Η Dr. Rebecca Gomperts ξεκίνησε την καριέρα της διεξάγοντας διακοπές κύησης σε γυναίκες της γενέτειράς της, της Ολλανδίας. Το 1999 όμως και ενώ εργαζόταν για την Green Peace άρχισε να ανησυχεί για όλες τις γυναίκες που υπέφεραν από τις συνέπειες των παράνομων εκτρώσεων στις χώρες του κόσμου όπου δεν υπήρχε εναλλακτική νόμιμη οδό. Εκ τότε η αποστολή της δεν είναι μόνο ιατρική, αλλά έχει και έντονο πολιτικό χαρακτήρα.

Το όραμα της ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο στο οποίο μια γυναίκα δε θα χρειαζόταν παρά τη δική της άδεια για να διακόψει την κύηση της. Για την πραγματοποιήσει του οράματος της λοιπόν νοίκιασε ένα πλοίο και μαζί με την ομάδα της, την οποία αποκαλούσε «Women on waves», «γυναίκες στα κύματα», επισκέφτηκε χώρες όπως η Ιρλανδία το 2001, η Πορτογαλία το 2004 και το Μαρόκο το 2012, όπου ενάντια στις απαγορευτικές κυβερνητικές πολιτικές παρείχε την κατάλληλη αγωγή στις γυναίκες που επιθυμούσαν να τερματίσουν την κύηση τους. Το πλοίο ήταν ασφαλές εφόσον βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και η ομάδα δεχόταν κλήσεις από απελπισμένες γυναίκες που ήθελαν να κλείσουν ραντεβού. Στην πρώτη στάση του στην Ιρλανδία το 2001, 120 γυναίκες ζήτησαν βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα η παγκόσμια καμπάνια της με σκοπό να χορηγήσει το misoprostol, το φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε απελπισμένες γυναίκες, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Vessel» που έκανε πρεμιέρα στις αρχές Μαρτίου.

Η ίδια η Gomperts, 47 ετών και μητέρα δύο παιδιών δηλώνει ότι η αποστολή της είναι να επιβεβαιώσει ότι οι γυναίκες είναι ενημερωμένες σχετικά με την ιατρική διακοπή κύησης και δε θα βλάψουν τον εαυτό τους βάζοντας ραβδιά μέσα στους κόλπους τους.

Από την κινηματογράφηση του Vessel και μετά έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ακτιβιστών και μια ιστοσελίδα η οποία εκπαιδεύει τις γυναίκες σχετικά με τη χρήση του misoprostol, το οποίο κυκλοφορεί νόμιμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους και το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντοκιμαντέρ Vessel έρχεται αμέσως μετά από τη ψήφιση ενός νέου νόμου στην πολιτεία του Τέξας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αυστηρούς στις ΗΠΑ, σχετικά με το ζήτημα των διακοπών κύησης.

Απαγορεύει τη διακοπή κύησης που ξεπερνά τις 20 εβδομάδες και απαιτεί από τις αρμόδιες κλινικές να πληρούν ακριβώς τις προϋποθέσεις που πληρούν τα χειρουργικά κέντρα των νοσοκομείων. Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι ρυθμίσεις των δομών και οι ιατροί θα μπορούν καλύτερα να προστατέψουν την υγεία των γυναικών. Υπάρχουν όμως και αυτοί που κατακρίνουν την αυστηρότητα της και ανησυχούν ότι θα οδηγήσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε αυτοσχέδιες επικίνδυνες πρακτικές.

Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν και την επικινδυνότητα που έχουν καμπάνιες όπως αυτή της Gomperts που προάγουν τη χρησιμοποίηση ενός φάρμακου που δεν είχε ποτέ ένδειξη τη διακοπή κύησης και το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες συσπάσεις και αιμορραγία.

Στις ΗΠΑ, όπου η διακοπή κύησης είναι νόμιμη από το 1972 ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων επιτρέπει τη χρήση του συνδυασμού μισοπροστόλης και μιφεπριστόνης, ο οποίος είναι γνωστός ως RU-486, αυστηρά κάτω από επαγγελματική ιατρική παρακολούθηση.

Μόνη της η μισοπροστόλη μπορεί να χορηγηθεί για μαιευτικές και γυναικολογικές παρεμβάσεις, όπως είναι η διάνοιξη του τραχήλου, η έναρξη του τοκετού, αλλά και για διακοπή κύησης πρώτου τριμήνου, αν και ο αρμόδιος οργανισμός υποστηρίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Εάν όμως χρησιμοποιηθεί μόνη της είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 80-85% και υπάρχει η πιθανότητα συγγενούς ανωμαλίας σε περίπτωση αποτυχίας. Ο συνδυασμός των φαρμάκων από την άλλη είναι αποτελεσματικός κατά 95-97%.
Η Comperts συμφωνεί ότι η καλύτερη μέθοδος είναι ο συνδυασμός των δυο φαρμάκων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η μιφεπριστονη δεν είναι πάντα διαθέσιμη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 21.6 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μια επικίνδυνη διακοπή κύησης. Εκτιμάται μάλιστα, ότι 18.5 εκατομμύρια επεμβάσεις τέτοιου τύπου λαμβάνουν χώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, από επιπλοκές των οποίων πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 47.000 γυναίκες, αριθμός που φτάνει κοντά στο 13% όλων των μητρικών θανάτων.

Η Gomperts αναφέρει ότι αντιλαμβάνεσαι τη διακοπή κύησης σαν μια αποβολή. Σε κάθε κύηση υπάρχει μια πιθανότητα 20% να καταλήξει σε αποβολή, η οποία μπορεί να έχει επιπλοκές, να είναι ατελής και να χρειάζεται απόξεση.
Η διαδικασία εξηγείται στο ντοκιμαντέρ λεπτομερώς. Η ομάδα δίνει στις γυναίκες 12 χάπια συνολικά. Η αγωγή λαμβάνεται ανά τετράωρο από το στόμα και σύντομα ξεκινούν οι πόνοι, η αιμορραγία ο πυρετός η ναυτία και ο έμετος. Εάν ο πυρετός συνεχιστεί για πάνω από 24 ώρες, ή εάν ο πόνος είναι πολύ ισχυρός, η γυναίκα πρέπει να αναζητήσει ιατρική φροντίδα. Η ολοκλήρωση της διακοπής κύησης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με ένα τεστ κύησης τρεις εβδομάδες μετά. Σε κάθε περίπτωση, εάν η γυναίκα πάει στο νοσοκομείο και ισχυριστεί ότι απέβαλε ο ιατρός δε θα μπορεί να διακρίνει τη διαφορά.

Δύο χρόνια μετά την καμπάνια «γυναίκες στα κύματα» το 2007, η διακοπή κύησης νομιμοποιήθηκε στην Πορτογαλία και η νομοθεσία άλλαξε στην Ισπανία το 2009.

Στο ντοκιμαντέρ η Gomperts συνειδητοποιεί τελικά πως μπορεί να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να παρακάμψει τη νομοθεσία και δημιουργεί την ομάδα «Women on web»,«γυναίκες στο δίκτυο», από την οποία οι γυναίκες μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα διαδικτυακά και να μαθαίνουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Παράλληλα ξεκίνησε μια καμπάνια για τις αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι ώστε να εκπαιδεύσει εθελοντές και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στις χώρες αυτές. Η σκηνοθέτης του Vessel ελπίζει το ντοκιμαντέρ να έχει επιρροή στις ΗΠΑ και να βοηθήσει στην αλλαγή των πεποιθήσεων και της νομοθεσίας στο Τέξας. Ο σκοπός του φιλμ άλλωστε, είναι να ενισχύσει την επίγνωση της κοινής γνώμης αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων διακοπών κύησης και να εμπνεύσει τη συμμέτοχη στη δράση για την περιφρούρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών.

Πηγή : abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης