Τόσο οι ιατροί όσο και οι επαγγελματίες του fitness έχουν ακόμα πολλά να μάθουν αναφορικά με την επίδραση της άσκησης στα επίπεδα τεστοστερόνης. Πολλοί είναι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι για να απολαύσει κάποιος τα οφέλη της φυσικής άσκησης πρέπει να την κάνει τρόπο ζωής.

Μετά την άσκηση, τα επίπεδα τεστοστερόνης ανεβαίνουν, αλλά όχι για πολύ. Κάποιες φορές τα επίπεδα ανεβαίνουν 15 λεπτά μετά την άσκηση, ενώ κάποιες άλλες παραμένουν υψηλά για περίπου μία ώρα. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν αυτή η προσωρινή αύξηση έχει οφέλη στην ανδρική υγεία, αλλά είναι ήδη γνωστοί πολλοί τρόποι με τους οποίους η άσκηση είναι ευεργετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ίσως η άσκηση από μόνη της να μην καταφέρει να ανεβάσει τα επίπεδα αρκετά ώστε να νιώσουν τη διαφορά, αλλά στους άνδρες με οριακή τεστοστερόνη μπορεί να έχει θετική επίδραση.

Η επίδραση της φυσικής άσκησης στα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζεται από 4 σημαντικούς παράγοντες:

1. Το σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα. Εάν ο άνδρας είναι υπέρβαρος, τότε η φυσική άσκηση θα βοηθήσει την άνοδο των επιπέδων τεστοστερόνης βοηθώντας την απώλεια των περιττών κιλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Η ηλικία. Οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μικρότερη αύξηση της τεστοστερόνης μετά την άσκηση, αν και η πληροφορία αυτή χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Έτσι κι αλλιώς, η φυσική άσκηση έχει πολλά οφέλη για τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως είναι η διατήρηση της μυϊκής και οστικής μάζας, καθώς και η βελτίωση της ισορροπίας.

3. Ο χρόνος της άσκησης. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης τροποποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως, είναι υψηλότερα το πρωί και μειώνονται το απόγευμα. Η σχετική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όταν εκτελούνται βραδινές ώρες μπορεί να αυξήσουν περισσότερο τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

4. Το επίπεδο της φυσικής κατάστασης. Οι άνδρες που μόλις ξεκινούν τη φυσική άσκηση μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αύξηση στην τεστοστερόνη τους σε σύγκριση με αυτούς που ασκούνται ήδη τακτικά. Η διαφορά αυτή όμως εξαλείφεται σύντομα. Έπειτα από λίγες εβδομάδες το σώμα συνηθίζει την πρόκληση και η αύξηση της τεστοστερόνης είναι μικρότερη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια μικρή αύξηση τεστοστερόνης παρατηρείται ανεξάρτητα από τον τύπο της άσκησης. Υπάρχουν όμως κάποιες στρατηγικές που μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την τεστοστερόνη. Αυτές είναι η εκγύμναση περισσότερων μυϊκών ομάδων σε μια προπόνηση, η άρση μεγαλύτερου βάρους με λιγότερες επαναλήψεις και όχι το αντίστροφο, καθώς και η υιοθέτηση σύντομων διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Είναι πολύ σημαντικό, βέβαια, το πρόγραμμα της φυσικής άσκησης να είναι ολοκληρωμένο και να περιλαμβάνει καρδιοτονωτικές ασκήσεις και ασκήσεις ευλυγισίας έτσι ώστε να ωφελεί τη συνολική υγεία του άνδρα. Εάν όμως ένας άνδρας υπερβάλλει μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάποιοι επαγγελματίες αθλητές βλέπουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους να πέφτουν και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, να αυξάνονται. Στην περίπτωση αυτή, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο υπερπροπόνησης.

Τα σημεία της υπερπροπόνησης περιλαμβάνουν υπερβολικό πόνο, πρόβλημα στην ανάρρωση μετά τις προπονήσεις, πρόβλημα στον ύπνο και απώλειες στην επίδοση και τη δύναμη.

Είναι σημαντικό να δώσει κάποιος στον εαυτό του αρκετό χρόνο μεταξύ των προπονήσεων έτσι ώστε να αναπαυτεί, να τραφεί σωστά και να βοηθήσει το σώμα του να αναρρώσει.

Πηγή: webmd

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης