Ο κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων μετά τη γέννηση του παιδιού είναι σχεδόν ο ίδιος για τις γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και για αυτές που γέννησαν με καισαρική τομή, ωστόσο ο τύπος των προβλημάτων είναι διαφορετικός.

Η εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων μετά τον τοκετό είναι αρκετά συχνή. Κάποιες γυναίκες, για παράδειγμα, χάνουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον, καθώς το σώμα τους προσαρμόζεται στη μητρότητα. Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές της περιόδου μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να προκαλεί δυσφορία. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να νιώθουν πόνο στις θηλές τους. Σε κάθε περίπτωση το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά τον τοκετό.
Έχει βρεθεί, ωστόσο, ότι η μέθοδος του τοκετού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τύπο των προβλημάτων που θα προκληθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Φεβρουάριο του 2015 δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Impotence Research» μια μελέτη στην οποία αναφέρονται οι σεξουαλικές εμπειρίες 200 νέων μητέρων μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες είχαν ηλικία 25-30, ενώ σχεδόν οι μισές γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και οι υπόλοιπες με καισαρική τομή.

Δώδεκα εβδομάδες μετά τη γέννηση των μωρών τους οι γυναίκες που είχαν φυσιολογικούς τοκετούς ανέφεραν προβλήματα με την επιθυμία, τη διέγερση και τη λίπανση του κόλπου. Για τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή, το μεγαλύτερο πρόβλημα βρέθηκε ότι είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Σε γενικές γραμμές, οι συγγραφείς κατέληξαν ότι η μέθοδος του τοκετού δεν επηρέαζε σημαντικά τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2016 στο «The Journal of Sexual Medicine» συνέκρινε τη σεξουαλική λειτουργία μετά τον τοκετό ανάμεσα σε γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά, σε όσες γέννησαν με καισαρική τομή και σε γυναίκες που γέννησαν με παρεμβατικό κολπικό τοκετό, μια μέθοδο που συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση εμβρυουλκού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξετάζοντας τα δεδομένα 269 γυναικών βρήκαν ότι όσες γέννησαν με παρεμβατικό κολπικό τοκετό είχαν περισσότερα προβλήματα με τη σεξουαλική διέγερση, τη λίπανση του κόλπου, τον οργασμό και τη γενική σεξουαλική λειτουργικότητα σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική. Είχαν, επίσης, χειρότερους οργασμούς σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά.

Ευτυχώς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα σεξουαλικά προβλήματα μετά τον τοκετό είναι συνήθως προσωρινά. Οι νέες μητέρες ενθαρρύνονται να μιλήσουν ανοιχτά στον ιατρό τους για τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα το πιο σημαντικό ίσως είναι να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον σύντροφό τους σχετικά με τη σεξουαλική επαφή, έτσι ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για να ανακτήσουν σταδιακά τη σεξουαλική τους ζωή.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης