Πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή που τοποθετείται εντός του αυλού των σηραγγωδών σωμάτων του πέους σε ασθενείς που έχουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική θεραπεία.

Προσφέρει στύση με πολύ ικανοποιητική σκληρότητα και δίνει μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της ΣΔ. Σύμφωνα με τα ευρήματα των σχετικών μελετών, τα επίπεδα ικανοποίησης τόσο των ανδρών όσο και των συντρόφων είναι πολύ υψηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η πεϊκή πρόθεση είναι η μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή, καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα και δεν απαιτεί την αναμονή του άνδρα, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα από το στόμα και τις πεϊκές ενέσεις, ενώ παράλληλα διατηρείται για όσο επιθυμεί ο άνδρας. Τέλος η εκσπερμάτιση και ο οργασμός γίνονται φυσιολογικά και ο άνδρας αν θέλει να αποκρύψει από τη σύντροφο του ότι έχει πεϊκή πρόθεση μπορεί να το κάνει, αφού κανένα κομμάτι της συσκευής δεν φαίνεται.

Υπάρχουν δυο τύποι, οι ημιάκαμπτες και οι υδραυλικές. Οι πρώτες αποτελούνται από δυο ημιάκαμπτους κυλίνδρους τους οποίους ο άνδρας κάμπτει ή ευθειάζει προσομοιώνοντας την στύση. Είναι πιο οικονομικές από τις υδραυλικές και πιο εύκολες στην τοποθέτηση τους. Υστερούν όμως ως προς το λειτουργικό και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Αντιθέτως οι υδραυλικές είναι αρτιότερες τεχνολογικά, με πολύ ικανοποιητικό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Αποτελούνται από κυλίνδρους που μπορούν να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν προσομοιώνοντας έτσι με μεγάλη ακρίβεια τη λειτουργία της στύσης, από μια ειδική βαλβίδα και από ένα ρεζερβουάρ που περιέχει το υγρό πλήρωσης των κυλίνδρων. Οι πιο σύγχρονες υδραυλικές προθέσεις έχουν ειδική επικάλυψη από αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί η βασική ένδειξη του χειρουργείου πεϊκής πρόθεσης να είναι η στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ) που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, όμως οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει και άλλες περιπτώσεις στις οποίες η πεϊκή πρόθεση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Μια πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση είχε σκοπό να παρουσιάσει όλες τις ενδείξεις και την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου πεϊκής πρόθεσης .
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, η εξέλιξη των πεϊκών προθέσεων δε οδήγησε μόνο στην αποτελεσματική θεραπεία για άνδρες με ΣΔ που δεν ανταποκρίνονται σε λιγότερο παρεμβατικές θεραπείες, αλλά επίσης έδωσε λύση και πλέον μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με νόσο Peyronie, με πριαπισμό καθώς και σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργείο αλλαγής φύλου. Όσο για τα ποσοστά ικανοποίησης από το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης , αυτά βρέθηκαν πολύ υψηλά.

Σε γενικές γραμμές το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση της ΣΔ που έχει σαν αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης του άνδρα και της συντρόφου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης