Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, τα ζευγάρια που έχουν κόρες είναι πιο πιθανό να χωρίσουν από τα ζευγάρια που έχουν γιους. Κάποιοι ερμηνεύουν λανθασμένα τα αριθμητικά αυτά δεδομένα, θεωρώντας ότι οι κόρες προκαλούν το διαζύγιο.

Ερευνητές, όμως, από το πανεπιστήμιο του Duke έρχονται να δώσουν μια άλλη εξήγηση. Τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά από τα αγόρια, ξεκινώντας ακόμα και από την ενδομήτριο ζωή, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε εγκυμοσύνες που επιβαρύνονται από στρεσογόνους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα ένας προβληματικός γάμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι πατέρες προτιμούν τα αγόρια και είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε ένα γάμο που έχει οδηγήσει στη γέννηση υιού και αντίστροφα είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν ένα γάμο που έχει οδηγήσει στη γέννηση κόρης. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό αρκετά δημοφιλή στη κοινή γνώμη εδώ και αρκετά χρόνια.

Πολλοί ειδικοί έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι τα κορίτσια έχουν μια αρνητική επίδραση στη σταθερότητα του δεσμού των δύο γονέων.

Η ερευνητική ομάδα από το Duke,όμως δεν αρκέστηκε στα γρήγορα κι επισφαλή συμπεράσματα και κατέδειξε μια πολύ διαφορετική πιθανή εξήγηση της διαφοράς που παρατηρείται στη συχνότητα των διαζυγίων, αυτή της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας των θήλεων εμβρύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές από τους άνδρες. Σε κάθε ηλικία, από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία των 100, τα ποσοστά θνησιμότητας των αγοριών και των ανδρών είναι μεγαλύτερα από αυτά των κοριτσιών και των γυναικών. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, επίσης, καταδεικνύουν ότι το πλεονέκτημα επιβίωσης των γυναικών στην πραγματικότητα ξεκινά μέσα στη μήτρα. Οι ερευνητές από το Duke, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι τα πιο ανθεκτικά θήλεα έμβρυα μπορούν να αντέξουν πιο αποτελεσματικά το στρες κατά τη κύηση συμπεριλαμβανομένου και του στρες που προέρχεται από τις συγκρούσεις του ζευγαριού.

Μια έρευνα που έγινε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ από το 1979 έως το 2010 υποστηρίζει ότι το επίπεδο σύγκρουσης ενός ζευγαριού αποτελεί προγνωστικό παράγοντα ενός διαζυγίου.

Η ομάδα του Duke βρήκε επίσης ότι αποτελούσε προγνωστικό παράγοντα και του φύλου γέννησης του παιδιού. Οι γυναίκες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σύγκρουσης με το σύζυγό τους ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν κορίτσια.

Τα κορίτσια, λοιπόν, φαίνεται να μπορούν να επιβιώσουν σε στρεσογόνες κυήσεις, όπου τα αγόρια δεν τα καταφέρνουν. Για το λόγο αυτό τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να γεννηθούν σε γάμους που υποφέρουν ήδη από έντονες συγκρούσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι πληθυσμιακές μελέτες τυπικά ξεκινούν από τη γέννηση των ατόμων. Εάν όμως οι κοινωνικοί επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δυναμικές των οικογενειών επηρεάζουν τους πληθυσμούς, πρέπει να λάβουν υπόψη και τους μήνες πριν τη γέννηση.

Πηγή : scienceblog

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης