράση της τοξίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός φαρμάκων, μάλιστα, συνιστά την προληπτική πρόσληψη αντιβιοτικών για την προφύλαξη από λοιμώξεις του ουροποιητικού, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει λίγο πριν από την έναρξη της θεραπείας με Βotox και να συνεχίσει αρκετές μέρες μετά. Τέλος, οι ασθενείς που υποφέρουν από ενεργές λοιμώξεις του ουροποιητικού δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν την εν λόγω θεραπεία.

Πηγή: medpagetoday

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης