Σε όποια ηλικία και να αποφασίσει ένα άτομο να έχει την πρώτη του σεξουαλική επαφή, πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται με βάση το σύντροφο, τον κοινωνικό περίγυρο, καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο το άτομο ζει και ενεργεί. Οι επιστήμονες όμως πλέον λένε πως όλα τα παραπάνω συμβάλλουν μερικώς μόνο στη λήψη της απόφασης, ενώ συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το ρόλο των γονίδιων στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής του ατόμου, στην αναπαραγωγική του δραστηριότητα, καθώς και τη σεξουαλική του λειτουργία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ξεκάθαρο πια ότι τα γονίδια συνιστούν ένα σημαντικό παράγοντα. Ακόμα κι εάν τα άτομα θέλουν να βλέπουν ότι ο χρόνος της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι καθαρά ζήτημα προσωπικής επιλογής, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες φυσικά και δέχονται ότι το κοινωνικό περιβάλλον, η οικογενειακή δομή, η πίεση από τους συνομήλικους καθώς και οι θρησκευτικές και πολιτισμικές επιρροές μπορούν να επηρεάσουν την ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας. Επισημαίνουν όμως ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου ρυθμίζεται και από γονίδια. Υπάρχει λοιπόν ένας βιολογικός πυρήνας κάτω από αυτό που πιστεύουμε ότι είναι κυρίως κοινωνικό ή πολιτισμικό, μια υποκείμενη γενετική , κληρονομούμενη συνιστώσα.

Σε μια πρόσφατη βρετανική μελέτη μάλιστα αναλυθήκαν τα γονίδια περισσοτέρων από 125,000 ατόμων, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα είναι αποθηκευμένα στη UK Biobank. Πρόκειται για μια πηγή δεδομένων υγείας που περιέχει δείγματα ούρων, αίματος και σιέλου από 500.000 βρετανούς ηλικίας 40-69. Παράλληλα, αποθηκεύονται και δεδομένα σχετικά με τα σημαντικά γεγονότα ζωής, την οικογενειακή κατάσταση, την εργασία και τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές ανέλυσαν την σχέση των γονίδιων με διάφορα σημαντικά σημεία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής ιστορίας των ατόμων, όπως είναι η πρώτη σεξουαλική επαφή και η γέννηση του πρώτου παιδιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα γονίδια ευθύνονται για το 25% της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής συμπεριφοράς ενώ το άλλο 75% οφείλεται στην ανατροφή και εν γενεί το περιβάλλον. Ο ρόλος των γονίδιων λοιπόν είναι σημαντικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση ενός ατόμου να χάσει την παρθενιά του δεν εξαρτάται άμεσα από τα γονίδιά του. Τα γονίδια όμως είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό ρυθμίζουν την έναρξη της ήβης και τη σεξουαλική ωρίμανση του ατόμου . Έχει καταδειχθεί από προηγουμένη μελέτη ότι η πρώιμη ήβη μπορεί να επηρεάσει την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, όπως ακριβώς μπορεί και το μορφωτικό επίπεδο. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι ένα άτομο που έχει φτάσει πρώιμα στη σεξουαλική ωρίμανση είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθεί στο σχολείο και στα μαθήματα, αφού πλέον οι προτεραιότητες αλλάζουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Βρετανικής μελέτης, ένα από τα γονίδια που έχει βρεθεί να σχετίζεται με την πρώιμη σεξουαλική συμπεριφορά και ονομάζεται CADM2, φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα επικίνδυνων συμπεριφορών καθώς επίσης συνδέεται με τη γέννηση περισσότερων παιδιών. Ένα άλλο γονίδιο, το MSRA, το οποίο έχει συνδεθεί με ευερεθιστότητα, βρέθηκε να σχετίζεται με την καθυστερημένη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Στην πραγματικότητα είναι ο συνδυασμός των στοιχειών που αποφασίζει για αυτές τις καθοριστικές στιγμές στην ιστορία και την εξέλιξη ενός ατόμου, όπως είναι η έναρξη της σεξουαλικής του δραστηριότητας. Το γονίδιο δεν είναι αυτό που προκαλεί τον κίνδυνο. Είναι αυτό που τον αυξάνει.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα που όχι μόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ένα καθαρό γνωστικό υπόβαθρο για περεταίρω ερευνά, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στον αποστιγματισμό και την αλλαγή των ακραίων και αδιάλλακτων πεποιθήσεων που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς αναδεικνύουν ποσό διαφορετικοί μπορεί να είναι οι άνθρωποι στον πυρήνα τους.
Τέλος, τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι διάφοροι τομείς της δημοσίας υγείας και να ληφθούν διάφορα μέτρα για την τροποποίηση των παραγόντων του τρόπου ζωής όπως είναι η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, οι οποίοι συμβάλουν στην πρώιμη έναρξη της ήβης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος–Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης