Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Κολούμπια εξέτασε τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές και με τα δύο φύλα επιλέγουν να μην αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ιδιαίτερα στους συζύγους και τους φίλους τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνδρες θέλουν να αποφύγουν τον στιγματισμό και την ομοφοβία του κοντινού τους περιβάλλοντος και θεωρούν ότι η αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις και προφανείς αλλαγές στις σχέσεις με τους οικείους τους.

Το δείγμα της μελέτης ήταν μεγάλο και περιλάμβανε διάφορες εθνικότητες. Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τους λόγους που οδηγούσαν τους αμφιφυλόφιλους άνδρες να κρύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από την οικογένεια, τους φίλους και τις συντρόφους τους. Διεξήχθησαν αναλυτικές συνεντεύξεις με 203 αμφιφυλόφιλους άνδρες στη Νέα Υόρκη. Οι άνδρες δεν είχαν ποτέ αποκαλύψει τις σεξουαλικές επαφές που είχαν με το ίδιο φύλο στη σύντροφό τους. Όλοι οι άνδρες είχαν ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν δήλωναν ομοφυλόφιλοι. Όλοι όμως ανέφεραν σεξουαλική επαφή και με άνδρα και με γυναίκα μέσα στον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη οι εκπαιδευτικές καμπάνιες της δημόσιας υγείας να διαχειριστούν τους μύθους σχετικά με τους αμφιφυλόφιλους άνδρες και να επισημάνουν, για παράδειγμα, ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες δεν είναι ομοφυλόφιλοι, ότι δεν έχουν HIV και ότι δεν είναι απαραίτητα μη μονογαμικοί.

Επιπρόσθετα, οι αναμενόμενες αρνητικές αντιδράσεις από γυναίκες συντρόφους δείχνουν την ανάγκη για στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους αμφιφυλόφιλους άνδρες να αποκαλύψουν το σεξουαλικό τους ιστορικό με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές αντιδράσεις και θα βοηθήσει το ζευγάρι να διατηρήσει τη σχέση του.

Οι άνδρες ανέφεραν συνεχώς τον φόβο του στιγματισμού εξαιτίας των σεξουαλικών επαφών τους με το ίδιο φύλο και εντόπισαν έναν αριθμό λόγων για τη μη αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, οι οποίοι περιλάμβαναν τις αναμενόμενες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις, την πεποίθηση ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι σύντροφοι είχαν αρνητικές στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία, καθώς και την προηγούμενη αρνητική εμπειρία αποκάλυψης του προσανατολισμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες στη μελέτη δεν δήλωσαν ετεροφυλόφιλη ταυτότητα, ούτε αβεβαιότητα ως προς τη σεξουαλική τους ταυτότητα ή άλλα ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας ως αιτία της μη αποκάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Η μη αποκάλυψη βρέθηκε να χρησιμοποιείται ως στρατηγική αποφυγής του στιγματισμού από το κοινωνικό δίκτυο, ο οποίος αναμενόταν να εκδηλωθεί με τη μορφή του χλευασμού, της απόρριψης και της θυματοποίησης.

Επίσης, βρέθηκε ότι όλοι οι άνδρες θεωρούσαν ως εμπόδιο για την αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, το θρησκευτικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο των φίλων, της οικογένειας και της συντρόφου.

Οι θεωρίες σχετικά με την αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού ομοφυλόφιλων ανδρών είναι αντικρουόμενες. Ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι είναι μέρος της ανάπτυξης της σεξουαλικής ταυτότητας και λαμβάνει χώρα αφού τα άτομα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αποδεχτούν τον εαυτό τους και τη σεξουαλική τους ταυτότητα, τα παρόντα ευρήματα δεν συμφωνούν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τους ομοφυλόφιλους να αναμένουν αντιδράσεις στιγματισμού από τους άλλους. Τονίζουν, όμως, ότι στη μελέτη τους δεν σύγκριναν τους λόγους μη αποκάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού των αμφιφυλόφιλων με αυτούς των ομοφυλόφιλων και γι’ αυτό δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο εάν οι ομοφυλόφιλοι προσλαμβάνουν διαφορετικά ή παρόμοια επίπεδα στιγματισμού πριν από την αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Αυτού του τύπου η έρευνα είναι κρίσιμη στην κατανόηση της ενδεχόμενης αιτιώδους σχέσης ανάμεσα στον στιγματισμό και την αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού τόσο στους ομοφυλόφιλους όσο και στους αμφιφυλόφιλους.

Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας στους αμφιφυλόφιλους άνδρες είναι αποτέλεσμα απόκρυψης του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Τα νέα ευρήματα, λοιπόν, παρέχουν μεγαλύτερη κατανόηση σχετικά με τα αίτια της μη αποκάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συναισθηματική δυσφορία.

Πηγή: Medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης