Η θεραπεία με εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης (HIFU) είναι μια μη παρεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της θερμότητας. Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, ενώ στην Αμερική εγκρίθηκε η χρήση της το 2015.
Η θεραπεία με τα ηχητικά κύματα εφαρμόζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού καθετήρα που εισάγεται στο ορθό ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό αναισθησία. Με τον τρόπο αυτόν οι κλινικοί στοχεύουν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα και προστατεύουν καλύτερα τον υγιή ιστό.
Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να παραμείνουν για διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι, μάλιστα, αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα και μπορούν να λάβουν επιπρόσθετες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.
Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι ο εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης μπορεί να έχει λιγότερες παρενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία και στη λειτουργία του ουροποιητικού σε σύγκριση με άλλες θεραπείες, όπως είναι η ριζική προστατεκτομή ή η ακτινοθεραπεία. Η HIFU επιτρέπει στους κλινικούς να είναι πιο ακριβείς με μεγαλύτερη πιθανότητα διατήρησης των νεύρων που είναι απαραίτητα για τις στύσεις και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Δεν μπορούν όμως να υποβληθούν όλοι οι άνδρες στη θεραπεία με εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης. Η θεραπεία απευθύνεται μόνο στους άνδρες που έχουν εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, περιορισμένο μόνο στον αδένα. Δεν ενδείκνυται στην περίπτωση που υπάρχουν μεταστάσεις. Επίσης, δεν ενδείκνυται για άνδρες που έχουν αυξημένο μέγεθος προστάτη.
Παράλληλα, οι ασθενείς είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι η θεραπεία με εστιασμένους υπερήχους υψηλής έντασης είναι μια περίπλοκη διαδικασία που πρέπει να διεξάγεται από κλινικούς με μεγάλη εμπειρία κι εξειδίκευση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης