Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, γιατί κάνουν λιγότερους προληπτικούς ελέγχους σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης των ιατρών σχετικά με το σεξουαλικό τους ιστορικό.

Βρέθηκε, μάλιστα, πως αν και σχεδόν όλες οι περιπτώσεις του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου αποδίδονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV, οι επαγγελματίες υγείας συχνά δεν ενθαρρύνουν τις ομοφυλόφιλες ασθενείς τους να κάνουν τον προβλεπόμενο, τακτικό, προληπτικό έλεγχο. Ο λόγος είναι ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της ετεροφυλόφιλης σεξουαλικής επαφής. Στο σημείο αυτό όμως, φαίνεται πως οι ιατροί συμπεραίνουν λανθασμένα πως οι ομοφυλόφιλες γυναίκες και οι σύντροφοί τους δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή με άνδρα, αν και οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει το αντίθετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ελλιπής προληπτικός έλεγχος μπορεί επίσης να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η έλλειψη ασφάλισης, το γεγονός ότι δεν επισκέπτονται τον ειδικό για αντισυλληπτική προστασία, καθώς και το ότι ενδεχομένως δε θέλουν να συζητήσουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό με τον ιατρό.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι εάν οι ειδικοί θέλουν να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις ομοφυλόφιλες γυναίκες, τότε η εξέταση τους θα πρέπει να γίνεται χωρίς καμία προκατάληψη και χωρίς βεβιασμένα συμπεράσματα. Είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να ρωτούν άμεσα και ξεκάθαρα τις γυναίκες εάν έχουν επαφή με άνδρες, ή με γυναίκες ή και με τα δύο φύλα. Παράλληλα, οι γυναικολόγοι θα πρέπει να παρέχουν την ίδια φροντίδα στις ομοφυλόφιλες και τις αμφιφυλόφιλες γυναίκες με αυτή που παρέχουν στις ετεροφυλόφιλες και η οποία συμπεριλαμβάνει το Pap test.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν τα συνολικά ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις ομοφυλόφιλες γυναίκες σε σύγκριση με αυτά των ετεροφυλόφιλων, γιατί οι ασθενείς με καρκίνο κατά κανόνα δεν ερωτούνται σχετικά με το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Ο προληπτικός έλεγχος κάθε τρία χρόνια μπορεί να εντοπίσει άτυπα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας και προκαρκινικές βλάβες σε γυναίκες ηλικίας 21-65. Στις ομοφυλόφιλες γυναίκες η συχνότητα του έλεγχου είναι μειωμένη κατά 5%-18% σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες εξαιτίας της υπόθεσης ότι εκτίθενται λιγότερο στον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι ο HPV μπορεί να μεταδοθεί από γυναίκα σε γυναίκα μέσα από την επαφή δέρμα με δέρμα καθώς και μέσω της χρήσης των σεξουαλικών βοηθημάτων.

Τέλος, οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 8 στις 100.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πηγή : reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης