Η κολπική ατροφία είναι η κατάσταση φλεγμονής, ξηρότητας και λέπτυνσης των κολπικών τοιχωμάτων.
Ονομάζεται επίσης ατροφική κολπίτιδα. Υπάρχουν πολλοί τύποι θεραπείας της κολπικής ατροφίας, όπως είναι οι ιατροφαρμακευτικές θεραπείες, οι φυσικές θεραπείες και οι αλλαγές του τρόπου ζωής. Καθώς η ιατροφαρμακευτική προσέγγιση έχει παρενέργειες, είναι σημαντικό η γυναικά να δοκιμάσει πρώτα τη φυσική θεραπευτική προσέγγιση.

Καταρχάς υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας. Αυτές είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και αυξάνει τόσο τον κίνδυνο κολπικής ατροφία όσο και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
– Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα που αυξάνει την αιμάτωση της γενετήσιας περιοχής. Είναι σημαντικό η γυναικά να έχει όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να διεγερθεί.
-Η αποφυγή αρωματισμένων προϊόντων , όπως είναι διάφορα σαπούνια κι αποσμητικά. Επίσης η γυναικά πρέπει να γνωρίζει ότι κάποια κολπικά λιπαντικά ή σπερματοκτόνα τζελ μπορεί να δημιουργήσουν κολπικούς ερεθισμούς.
– Η συστηματική φυσική άσκηση βοηθάει την ορμονική ισορροπία.
– Η καλή ενυδάτωση

Πολλοί είναι αυτοί που δίνουν διατροφικές συμβουλές ή συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων για την ανακούφιση από την κολπική ατροφία. Στην παρούσα φάση όμως η υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία δεν αρκεί για να τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση η γυναικά θα πρέπει να συζητήσει τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με τον ιατρό της.

Πέρα από την τροποποίηση του τρόπου ζωής οι γυναίκες με κολπική ατροφία μπορούν να δοκιμάσουν και φυτικά λιπαντικά, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στα φυτικά λιπαντικά περιλαμβάνονται τα έλαια από Jojoba, καρύδα και αλόη καθώς και τα κολπικά υπόθετα με βιταμίνη Ε, τα οποία δρουν στο βλεννογόνο του κόλπου και προστατεύουν από λοιμώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπληρωματικά μια γυναικά με κολπική ατροφία μπορεί να λάβει προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σχετική ερευνά έχει δείξει ότι η λήψη τους μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα κολπικής ατροφίας. Κάποιες γυναίκες με κολπική ατροφία μπορεί να εμφανίσουν επίσης και συμπτώματα από το ουροποιητικό. Τα προβιοτικά ενδέχεται να βοηθήσουν στην ανακούφιση και αυτών των συμπτωμάτων.

Πολλές είναι οι γυναίκες που ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας. Ωστόσο πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με καλά αποτελέσματα. Η γυναικά είναι σημαντικό να ζητήσει τη συμβουλή ειδικού όταν:

– Τα συμπτώματα είναι σοβαρά κι επηρεάζουν την καθημερινή της ζωή
– Η σεξουαλική επαφή είναι επώδυνη και η χρήση λιπαντικών δεν είναι αποτελεσματική.
– Υπάρχει αιμορραγία, αίσθημα καύσου ή κολπική έκκριση
– Υπάρχουν αλλά συμπτώματα όπως είναι η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης