Μπορεί να έχει ήδη εγκριθεί η κυκλοφορία έξι διαφορετικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία ενός «ροζ Viagra» που θα βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν μειωμένη libido.

Παρά την κριτική που κατηγορεί τον αρμόδιο οργανισμό έγκρισης φαρμάκων ότι λειτουργεί με προκατάληψη και καταλήγει σε διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με το ζήτημα της θεραπείας των σεξουαλικών προβλημάτων, ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι ζυγίζει προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη για όλα τα φάρμακα που εγκρίνει. Κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πιο πολύπλοκη και δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί σε σύγκριση με την ανδρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός έγκρισης φαρμάκων των ΗΠΑ εξετάζει αυτόν τον καιρό την ανάπτυξη φαρμάκων με επικέντρωση στις ανάγκες του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, σε μια συνάντηση που είχαν τα στελέχη του οργανισμού στο τέλος του Οκτωβρίου διερευνήθηκαν οι δηλώσεις γυναικών σχετικά με την επίδραση που είχε η σεξουαλική τους δυσλειτουργία στη ζωή τους. Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα της διάγνωσης της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας καθώς και του τρόπου αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Ο ισχυρισμός ότι ο οργανισμός έχει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, σε σύγκριση με αυτά που έχει στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας, έχει διχάσει τόσο τον γυναικείο πληθυσμό όσο και τους οργανισμούς υγείας.

Υπάρχουν πολλά ενυπόγραφα αιτήματα προς τον οργανισμό, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο αριθμός των υπογράφων φτάνει τις 16.000, που ζητούν από αυτόν να λειτουργήσει δίκαια και να προχωρήσει άμεσα στην εύρεση μιας λύσης για το ιατρικό αυτό ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, κάποιοι από τους μεγαλύτερους φορείς για την προαγωγή της γυναικείας υγείας στις ΗΠΑ υποστηρίζουν την απόφαση του οργανισμού να μην εγκρίνει ακόμα ένα φάρμακο για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι εκπρόσωποι των φορέων αυτών υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση της έγκρισης δεν είναι θέμα προκατάληψης και διάκρισης, αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι η βιολογία της γυναίκας είναι πιο σύνθετη από αυτή του άνδρα, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς φαρμάκου να είναι πολύ πιο δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναικεία σεξουαλική απόκριση δεν περιλαμβάνει μόνο τη libido ή την επιθυμία, αλλά επίσης τη διέγερση, τον οργασμό και την ικανοποίηση. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός δεν έχει υγράνει κανένα φάρμακο για την ενίσχυση της ανδρικής libido ή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε άλλου προβλήματος πέρα από αυτό της στυτικής δυσλειτουργίας, το οποίο μάλιστα πολλές φορές δεν σχετίζεται με τη σεξουαλική ορμή.

Πριν από μία δεκαετία περίπου ζητήθηκε έγκριση για την κυκλοφορία ενός επιθέματος τεστοστερόνης για τις γυναίκες που είχαν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μετά την αφαίρεση των ωοθηκών τους, αλλά ο οργανισμός απέρριψε το αίτημα ισχυριζόμενος ότι η αποτελεσματικότητα του επιθέματος ήταν περιορισμένη, ενώ παράλληλα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Σε μια πιο πρόσφατη κλινική δοκιμή βρέθηκε ότι ένα τζελ τεστοστερόνης δεν βελτίωσε περισσότερο τη σεξουαλική ζωή των γυναικών από ό,τι ένα placebo.

Σύμφωνα μάλιστα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ενδοκρινολογικής εταιρείας, η θεραπεία με τεστοστερόνη θα έπρεπε να χορηγείται μονό σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η οποία τους προκαλεί δυσφορία, γιατί έχει συνδεθεί με αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερόλης, με εμφάνιση ακμής και ανάπτυξη ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε περιοχές όπως το πρόσωπο και το στήθος. Παράλληλα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο ασφαλής είναι η μακρόχρονη χρήση της από τις γυναίκες.

Το πιο πρόσφατο φάρμακο που απέτυχε να πάρει έγκριση από τον οργανισμό είναι το Flibanserin, το οποίο βρέθηκε στην κλινική δοκιμή να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό από το placebo στην αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Οι ειδικοί επισήμαναν την επιπλέον δυσκολία που υπάρχει στην περίπτωση των γυναικών να γίνει διάκριση ανάμεσα στους βιολογικούς και τους συναισθηματικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία. Εάν μια γυναίκα λοιπόν δεν είναι ικανοποιημένη από τον σύντροφό της, δεν διεγείρεται, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί με έναν νέο σύντροφο η σεξουαλική της ανταπόκριση να αλλάζει.

Αυτήν τη στιγμή τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δοκιμάζουν σκευάσματα για την αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας κι ετοιμάζονται να ζητήσουν έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό. Η πρώτη δοκίμαζε μια θεραπεία για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία σε ενέσιμη μορφή, η δεύτερη δοκιμάζει ένα ρινικό σπρέι και υπόσχεται να θεραπεύσει τη γυναικεία διαταραχή οργασμού και η τρίτη ετοιμάζεται να υποβάλει εκ νέου αίτηση για την έγκριση του flibanserin μέσα στους πρώτους μήνες του 2015.

Η κυκλοφορία του Flimbaserin , το οποίο αρχικά αναπτύχτηκε ως αντικαταθλιπτικό, έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές. Η πρώτη απόρριψή του ως φαρμάκου για την αντιμετώπιση της μειωμένης libido στις μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήρθε το 2010. Οι εκπρόσωποι του οργανισμού έγκρισης τόνισαν πως κάθε φάρμακο αξιολογείται με προσοχή ως προς τα οφέλη και τους κινδύνους. Το 2013 ο οργανισμός εγκρίνει την κυκλοφορία του Osphena για την αντιμετώπιση της επώδυνης συνουσίας, ενός συμπτώματος που σχετίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή του κόλπου και συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έγκριση των θεραπειών δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ παράλληλα είναι πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται στη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτοί μπορεί να είναι πολιτισμικοί, διαπροσωπικοί και ψυχοσυναισθηματικοί, δεν παύουν όμως να υπάρχουν και οι αμιγώς βιολογικοί αιτιολογικοί παράγοντες. Πολλές γυναίκες διατηρούν καλές σχέσεις, από τις οποίες είναι πολύ ικανοποιημένες, αλλά υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη μειωμένη libido. Οι γυναίκες αυτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθηθούν από την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία.

Παράλληλα, στη συνάντηση του Οκτωβρίου τονίστηκε ότι δεν είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών με την καταμέτρηση των φορών που είχαν σεξουαλική επαφή, γιατί οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη χωρίς να το επιθυμούν. Το σημαντικό είναι να αυξηθεί η συχνότητα των ικανοποιητικών σεξουαλικών επαφών για τη γυναίκα.

Οι υπέρμαχοι του οργανισμού έγκρισης τονίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτε το σεξιστικό στο να επιβεβαιωθεί ότι ένα φάρμακο είναι αρκετά αποτελεσματικό και ασφαλές πριν δοθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του. Άλλωστε, είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κάποιος σε ποιο βαθμό μπορεί να μη συνυπολογίσει το ερώτημα του τι ακριβώς προσπαθεί να θεραπεύσει κανείς όταν αντιμετωπίζει μια γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει σε κάθε περίπτωση να διερευνηθούν, όπως είναι ο ρόλος της σχέσης, το ενδεχόμενο βίαιων συμπεριφορών, καθώς και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες που συμβάλουν στη διαμόρφωση του σεξουαλικού ιστορικού.

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης