Η ατροφική κολπίτιδα ή αλλιώς κολπική ατροφία μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αν και επηρεάζει κυρίως γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα είναι μια γυναικεία ορμόνη, υπεύθυνη για τη σεξουαλική ανάπτυξη της γυναίκας, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Τα οιστρογόνα υποστηρίζουν την υγεία των οστών, επηρεάζουν το δέρμα και τους ιστούς, ενώ παράλληλα η δράση τους επιδρά στον εγκέφαλο και στη διάθεση του ατόμου.

Ατροφική κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, όταν έχουν ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό τους. Η βασική αίτια, λοιπόν, της κολπικής ατροφίας είναι η έλλειψη οιστρογόνων. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• διάφορους τύπους αντισυλληπτικών, συμπεριλαμβανομένων του δισκίου και της ένεσης
• έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης πριν από τη συνουσία που οδηγεί στη μη φυσιολογική λίπανση του κόλπου
• θηλασμό ή τοκετό
• ορμονικές θεραπείες για τον καρκίνο, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της λεκάνης
• διαβήτη ή σύνδρομο του Sjögren.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ παράλληλα μια γυναίκα μπορεί να μην παρουσιάσει όλα τα συμπτώματα ταυτόχρονα. Στα πιθανά συμπτώματα της ατροφικής κολπίτιδας, λοιπόν, περιλαμβάνονται:

– κολπικές εκκρίσεις
– απώλεια της libido
– δυσφορία κατά τη συνουσία
– μειωμένη λίπανση κατά τη συνουσία
– αιμορραγία κατά τη συνουσία
– συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού
– λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων
– μείωση της ελαστικότητας και του μήκους του κόλπου
– ανάγκη για πιο συχνή ούρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η γυναίκα μπορεί να βρει διάφορα προϊόντα στο φαρμακείο, όπως είναι τα λιπαντικά με βάση το νερό ή οι θεραπείες κολπικής ενυδάτωσης που εφαρμόζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Από τη στιγμή που η βασική αίτια της κολπικής ατροφίας είναι η έλλειψη οιστρογόνων, υπάρχει η εναλλακτική της θεραπείας υποκατάστασης. Η γυναίκα μπορεί να λάβει οιστρογόνα είτε τοπικά με τη μορφή κολπικής κρέμας είτε σε μορφή δισκίου, τζελ, κολπικού δακτυλίου, δερματικού επιθέματος ή εμφυτεύματος που τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Οι θεραπείες που απελευθερώνουν οιστρογόνα στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως είναι η ευαισθησία των μαστών, οι κεφαλαλγίες, η ναυτία, η δυσπεψία, ο στομαχόπονος και η κολπική αιμορραγία.

Μπορεί, επίσης, να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρομβώσεων και καρκίνου του μαστού. Ιδιαίτερα οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού πρέπει να συζητήσουν με τον ιατρό τους τις ασφαλείς εναλλακτικές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας.

Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα μπορέσει να ζυγίσει τα οφέλη και τους κινδύνους και να προτείνει στη γυναίκα την κατάλληλη θεραπεία.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης